Karaciğer ağrısı aslında üst karın bölgesinin sağında hissedilir. Bu ağrı zamanla sırta, sağ omuza, karın bölgesine veya böbreğe yayılabilir. Eğer bu bölgelerde uzun süreli ağrı hissederseniz, bu ciddi bir karaciğer sorunu belirtisi olabilir.
Karaciğer ağrısı genelde karaciğerin olduğu alanda, bir diğer deyiş ile göğüs kafesinin sağ üst çeyreği içerisinde meydana gelmektedir. Karaciğerin doğru çalışmadığı durumlarda bu bölgede hassaslık veya ağrı olabilmektedir. Cilt dokunmaya karşı aşırı bir şekilde hassaslaşabilmektedir.
Karaciğerin Görevi Nedir? Karın boşluğunun sağ üst tarafında yer alan karaciğer, vücutta bulunan en büyük organdır. Karaciğer, aynı zamanda bir salgı bezidir.
Karaciğer hastalığı olduğunun işaretleri şöyle sıralanabilir: Ciltte ve gözlerde sararma: Eğer karaciğerde bir hastalık varsa vücutta sarı renk olur. Gözlerde ve ciltte sararma fark edilir. Dalakta büyüme olması: Kronik karaciğer hastalıklarında görüntüleme işlemlerinde ortaya çıkan bir belirti de dalak büyümesidir.
Karaciğer kanseri erken dönemde bir bulgu vermeyebilir. Kitle çapı büyüdükçe karnın sağ tarafında yaygın bir ağrı ortaya çıkmaktadır. İleri evredeyse şiddetli karın ağrısına kilo kaybı ve karında şişlik eşlik etmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Karında rahatsızlık hissi, karın ağrısı ve hassasiyet, sarılık, bulantı, kusma, iştah kaybı, çabuk doyma, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, ateş belirtiler arasındadır.
Karaciğer ağrısı aslında üst karın bölgesinin sağında hissedilir. Bu ağrı zamanla sırta, sağ omuza, karın bölgesine veya böbreğe yayılabilir. Eğer bu bölgelerde uzun süreli ağrı hissederseniz, bu ciddi bir karaciğer sorunu belirtisi olabilir.
Karaciğer, vücudun en büyük ikinci önemli organıdır. Burada gelişen problemler deride zedelenmelere sebep olmaktadır. Karaciğerde bir problem yaşanırsa deride sararma, kaşınma, nokta şeklinde kızarıklık, saçların dökülmesi ve tırnak yapısının bozulması gibi faktörler görülebilir.
7.Bol Su Tüketmek: Karaciğerin ve hatta tüm organların sağlıklı bir şekilde temizlenmesine katkı sağlayan bir önemli maddede sudur. Gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak arası su tüketmek gerekmektedir. Böbrek sağlığı açısından da önem taşıyan su vücudun her zaman nemli olmasına destek olur.
karaciğer Hastalıklarının Ortak Belirtileri : Hasta, sağ böğründe ağrı hisseder. Bağırsaklarında fazla miktarda gaz vardır. Karnı şişer, anüsten çıkan gaz pis kokar. Cilt rengi ve bazen de göz akı sararır.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir? Birçok vakada, karaciğer yağlanması genellikle herhangi bir belirgin semptoma neden olmaz. Ancak karaciğer yağlanması belirtileri arasında karnın sağ üst tarafından şiddetli ağrı veya kişinin aşırı yorgunluk hissetmesiyle gelişen vakalar da mevcuttur.
ALT testi; karaciğer hasarını kontrol eden önemli bir kan testidir. Bu test, karaciğer hasarının öğrenilmesi ve uygun bir tedavi uygulanması için istenmektedir. Herhangi bir hazırlık gerektirmeden koldan alınan kan örneği ile ALT düzeyi ölçülür.
En yaygın neden, karaciğer tahrişi ve hastalığının spesifik olmayan bir tanımı olan aşırı alkol tüketimidir. Bu, karaciğer yağlanması veya yüksek karaciğer enzimlerini (her ikisi de bir hastanın alkolü bıraktıktan sonra iyileştirebileceği) veya diğer karaciğer problemlerini tanımlayabilir.
Karaciğer büyümesi yoğun belirti gösteren bir hastalık değildir. Ancak karaciğerde meydana gelen büyüme, gaz, mide bulantısı, karın bölgesinde şişlik, cilt renginde sarılır ve bazen göz akında da sararmaya sebebiyet verir.
Gastroenteroloji doktorları karaciğer, safra kesesi ile safra yolları, pankreasın sindirim işlevleri ve gastrointestinal trakt (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
Karaciğer büyümesini bazı kişiler yaşar ama farkına varmayabilirler. Karaciğer pek belirti göstermez; sürekli şişkinlik ve karın kısmında rahatsızlık hissi oluşur. Ayrıca yorgunluk, sarılık, güçsüzlük, kilo kaybı ve mide bulantısı da ortaya çıkar.
Karaciğeriniz zarar gördüyse safra üretemez ve besinler ve yağlar sindirilemez. Düzgün sindirilemeyen besinler ise iştah kaybına ve sağlıksız kilo kaybına yol açar. Hasarlı bir karaciğer üst karın bölgesinde ve göğüs kafesinde ağrılara yol açacaktır. Bu bölge karaciğerin bulunduğu yerdir.
Karaciğerde hasar olup olmadığının araştırılmasında kullanılan en yaygın testler ALT ve AST adlı karaciğer enzimleridir. Kanda ALT nedir sorusu, alanin aminotransferaz adlı karaciğer enziminin kısa ismi olarak cevaplandırılabilir.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Karaciğeriniz, karın boşluğunuzun sağ üst kısmında, diyaframın altında ve midenin üstünde yer alan futbol topu büyüklüğünde bir organdır.
Karaciğerin büyümesi hastalar tarafından bir süre fark edilmiyor. Karında şişkinlik veya dolgunluk hissi, karnın sağ üst bölgesindeki ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan sorunun tedavisi için altta yatan nedenin belirlenmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri