Yine bankayla birebir görüştükten sonra notu ve geliri yüksek bir kefil göstererek kredi ürünlerine başvurabilirsiniz. Fakat kara listede olduğunuz için kefille yaptığınız kredi başvurusu da geri çevrilebilir.
Kara listede olan kişiler için başvuru süreci biraz daha zordur. Çünkü genellikle müşteri, başvuru sonucunun olumsuz değerlendirileceğinin farkındadır. Ancak, bazı bankalar gereken şartları yerine getiren kara listedeki müşterilerine kredi fırsatı sunar. Bu sayede, kredi notu düşük olan kişiler de kredi çekebilir.
Hangi Bankalar Düşük Kredi Notuna ve Kara Listeye Rağmen Kredi Veriyor? Son zamanlarda bazı bankalar, kredi notu düşük ve kara listede olan müşterilere destek olmak amacıyla yeni uygulamalar başlattılar. Bu bankalar arasında özellikle Garanti Bankası, İş Bankası ve Halkbank dikkat çekiyor.
Halkbank ve Vakıfbank, son yapılan düzenleme ile birlikte sicili bozuk vatandaşlarımıza kredi ve kredi kartı vermektedir. Ayrıca Halkbank, borç kapatma ve borç transfer kredisi adı altında diğer bankada borçları olan kişilerin borçlarını tek bankada toplamaları için de kredi yapılandırma yapmaktadır.
Kredi sicili bozuksa teminat ve ipotek gibi seçenekleri değerlendirerek de kredi almak mümkündür. Bu durumlar, çalışılmak istenen bankanın inisiyatifindedir.
İlgili 36 soru bulundu
Son yapılan düzenlemeye göre sicil affı yasasından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar düzenli bir şekilde ödeyen ya da yapılandıran kişilerin Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kara liste kayıtları silinecek.
Sicili Bozuk Kişi Kefil ile Kredi Çekebilir: Kredi notu düşük olan kişinin bankalara yapacağı yeni kredi başvurusunda; bankaya ek güvence göstermesi gerekir. Bu güvence seçeneklerinden biri de kefildir.
Kredi Alma Durumu
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
Sicil affından faydalanmak için gerçek veya tüzel kişilerin 1 Ekim 2022 tarihinin öncesine ait borçlarını taksitlendirmeleri, yapılandırmaları veya tümüyle ödemeleri gerekmektedir. Aynı zamanda bu işlem 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sonuca ulaştırılmalıdır.
Ne Kadar Süre Ödeme Yapmayan Kara Listeye Girer
Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur….”
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Yaklaşık bir milyon kişiyi ilgilendiren yasaya göre, söz konusu borçlar, ödenmiş olması veya bugün itibarıyla 6 ay içinde ödenmesi ya da yeniden yapılandırılması halinde Merkez Bankası'nda tutulan kayıtlardan silinecek.
90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar. Daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir.
Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1. maddesi uyarınca karşılıksız çek ve protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmaması hakkında kanuna aşağıdaki geçici ma...
Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir.
Kredi notunuz yükseldikçe finans kurumlarındaki prestijiniz artar. Her finans kurumunda farklılık gösterebilmekle beraber yaklaşık olarak; “0-699 en riskli, 700-1099 orta riskli, 1100-1499 az riskli, 1500-1699 iyi, 1700-1900 çok iyi” şeklinde gruplama yapılabilir.
Kredi Notu; 1 - 699 çok riskli, 700 - 1099 orta riskli, 1100 - 1499 az riskli, 1500 - 1699 iyi, 1700 - 1900 çok iyi aralıklarında değerlendirilmektedir ve bankaların kredi vermesi için kredi notunun 1500 ve üstü olması gerekmektedir. Kredi notu 0-1900 puan arasında hesaplanır.
Kredi notu kaç olmalı? Kredi notu değeri başvurmak istediğiniz kredi ürünü ve kredi tutarına göre farklılık gösterebilir. Kredi notu aralıkları 1 ilâ 1900 arasındadır. Genel olarak 1500'ün üstündeki kredi notu iyi kabul edilir ve kredi ürünleri için uygundur.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
Kredi başvurusu yapmak da kredi notunuzu olumsuz yönde etkilemiyor.
e-Devlet Risk Merkezi Raporu'nda kredi notu yer almıyor. Kredi notu öğrenmek için Findeks ya da banka şubelerinden ücret karşılığında hizmet alınabilir.
Kara liste sözü ile aslında kastedilen, finans sektöründeki ismi ile yasal takip durumudur. Yasal takip ise basit anlamda, kredi ürünlerinin belirli bir süre ödenmesinden dolayı yasal yollar ile tahsil edilmeye gidilme işlemine denir.
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Kredi notunuz yok veya düşük olduğu için kredi kullanamıyorsanız kredi kartı edinerek 12 ay nakit nakit avans kullanabilirsiniz. Ayrıca kredi notunu yükseltmenin en hızlı ve aktif yolu da düzenli kredi kartı kullanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri