Kepek ve çavdar ekmeği, genellikle diyet yapan kişilerin tükettiği ekmek çeşitleridir. Beyaz ekmeğe göre kepek ve çavdar ekmeği daha az kaloriye sahip olsa da az miktarda tüketilmesi önerilir. Fazla tüketimi ise kilo alımına yol açabilir.
Çavdar ekmeği kilo aldırır mı sorusunun cevabı diyet yapanlar tarafından merak edilen diğer bir konudur. Çavdar ekmeği, kilo aldırmaz. Ancak karbonhidrat oranı yüksek olmasından dolayı makarna ve pilav gibi yiyeceklerle tüketilmemelidir.
Çavdar ekmeği kilo kontrolü için diyet programlarında rahatlıkla tüketilebilir. Aynı zamanda az önce bahsettiğim gibi kan şekerini dengeler ve zengin lif içeriği ile iştah kontrolüne yardımcı olur. Bu nedenle beyaz ekmekten çok daha iyi bir alternatif.
Kahvaltıda, ana öğünlerde çavdar ekmeği tüketildiğinde tek öğün için 2 dilim geçilmemelidir. Çavdar ekmeğinde diyet lifleri ve B vitaminleri de yer aldığı için sağlıklı beslenme programlarına rahatlıkla eklenebilir.
Diyet yapan kişiler öncelikli olarak ekmeği beslenme listelerinden çıkarıyorlar. Fakat çavdar ekmeği tüketmek metabolizmayı hızlandırdığı için sanılanın aksine kilo vermeyi kolaylaştırabilir!
İlgili 36 soru bulundu
Tat olarak normal ekmeğe çok benzeyen tam buğday ekmeği, içerisindeki sağlıklı bileşenler sayesinde kilo aldırmaz. Ayrıca sindirim ve bağırsak sistemini düzenler. 1 dilim tam buğday ekmeği 77 kaloridir.
Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır. Kalorisi düşük bir besin olan ekmek çok kısa sürede enerji metabolizmasına katılıp enerjiye çevrilir."
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor.
Tam buğday ekmeği
Rafine edilmemiş bir ekmek türü olan tam buğday ekmeği çok miktarda buğday özü içerdiği için de tokluk hissi sağlıyor ve kolay acıkmayı önlüyor. Kalori bakımından da tam buğday ekmeği beyaz ekmeğe oranla daha az kalori içerdiği için diyet listelerinin de gözde besinleri arasında yer alıyor.
Çavdar ekmeği az kaloriye sahip bir ekmek olduğu için kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketilebilir. Bu ekmeğin bir diliminde yaklaşık 60 kalori bulunur. Çavdar ekmeğinin çok önemli faydaları olması bu ekmeğin daha sık tüketilmesine neden olur. Kilo verdiren bu ekmeği zevke yiyebilirsiniz.
Çavdar ekmeği kilo kontrolü için diyet gıdası olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak kontrolsüz tüketim yapılan her gıdanın faydasından çok zararı olabileceği gibi çavdar ekmeğinde de gereğinden çok tüketildiğinde gözle görülür kilolara sebebiyet verebilir. Yemeklerde 2 dilim çavdar ekmeği tüketmek ideal orandır.
Sonuç olarak, diyette hangi tam tahıllı ekmeği tüketmek daha iyi olduğu, kişinin özel ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlıdır. Çavdar ekmeği glütensiz ve düşük glisemik indeksi ile kan şekeri seviyelerini dengeleyerek tokluk hissini artırırken, tam buğday ekmeği daha fazla lif, vitamin ve mineral içerir.
Karabuğday kalorisi düşük olduğundan dolayı pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Eğer diyetteyseniz ya da sağlıklı bir beslenme programı uygulayacaksanız mutlaka karabuğdayla tanışmalısınız. Karabuğdayın kalorisi sizi mutlu edecek rakamlarda ölçüldü.
Kilo kaybetmek isteyen kişilerin sıklıkla başvurduğu bir yiyecek olan karabuğday yüksek protein ve lif içermesiyle bilinir. Fakat tek başına karabuğday tüketmek zayıflamada fazla etkili olmaz. Karabuğday zayıflama konusunda yardımcı olsa da zayıflamak için sadece karabuğday yemek sağlıklı değildir.
240 Derece Karabuğday Ekmeği, buğday ve glüten hassasiyeti olanların veya tercih etmeyenlerin rahatlıkla tüketebileceği bir ekmektir. Protein açısından zengindir ve uzun süre tok tutar.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Bakın uzmanlar bu konuda neler söyledi. Hiç ekmek yemeden sağlıklı yaşama trendi neredeyse tüm dünyada kabul edilir hale geldi. Oysa araştırmalara göre uzun yıllar karbonhidrattan fakir beslenmek kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında artırıyor!
İlk olarak, buğdayın çavdardan daha popüler olduğunu belirtmek gerekir. Buğday, ekmek, makarna, pilav, kek ve diğer pek çok gıdanın ana bileşenidir. Çavdar ise daha çok ekmek yapımında kullanılır. Çavdar ekmeği, gluten intoleransı olanlar için de uygun bir alternatif olarak tercih edilir.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Lif oranı yüksek, sindirimi destekleyici ekmekler seçilmeli: Kepek ekmeği, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği ve beyaz ekmeğin lif oranları arasında farklılıklar. Lif oranı yüksek ekmekler tercih edilmeli.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri