Karabuğday, kan şekerini kontrol etmede etkidir. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür.
Şeker hastaları için faydalı ekmeklerde 2. sıramızda Karabuğday Ekmeği var. Yağsız ve kalorisi düşük olan karabuğday yani Greçka, aslında bir buğday çeşidi değil. Bu nedenle şeker hastaları için ideal bir tahıl.
Tansiyonu ve kolesterolü düşürmesi sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Karabuğday, bolca magnezyum bulundurduğundan kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor, bu sayede diyabet hastalarına da destek oluyor.
Gli- semik indeks değeri 100 olan buğday unu ile ya- pılan beyaz ekmekle karşılaştırıldığında, kaynatıl- mış karabuğday tohumu ile yapılan ekmeğin 61.2; %50 ham karabuğday tohumu ile yapılan karabuğ- day ekmeğinin ise 66.2 glisemik indeks değerine sahip olduğu belirlenmiştir (35).
Karabuğday bitkisi, bağırsak için faydalıdır. Düşük yağ oranı ve glutensiz protein içeriği bağırsak dolaşımını düzenler. Lizin içeriği uçukların önlenmesine yardımcı bir aminoasittir. Bitki, vücuttaki iltihaplanmayı önler.
İlgili 32 soru bulundu
Magnezyum oranı yüksek olan karabuğday kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı bir maddedir. Diyabet hastalarının beslenme listesinde rahatlıkla yer alabilir.
Kolesterol düşürücü
Karabuğday içerisinde bulunan rutin sayesinde kolesterol düşürücü etkisi vardır. Kalp dostu olan karabuğday, düzenli kullanımda hipertansiyon riskini de azaltır.
Son günlerde bir taraftan glutensiz beslenme ile çok popüler haline gelen karabuğday aslında bir buğday cinsi değildir. Greçka olarak da bilinen özellikle Rusya'da çok yetiştirilen ve tüketilen bir tohumdur.
Sağlıklı bir insanda, kan şekeri seviyesi, belli sınırlar içinde oynamaktadır. Kan şekeri açlık halinde ölçüldüğünde, 70 ve 100 mg/dL (3.9 ve 5.5 mmol/L) arası olması beklenir. Kan şekerini etkileyen başlıca besin grupları, karbonhidratlar ve proteinlerdir.
Yine de, gelin isterseniz karabuğday yerken aldığınız kalori, vitamin ve mineral değerlerine kısa bir bakış atalım… 1 su bardağı karabuğday ortalama 170 gramdır ve ortalama 583 kalori içermektedir. Ayrıca; 22.5 gram protein, 122 gram karbonhidrat ve 5.8 gram yağ içermektedir.
KARABUĞDAYIN ZARARLARI
Yüksek kalorili bir besin olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir. Karabuğday alerjisi olanların tüketmemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için alerjik bir bünyeye sahipseniz dikkatli tüketmenizde fayda var.
Sağlıklı beslenerek, aç kalmadan kilo vermek için 7 ya da 1 günlük karabuğday diyeti ile yola çıkabilirsiniz.
Özellikle tam buğday ve ekşi mayalı olarak hazırlanan ekmeklerin glisemik indeksi düşüktür ve şeker hastalarının bile yiyebileceği bir seviyededir.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Kan Şekeri: Glisemik endeksi 43 ile 53 arasında olan Siyah Kuru Üzüm, düşük glisemik endeksli besinlerden biridr. Düşük glisemik değeri nedeniyle kan şekerini düşürür. Yapılan araştırmalara göre tüketimi kan şekerini ve insülin seviyesindeki hassasiyeti dengeler, insülinin düzenli bir şekilde artışını sağlar.
MEDİMAGAZİN - Tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan 4 ilacı doğrudan karşılaştıran büyük bir klinik deneyde , araştırmacılar, insülin glarjin ve liraglutidinin, kan şekeri düzeylerini önerilen aralıkta tutmak için FDA tarafından onaylanan dört ilaçtan en iyi ikisi olduğunu buldular.
Şeker hastalarının yemekler, meyveler ve süt gibi içecekler ile birlikte bir miktar tarçın tüketmesi, kan şekerinin düşürülmesi açısından fayda sağlar. Yapısında insülin hormonunun etkisini destekleyici bitkisel bileşenler içeren yaban mersini, kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir.
İnsülinin 1921 yılında kullanıma girmesinden bu yana diyabetin tüm türleri tedavi edilebilmektedir ancak "kesin-yani-kalıcı bir tedavisi yoktur". TİP2 ŞEKER HASTALARI kan şekeri düzeylerini düşürmek için HERGÜN VE DAİMA ilaç yada insülin yapıması gerekmektedir.
Şeker hastalığı geçici olmaz. Şeker hastalığı şeker metabolizmamızın bozulduğu, artık pankreastaki beta adacık hücreleri dediğimiz insülin üreten hücrelerin zarar gördüğünü ve insülin üretemediğini, insülin miktarının düştüğünü gösteren bir durumdur.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Potasyum oranı yüksek olan karabuğday tansiyonun düşürülmesinde ve dengelenmesinde fayda sağlayabilir. Karabuğday tüketimi yüksek kolesterolün de düşmesinde etkilidir. Magnezyum oranı yüksek olan karabuğday kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı bir maddedir.
Avrupa ve Amerika'da daha yaygın olan karabuğday ise yeşil renkli, sert yapılı, çiğ versiyonu. Kavrulmuş olanın topraksı kokusu ve tadı ağır gelir diyorsanız, çiğ olanından daha çok keyif alabilirsiniz.
Haftada 3-4 kere kuru baklagil tüketin, pirinç yerine bulgur pilavını tercih edin çünkü bulgur kolesterolün düşmesinde en faydalı tahıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri