Termal Yalıtım: Kara sıva, yapıların içindeki ısı dengesini korumada etkili bir rol oynar. Sıva tabakası, dışarıdaki sıcaklık değişikliklerine karşı bir engel oluşturarak iç mekanlardaki sıcaklığın korunmasına yardımcı olur. Bu da enerji tasarrufu sağlar ve bina içinde daha konforlu bir ortam sunar.
Kara sıva inşaatın kaba halinin bitimi akabinde yapılan ilk uygulamadır. Çimento, kum, su ile hazırlanan bir karışımdır. Aynı işlem çimento yerine kireç ile de uygulanmaktadır.
Kaba sıva; bina yapım esnasında, duvarlar yapıldıktan sonra duvarların dış etkilerden, (yağmur, don, güneş gibi) korunması, binanın ömrünü uzatması gibi unsurların yanında sıva ile düzgün ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerekli olan bir uygulamadır.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur. Kireç sıvası da esnektir, bu nedenle binalardaki hareketle iyi başa çıkabilir – ayrıca eski binaların karakterine hakkını veren güzel ve yumuşak bir görünüme sahiptir.
Kara sıva, bir inşaatın kabası tamamlandıktan sonra yapılan ilk uygulamadır. Kalınlığı ortalama 2-4 cm olan kara sıvadan sonra kalınlığı 0.5 – 1 cm arasında değişen ince sıva uygulaması yapılır.
İlgili 15 soru bulundu
Kara sıva, genellikle taş yapıların ve ahşap binaların dış cephelerinde kullanılır. Ayrıca iç mekanlarda da dekoratif bir etki yaratmak için tercih edilebilir. Kara sıva, dayanıklı ve su geçirmez bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde yapıyı dış etkenlerden korurken aynı zamanda dekoratif bir görünüm sağlar.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır. Daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için üzeri FİXA İnce Siva ile sıvanır.
Kaba sıva ihtiyacı olan tuğla ve bimsblok duvarlarda 1 . Çimento, 1. Kireç, 6 Kum (hacimsel) karışımlı harç ile kaba sıva yapılabilir.
Çelik Sıva, makine ile atıldığı için çok fazla vakit kazandıran ve bu nedenle de kaba alçı veya kara sıva (çimentolu kaba sıva) yerine kullanılan çimento esaslı el ve makine sıvasıdır. Daha çok iç cephede uygulanan bu ürün, dış cephede de kullanıma uygundur.
Kara sıva genelde çimento esaslı sıva için kullanılır. Kaba sıva ise hem alçı hemde çimento esaslı sıva için kullanılabilir.
Kirecsiz harcı yuzeye sıvamak cok zordur. Harc duvara iyi yapısmaz ve dokulebilir. Kirec suruldugu mertebeye belli bir esneklik kazandırarak onu mekanik etkilere karsı korur. Isı etkisiyle ortaya cıkan buzulme ve genlesme olaylarına karsı da belli bir elastikiyet kazandırır.
Kaba sıvanın duvarda sabit kalabilmesi için yüzeye bir kat harç serpilir. Sıva işleminde 1 ölçekli çimento ve 3 ölçekli kum kullanılabilir. Kaba sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu, 9 ölçü kum ve ince sıvada 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu kullanabilirsiniz.
Silikonlu boyalar ile yağlı boyalar, alçı boyamada tercih edilen boya çeşitleridir. Alçı üzerine duvar boyama yapmadan önce, iki defa astar çekmen ve kurumasını beklemen gerekir. Kaba inşaatın bitimiyle yapılan kara sıva yerine alçıyı boyamak, çok daha kolay.
·SIVA : Kaba Sıva = 1m3 Kaba Kum + 200 Kg Çimento + 0,170 m3 (7 Torba) Kireç ile ortalama 2 CM. KABA SIVA Harç ilk aşamada 150 lt. su kattıktan 2 saat sonra 4 torba çimento ve 100 lt daha su katılarak hazırlanır.
Kara sıva üzerine kaba alçı yapıldıktan sonra üzerine saten alçı yapılır. Tabi tüm bu alçı işlemlerinin yapılması için aslında oda sıcaklığının sağlanması gerekir. Aşırı soğuk/sıcak havalarda yapılması tavsiye edilmez. Bu esnada kapıcıların da sıvadan sonra ölçü alması gerekir.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
Yapılamaz. Sıva üzerine Kaba alçı sonrasında saten alçı çekilmiş yüzeye zımpara ve astar sürüldükten sonra boya veya kağıt yapılabilir.
Sıvaların üzerine boya yapılabilir. Silikon ve plastik içerikli boyalar sürülebilir.
Çimento, kum ve su karışımıyla yapılıyor. Bu harç, kireç-çimento harcına göre daha güvenli oluyor. Uygulandıktan sonra hacmini arttıran bu özelliği nedeniyle boşlukları tam doldurmakla kullanılıyor.
1 m3 kaba kum ile = 25 m2 karo altı tesviye harcı yapılır. 1 m3 tesviye harcına = 250 kg çimento gider.
Kireç duvar boyamalarında kendine has kokusu; beyazlığı ve bunun yanı sıra duvarlarda oluşan mikropları yok etme özelliği ile hala da vazgeçilemeyen ürünler arasında.
Kaba sıva kalınlığı yaklaşık olarak, bina içinde 15 mm -20 mm ve dış cephede 20 mm -25 mm kalınlığında olmalıdır. Kaba sıva yapılmadan önce, kapı ve pencere kasaları takılmış olmalıdır.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Doğrudan güneş ışığı altında, siste, sert rüzgarlı dönemlerde, yoğun nem ya da yağış ortamında sıva uygulaması yapmaman gerekir. Sıva, uygulandıktan sonra yağmur ve güneş gibi hava koşullarından korunmalıdır. Sıvanın üst katını dış cephe boyaları ile boyayarak dayanıklı hale getirebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri