Demiryolu ile taşıma imkânının varlığı ve kömür yataklarının yakınlığı nedeniyle, burada bir demir çelik fabrikası kurulması kararlaştırıldı. 3 Nisan 1937'de Atatürk'ün talimatıyla, İsmet İnönü, hâlâ Karabük'ün en önemli geçim kaynağı olan Karabük Demir Çelik Fabrikası'nın temellerini attı.
Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir. Karabük, İskenderun ve Ereğli'de işlenmektedir.
İl sınırlarının güneyinden Kuzey Anadolu Fayı geçer. Genel Müdürlüğümüzün Karabük ili ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda metalik madenler bakımından herhangi bir cevherleşmeye rastlanmamıştır.
Kentin sosyo-ekonomik gelişiminde önem arzeden hususiyetlerden biri tekstil ve konfeksiyon sektörüdür. Bu alanda diğer Anadolu kentlerine bakıldığında Karabük'te de bu konuda büyük bir atılım olduğu görülmektedir. Üretilen malların tamamı yurt dışına ihraç ediliyor. Bunun dışında orman envali gelirleri çok yüksek.
Karabük, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazete''de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı''dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak''tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye''nin 78. ili olmuştur.
İlgili 31 soru bulundu
Bunlardan en ünlüleri, uzun fasulye, dilme fasulye, et yemeği, perohi, yayım, ekşili kelle, yaprak dolması, kuru çörek, sini çöreği, göbü, bükme, zerde, höşmerim, un helvası, delioğlan sarığı, oklava dolaması, çingene baklavası, haluşkadır.
Karabük adını, üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır. “Kara” ve “Bük” sözcükleri, kara çalılık yer anlamında, Karabük adının oluşumuna kaynaklık yapmıştır. Bu topluluklarda yaşayan Türkmen toplulukları, Karabük cemaati adını bu biçimde almışlardır.
Hububat, baklagil ve yem bitkileri üretiminin ağırlıklı olduğu ilde, Araç, Soğanlı ve Eskipazar çayları boyunca oluşan vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılıyor. Karabük'te 2019-2020 üretim yılında 111 bin dekar alanda buğday, 28 bin dekar alanda arpa, 62 bin dekar alanda ise yem bitkisi ekimi yapıldı.
Karabük Dağları - Karabük
İlimizin coğrafi yapısında dağlık ve ormanlık alanlar önemli yer kaplamaktadır. Dağlarımız dağ sporları yapmaya uygundur. Önemli dağlarımız Keltepe(1999m.), Tarakçı Tepe(1714m.), Kuyruk Kaya Tepe(1704m.), Kuru Doruk Tepe(1744m.), Mantar Tepe(1736m. )'dir.
Yazlar ılık, kısmen sıcak ve yağmurlu, kışlar serin, kısmen soğuk ve kar yağışlı geçer. En yüksek sıcaklık ortalaması 38 derece, en düşük sıcaklık ortalaması -10 derece, yıllık ortalama yağmur 500 mm. ve yıllık ortalama karlı gün sayısı 35'dir. Bitki örtüsü genel olarak ormandır.
Türkiye'nin ilk ağır sanayi tesisi olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikası'nın inşası, İngiliz uzmanların yanı sıra Türk mühendis, teknisyen ve işçilerinin çabasıyla kısa sürede tamamlanmıştır. 6 Haziran 1939'da enerji santralinin çalışmaya başlaması ile ilk üretim başlamıştır.
Türkiye'nin kadim demir-çelik şehri Karabük, 2'nci demir çelik hamlesi gerçekleştiriyor. 1995 yılında Karabük Demir-Çelik Fabrikası'nın (Kardemir) özelleştirilmesinden sonra başlayan süreçte atılıma geçen kentte, Kardemir'in yanı sıra 34 haddehane, 6 soğuk çekme tesisi bulunuyor.
"Kapatılmasına karar verildi"
1989'da 137 gün süren grevin ardından zor bir sürece giren ve aşırı istihdam yüküyle yüksek üretim maliyetleri karşısında her yıl zararı giderek büyüyen KARDEMİR'in, 1994'te dönemin hükümeti tarafından kapatılmasına karar verildi.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Kıymetli maden, kıymetli taş, sentetik kıymetli taş ve kıymetli eşya ne demektir? Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
İlçe sınırları içerisinde yer alan, Deveci maden ocağı Ülkemizin en önemli manganlı demir cevheri yataklarından olup, 51,5 milyon ton (% 43 tenörlü) rezerve sahiptir.
İl'in yüzölçümü 4.145 km² olup kuzeyinde Bartın, kuzeydoğu ve doğusunda Kastamonu, güneydoğusunda Çankırı, güneybatısında Bolu, batısında ise Zonguldak illeri ile çevrilmiştir.
Karabük Türkiye ülkesinin bir ilidir. Karabük aynı zamanda bağlı bulunduğu Karabük ilinin de merkez ilçesi niteliğindedir. Bölgede yer alan Safran Bolu aslında ismini daha çok duyurmuştur. Bunun nedeni ise tarihi evleridir.
Karabük'e bağlı 6 ilçe, 1 belde ve 277 köy bulunmaktadır.
Zonguldak'tan Karabük'e kadar Filyos nehri boyunca tüm arazilerde Sofralık Zeytin yetişebilmektedir. Bölge zeytin ağacının yetişmesi için gerekli olan iklim şartlarını taşımaktadır.
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'dir. Karabük'ün 5 ilçesi bulunur. Karabük'ün ilçeleri: Eflani, Eskipazar, Ovacık, Safranbolu, Yenice.
Yüz ölçümüne göre yüzde 72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekare orman alanı ile de Tunceli, ilk sırada yer alıyor.
Filyos Plajı
Filyos Çayı'nın batısında, oldukça geniş bir kumsal alan bulunmaktadır. Filyos Plajı'nda, Abacık Mevkii'nden kaleye kadar denize girme imkânı mevcuttur. Plaj, limanın her iki yanında yer alan plaj yaklaşık 2 kilometrelere uzunluktadır. Çevrede otel mevcuttur.
Karabük ve çevresi, Hititlerin; M.Ö 1200 tarihinde yıkılmasından sonra sırasıyla Firik'lerin Kimmer'lerin, Lidyalıların ve Pers'lerin egemenliği altına girmiştir.
CUMUHURİYET KENTİ KARABÜK DİYORUZ;ÇÜNKÜ BU ŞEHİR, 1937 YILINDA ATATÜRK'ÜN TALİMATI İLE DÖNEMİN BAŞBAKANI İSMET İNÖNÜ TARAFINDAN ATILAN ENTEGRE DEMİR ÇELİK TESİSİ TEMELİ İLE,EKONOMİK KALKINMA İÇİN KURULDU.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri