Kara lahana nasıl haşlanır? Lahanaların sapları ayrılır, yıkanır ve geniş bir tencerede kaynamakta olan tuzlu suyun içerisine batırılır. Fazla haşlanmadan beş - altı dakika sonra bu sudan çıkartılıp soğuk sudan geçirilerek süzdürülür ve soğumaya bırakılır. Lahanalar her zaman körpe olmayabilir.
Kara lahanayı saklamadan önce temizlemek gerekir. Temizlenen lahanalar bütün halinde ya da dilimlenerek sirkeli sıcak su içinde üç dakika bekletilir. Sıcak sudan çıkarılıp soğuk suda soğutulan kara lahana, poşetlere yerleştirilir.
Sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp, önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Pişirme süresinin sonunda bir çatalla kontrol edin ve yapraklar yumuşadıysa tencerenin altını kapatın.
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Karalahanaların yapraklarını sirkeli su ile iki kere yıkadıktan sonra suyunu salması bekleyin. Çiğ olarak Koroplast Kilitli Poşetlere, tek seferde pişirilecek şekilde ayırın. Daha sonra koroplast Kilitli poşetlerine koyulan karalahanalar üstlerine hafifçe bastırarak preslenip dondurucuya koyun.
İlgili 30 soru bulundu
Kara lahana derin dondurucuya konur mu? Lahana yapraklarını buzdolabı poşetine veya hava almayacak bir kabın içerisine yerleştirin. Lahanayı buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun. Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir.
Karalahanayı bir santimlik parçalar oluşturacak şekilde doğrayıp bol tuzla ovun. Üzerine 6 su bardağı sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte 30 dakika kadar haşladıktan sonra süzün ve kenarda bekletin.
Lahana katmanlı bir sebzedir. Nasıl temizleneceği konusunda kafa karıştırabilir. O lahanayı pişirmeden önce, araştırmalar onu pişirmeye başlamadan önce yıkamanızı öneriyor.
Kesme tahtanızın üzerine lahanalarınızı alın ve ince ince doğrayın. Ne kadar ince ince doğrarsanız yumuşatmanız o kadar kolay olacaktır unutmayın. Dilerseniz lahanalarınızı rendeleyerek de kullanabilirsiniz. O şekilde de kolaylıkla yumuşatabilirsiniz.
Lahananınızı haşlarken suyun içerisine hiçbir şekilde tuz ilave etmeyin. Lahananınızı bütün bir şekilde en kolay tüm şekilde bu yöntemle haşlayabilirsiniz.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Sarmalık olan yaprakları istediğiniz miktarda dizin ve poşetlere yerleştirin bir tutam kadarda haşlanmış saplarından koyun. Yemeklik lahanayı da istediğiniz miktarda poşetlere yerleştirin. Poşetlerin havasını alıp sıkıca bağlayın ve derin dondurucuya kaldırın. Kışın gerektiği zaman çıkarıp tazesi gibi kullanıyorum.
Lahana yaprakları bir tencerede su ile beraber 5 ila 6 dakika kaynatılmaktadır. Kaynayan lahanalar süzülerek lahana suyu elde edilir. Kokusundan dolayı içmekte zorlanılıyorsa içerisine limon suyu eklemek mümkündür. Lahana suyu kullanımında günde 3 kez içilmesi önerilmektedir.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz.
Lahananın göbek kısmı güzelce oyulur biraz derine inerekten ve lahana geniş bir tencereye oturtulur. Tencerenin boyu lahanayı geçmek zorunda değil. üzerine sıcak su dökülür tencerenin yarısına kadar gelecek şekilde. İki üç dakika kaynatılır ve büyük bir çatal yardımıyla dikkatli bir şekilde lahana ters çevrilir.
Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır. Yaprakları tek tek ayırırız doğunca yaprakların sararken ince olması için haşlayıp soğuttunuz lahanayı geceden dondurucuya atarız ertesi gün dondurucudan çıkartıp bir güzel sararız.
LAHANA KAÇ DAKİKADA HAŞLANIR? - Lahana yapraklarını ayırırken haşladığınızda tencereye daha az yaprak girdiği için 2 dakika tutmanız yeterli olacaktır. - Eğer bütün bir şekilde lahanayı yapraklarını ayırmadan haşlamayı düşünüyorsanız en az 5 dakika kadar kaynayan suyun içinde bekletmeniz gerekiyor.
Lahananızı doğradıktan sonra biraz tuz ve limon/sirke ilavesi ile ovarak o yumuşaklığına hayran kaldığınız salataya kavuşabilirsiniz.
Mutfaklarda Karadeniz rüzgarı estirecek, karalahana ile hazırlanan tariflerdesiniz. Yöresine özgü meşhur karalahana çorbası, yiyen herkesin damağında iz bırakan karalahana sarması, kavurması ve karalahana yemeğinin yer aldığı çok doyurucu ve sağlıklı bir listeye hazır olun.
Yıkanıp, doğranan ve haşlanan bir bağ karalahana sıkılarak tencereye konulur. Bir adet acı biber ilave edilir. Bir çay bardağı pirinç, tuz ve su eklenip pişirilir. Sıcak olarak sunulur.
Kesik halde saklamak için; Lahanayı yarım ya da çeyrek parçalar halinde kesin ve şeritleri ince bir şekilde dilimleyin ve dilimlenen lahanayı Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve buzdolabına koyun. 1 hafta içerisinde tüketilmelidir.
Lahana Nasıl Saklanır? Lahana buzdolabında nasıl saklanır? Lahanayı kullandıktan sonra kalan parçalarını Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve buzdolabına koyun. 1 hafta içerisinde tüketmeyi unutmayın.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri