Örneğin medeni usul hukuku, icra ve iflas hukuku, ceza yargılama hukuku ve idari yargılama hukuku kuralları şekli hukuka girer.
Toplumu oluşturan kişilerin birbirleri ve toplum ile olan ilişkilerini düzenleyen, kişilerin sahip olduğu hak ve yüklendiği borçları belirleyen kurallardır. Uyuşmazlıkların çözümünde izlenecek usulü gösteren kurallara şekli hukuk denir.
Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir. Aşağıda bu ayrımlar incelenmiştir (Akyüz, 1981; Bilge, 1986; Gözübüyük, 1993; Öztan, 2002). kullanılabilir.
Şekli hukuk hakların ihlal edilmesi halinde izlenecek usul kurallarını düzenleyen hukuk dalıdır. Örneğin medeni usul hukuku, ceza muhakemeleri hukuku, idari yargılama hukuku gibi.
Şekli Kaynaklar: Hukuk kuralının ortaya çıkarken büründüğü şekil (anayasa, kanun, yönetmelik vb.) hukukun şekli kaynaklarıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Şekli Anlamda Kanun:
Anayasanın öngördüğü yetkili organ tarafından belirtilen usul ve biçimde kabul edilerek yürürlüğe konulan yazılı hukuk kurallarıdır.
Maddi ve şekli anlamıyla birlikte kanun, anayasada öngörülmüş yetkili organ tarafından, bu ad altında usulüne uygun olarak konulan, genel, soyut ve sürekli nitelikte kurallar ihtiva eden yazılı metinlerdir.
Şekli anlamda yargı; mahkemelerin yaptıkları bütün işleri kapsamaktadır. Maddi anlamda yargı ise sadece hakimlere bırakılmış olan, hâkimden alınamayacak yetkiler anlamına gelmektedir. Yani maddi anlamda yargı, tarafsız ve adil bir yargılama sonucunda verilen hükümdür.
Tarafların usul işlemlerinin içinde maddi hukuk işlemlerinin yapılması da mümkündür. Örneğin davadan feragat, davayı kabul, sulh, bir sözleşmenin feshi, takas beyanı gibi. Bu maddi hukuk işlemleri, bir usul işlemi içinde yapılmış olmakla beraber içerik bakımından maddi hukuk işlemi niteliğini korurlar.
Hukuk kurallarının ihlali halinde karşılaşılacak maddi yaptırımlar beşe ayrılabilir: Ceza, Tazminat, Cebri İcra, Hükümsüzlük ve İptal.
Biçimsel kaynaklar, hukuk normlarının yetkili organların bu yolda usûlüne uygun olarak iradelerini açıklamaları ile oluşur. Yetkili organların hangi organlar olduğu ve bu yet kileri nasıl kullanacakları anayasal ile düzenlenir^. Biçimsel hukuk kaynak ları yazılı ve yazılı olmayan kaynaklar biçimde ortaya çıkabilir.
Manevi yaptırım; hukuk kuralları dışındaki diğer sosyal kurallara uyulmadığında karşılaşılacak tepkidir. Maddi yaptırım; hukuk kurallarına uyulmadığında karşılaşılacak tepkidir. Ceza, kanunun suç işleyen kişiye uygulanmasını öngördüğü yaptırımdır.
Yukarıdaki tanımdan hukukun üç temel fonksiyonunu belirliyoruz. “Etik”, “Sosyal Olgu” ve “Normatiflik”. Bu üç fonksiyondan birisinin ön plana çıkarıldığı tanımlara biz “tek boyutlu hukuk” tanımları diyoruz.
Bilimsel bir disiplin olarak hukuk, kendi içinde temel olarak ikiye ayrılır. Genel olarak hukukun kişiler arası ilişkileri konu alan kısmına Özel Hukuk, kişiler ile devlet veya devleti oluşturan kurumlar arası ilişkileri düzenleyen kısmına ise Kamu Hukuku adı verilir.
Hukuk kuralları nitelikleri bakımından; emredici, tamamlayıcı, yorumlayıcı ve tanımlayıcı hukuk kuralları olmak üzere dörde ayrılır.
Maddi anlamda kesin hüküm, şekli anlamda hükmün kesinleşmesi, daha açık bir ifadeyle hükme karşı olağan kanun yollarının tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. H Hakem incelemesinden geçmiştir. Hukuku Anabilim Dalı. Maddi anlamda kesin hükümde üç unsur karşımıza çıkmaktadır: Bunlar taraf, dava konusu ve dava sebebidir.
İHAM'ın kanun algısından farklı olarak, müdahalenin Anayasa Mahkemesi'nin kanunilik denetiminden geçebilmesi için, müdahaleye dayanak teşkil eden norm kanun adını taşımalı (şekli kriter); buna ek olarak da hukuk güvenliğini sağlamaya yetecek bir kanun kalitesine sahip olmalıdır (maddi kriter).
Organik (şeklî) kriter ise devlet fonksiyonlarını, bu fonksiyonların yerine getirilmesinde kullanılan işlemleri yapan organa ve bu işlemlerin yapılış şekil- lerine göre ayırmaktadır.
"Maddi anlamda yargı, objektif hukukun (maddi hukuk kurallarının) bağımsız hakimler (mahkemeler) tarafından belli bir olaya uygulanmasıdır." Örneğin, bir davanın görülmesi ve karar bağlanması. anayasadır."
Modern anlayış temelindeki bir hukuk devleti bunun dışında maddi anlamda adaletli bir düzenin yaratılması ve korunmasını hedefler (Maddi Hukuk Devleti kavramı). Nesnel değer yargıları bireylerin öznel haklarından farklı olarak, belirlenmiş prensipler aracılığıyla kanun koyucunun sınırlanması işlevi görürler.
Şekli Anlamda Anayasa
Kanunlardan daha farklı ve daha zor bir yöntemle konulup, değiştirilebilen hukuk kurallarının bütünü olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma göre bir kuralın anayasal olup olmadığına karar verebilmek için kuralın bulunduğu yere, yapılış ve değiştiriliş şekline bakılarak karar verilir.
Kod kanun, başlı başına bir alanı düzenleyen ve mevcut herhangi bir kanunda değişiklik yapmayan kanunlardır2. Kod kanunlarda değişik- lik veya ek düzenlemeler öngören kanunlar ise çerçeve kanun olarak adlandırılmaktadır.
Kanunlar; yazılılık, genellik ve süreklilik özelliklerini taşırlar. Yazılılık, kanunlarda yer alan hukuk kurallarının anayasaca belirlenmiş yetkili organlarca yazılı ve kodifiye edilmiş biçimde kabul edilmesi ve yayımlanmasını ifade eder.
Farklı tüzel kişiler arasında tam bir özdeşlik, ticari veya iktisadi bağımlılık ve bütünlük bulunmasa dahi, belli kriterlerin varlığı ve bu tüzel kişilerin birbirlerinin uzantısı olarak kabul edilmesi halinde “organik bağ” olgusundan söz edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri