Lahana önce yıkanır temizlenir, daha sonra elle bükülerek doğranır. Fasulyeyle beraber veya ayrı ayrı 1 saat haşlanır ve süzülür. Lahana kaynatılıp süzülmezse tadı acı olur. Kazana su koyarak bütün malzeme buna ilave edilir.
Karalahanayı bir santimlik parçalar oluşturacak şekilde doğrayıp bol tuzla ovun. Üzerine 6 su bardağı sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte 30 dakika kadar haşladıktan sonra süzün ve kenarda bekletin.
Kaynayan suya lahana yaprakları yumuşayana kadar bekletilerek daldırılıp çıkartılır. Lahana haşlama esnasında su kaynadığı için fazla suda kalan lahanalar kolaylıkla parçalanabileceğinden hızlı şekilde suda bir kere çevrilerek başka bir kaba alınmalıdır. Lahana haşlama esnasında suyun kaynaması gerekir.
Sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp, önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Pişirme süresinin sonunda bir çatalla kontrol edin ve yapraklar yumuşadıysa tencerenin altını kapatın.
Kesme tahtanızın üzerine lahanalarınızı alın ve ince ince doğrayın. Ne kadar ince ince doğrarsanız yumuşatmanız o kadar kolay olacaktır unutmayın. Dilerseniz lahanalarınızı rendeleyerek de kullanabilirsiniz. O şekilde de kolaylıkla yumuşatabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Lahana ilk önce dış kirli kabukları soyulur. Daha sonra ters çevrilip tam ortasından SAP kısmı bıçakla bir güzel resimde görüldüğü gibi çıkartılır. Daha sonra lahanayı alabilecek bir tencereye kaynayan suyun içine lahanayı koyup kapağını kapatırız. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır.
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Lahananınızı haşlarken suyun içerisine hiçbir şekilde tuz ilave etmeyin. Lahananınızı bütün bir şekilde en kolay tüm şekilde bu yöntemle haşlayabilirsiniz.
Lahananın kötü kokusunu gidermek için, haşlama suyuna elma kabukları ekleyebilirsiniz.
Önce lahanaları güzelce ince doğrayın sonra bol suda yıkayıp süzün. Geniş bir tencereye yeterince su doldurup kaynatın içine bir çay kaşığı karbonat atın. Sonra lahanaları içine döküp sapları yumuşayana kadar haşlayın.
Bitkiler aşırı suya dayanıklı değildir, dolayısıyla aşırı sulama yapmamaya dikkat etmeliyiz. Lahananın, düzgün gelişmesi, sağlam baş oluşturması ve yüksek kalitede yaprak üretmesi için düzenli olarak sulama yapmak gerekir. Alanda lahana yetiştirirken, yağmurlama veya damlama sulama sistemleri kullanabiliriz.
Zeytinyağlı Karalahana Sarması Tarifinin Servis Önerisi
Bol limonla sunumunuzu renklendirebilirsiniz.
Lahana katmanlı bir sebzedir. Nasıl temizleneceği konusunda kafa karıştırabilir. O lahanayı pişirmeden önce, araştırmalar onu pişirmeye başlamadan önce yıkamanızı öneriyor.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Lahana yaprakları bir tencerede su ile beraber 5 ila 6 dakika kaynatılmaktadır. Kaynayan lahanalar süzülerek lahana suyu elde edilir. Kokusundan dolayı içmekte zorlanılıyorsa içerisine limon suyu eklemek mümkündür. Lahana suyu kullanımında günde 3 kez içilmesi önerilmektedir.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Kara Lahanaları yıkayıp ince ince doğrayalım. Normal tencerede üzerini 4 parmak geçecek kadar su koyup 3-5 dk. Kadar kaynatalım ve süzelim. (Bunu kara lahananın acısını almak için yapıyorum. )
Kara lahana nasıl haşlanır? Lahanaların sapları ayrılır, yıkanır ve geniş bir tencerede kaynamakta olan tuzlu suyun içerisine batırılır. Fazla haşlanmadan beş - altı dakika sonra bu sudan çıkartılıp soğuk sudan geçirilerek süzdürülür ve soğumaya bırakılır. Lahanalar her zaman körpe olmayabilir.
Derin dondurucuda lahana saklamanın en yaygın yollarından biri birçok sebze saklanırken de kullanılan şoklama yöntemidir. Şoklama yapılan sebzeler derin dondurucuda saklandığında uzun süre tazeliğini korur.
Yaz-kış yenilen bu sebzenin adı Eski Yunanca'daki lahana "yenilebilen sebze" kelimesinden gelmekte ve bölgede (Lazca); Kelemlu farklı yörelerdeki adlarıyla Pancar, Pezük (Gürcüce); Şaviphali olarak da bilinmektedir.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
Kara lahana dilimlenir tuzla ovulur. Tuzunu yıkadıktan sonra tercihe göre rondolanır ya da ince dilimlenir. Ardından mayonez, yoğurt ve sarımsakla güzelce karıştırılır. Sunum tabağına aldıktan sonra üzerinde bir kaç damla zeytinyağı gezdirilir.
Lahanayı önce güzelce yıkıyoruz.Sonra ince ince kıyıyoruz. Az tuzla hafifçe karıştırıyoruz lahananın katları açılsın diye sonra sarımsağı dövüyoruz ve yoğurtla karıştırıyoruz. Mayonezi de koyuyoruz ve lahanayı da bu karışıma koyuyoruz. Hafif karıştırıp salata tabağımıza alıyoruz ve taze nane ile süsleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri