Karaciğer yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Basit gibi görülen ciddi halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal karaciğer yetersizliği gibi önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Tedavi edilemeyen karaciğer kanserinin sonuçları olumsuz tablolara neden olmaktadır. Bu vakalarda beklenen yaşam süresi 6-9 ay kadardır.
Karaciğer yetmezliği polikliniğinde kullanılan gelişmiş tanı yöntemleri şöyle açıklanabilir: Kan ve idrar testleri: Kan ve idrar testinde hastanın pek çok değeri kontrol edilerek hem genel sağlık durumuna hem de karaciğer hastalığının durumuna bakılır.
Karaciğer sirozun ileri evrelerinde karaciğer vücuttaki toksinleri uzaklaştıramaz. Bu nedenle oluşan bilinç bozukluğu hastayı komaya sokabilecek derecede şiddetli (hepatik koma) olabilir. Hepatik koma durumunda hasta hastaneye yatırılarak takip ve tedavi edilmelidir.
Karaciğer ağrısı aslında üst karın bölgesinin sağında hissedilir. Bu ağrı zamanla sırta, sağ omuza, karın bölgesine veya böbreğe yayılabilir. Eğer bu bölgelerde uzun süreli ağrı hissederseniz, bu ciddi bir karaciğer sorunu belirtisi olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Karaciğeriniz zarar gördüyse safra üretemez ve besinler ve yağlar sindirilemez. Düzgün sindirilemeyen besinler ise iştah kaybına ve sağlıksız kilo kaybına yol açar. Hasarlı bir karaciğer üst karın bölgesinde ve göğüs kafesinde ağrılara yol açacaktır. Bu bölge karaciğerin bulunduğu yerdir.
Akut karaciğer yetmezliği, öncelikli olarak sağlıklı insanlarda ve aniden görülen bir hastalıktır. Akut ve kronik karaciğer iflaslarının ikisi de; proteinleri sağlayan ve toksinlerin dolaşımını sağlayan karaciğer hücrelerine zarar verir. Çok hızlı tedavi edilmediği taktirde hastanın ölümü kaçınılmazdır.
Günümüzde karaciğer yetmezliğinde en çok görülen ölüm nedenlerinden biri enfeksiyondur. Düzgün bakımın uygulanmadığı durumlar hastanın nakil sonrası sürecini tehlikeye atar. Bu nedenle transplantasyon öncesi ve sonrasında destek tedavi uygulanması gerekir.
Erken dönemde en sık görülen belirtiler; iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, halsizlik ve çabuk yorulma olup, ileri evrelerde vücutta su birikimi, bacaklarda ödem, karında şişlik, kas erimesi, ciltte çabuk morarma, kanamaya eğilim, aşırı kaşıntı, sarılık ve geçici şuur değişikliği siroz belirtisi olarak ortaya çıkar.
Karaciğer yetmezliği genellikle karaciğerin büyük bir bölümünün geri dönüşümsüz hasara uğraması ile ortaya çıkan ve karaciğerin gerekli ve yeterli işlevini yerine getirememesi ile sonuçlanan bir durumdur. Karaciğer yetersizliği genellikle hayatı tehdit eder ve bu nedenle acil tıbbi destek gerektirir.
Şayet karaciğer işlevini yitirir ise bu bölgede aşırı derecede hassaslık ve ağrı ortaya çıkmaktadır.
Kişilerde iştah kaybı medyana gelir ve bu da istemsiz bir şekilde hızlı kilo kaybına yol açar. Üst karında dayanılmaz ağır acı ve ağrılar hissedilir. Kişi kendini sürekli uykulu ve halsiz hisseder. Mide kısmında şişme görülmektedir.
İnsan uzun süre bir böbrek ve bir akciğerle, midesiz, dalaksız yaşayabilir, ama karaciğersiz bir dakika bile yaşayamaz. Karaciğer, yediğimiz yiyeceklerin vücut tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlar.
Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Karında rahatsızlık hissi, karın ağrısı ve hassasiyet, sarılık, bulantı, kusma, iştah kaybı, çabuk doyma, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, ateş belirtiler arasındadır.
Karaciğer, vücudun en büyük ikinci önemli organıdır. Burada gelişen problemler deride zedelenmelere sebep olmaktadır. Karaciğerde bir problem yaşanırsa deride sararma, kaşınma, nokta şeklinde kızarıklık, saçların dökülmesi ve tırnak yapısının bozulması gibi faktörler görülebilir.
Kompanse sirozlu hastalarda yaşam süresi genellikle 9-12 yıl arasında değişmektedir. Dekompanse siroz hastalarında ise karaciğer nakli gerçekleşmemesi durumunda hastanın yaşam süresi yaklaşık 2 yıl olarak saptanır.
Siroz hastalarında rastlanan karaciğer sertliği, büyümesi, karaciğer kenarlarının belirginleşmesi, dalak büyümesi ve karında sıvı birikimi elle muayene sırasında saptanabilir. Ayrıca sarılık, ödem ve vücutta morarmalar da ilk muayenede göze çarpan teşhis kriterleri arasında yer alır.
AST de ALT gibi en çok karaciğer, kalpte; az oranda böbrek ve kaslarda bulunan bir enzim türüdür. Normal, sağlıklı kişilerde AST değerleri düşüktür. Ancak bir sorun olduğunda bu değer yükselir. En fazla hepatit, karaciğerdeki hasar, siroz gibi sorunları teşhis etmek için AST değerlerine bakılır.
Karaciğerin düzgün işlev sergileyip sergilemediği, bir dizi özel kan testiyle tayin edilebilir. Bu testler sayesinde akut, kronik karaciğer hastalıkları, hepatit, kolestaz (safra tıkanıklığı) gibi sorunlar rahatlıkla teşhis edilebilir.
KARACİĞER, 6 AY: Yağ, protein, şeker ve kan yapımı için gerekli olan maddeleri depolayan karaciğer vücudun en güçlü organlarından biri. İngiltere Karaciğer Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre karaciğerin kendini yenileme süresi 6 ay.AKCİĞER, 1 YIL: Akciğerde hücreler farklı periyotlarda yenileniyor.
Mide Bulantısı, İştah Kaybı ve Kusma
Bu enzimlerin üretiminde meydana gelen aksaklıklar sindirim işlevini ve dolayısıyla enerji metabolizmasını baştan sona etkiler. Bunun sonucunda görülen mide bulantısı, kusma, iştah kaybı gibi beslenme ile ilgili problemler karaciğer rahatsızlığı belirtileri arasında yer alır.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Karaciğer büyümesi yoğun belirti gösteren bir hastalık değildir. Ancak karaciğerde meydana gelen büyüme, gaz, mide bulantısı, karın bölgesinde şişlik, cilt renginde sarılır ve bazen göz akında da sararmaya sebebiyet verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri