Günlük strese bağlı kaşıntılar gelişebildiği gibi kronik psikiyatrik hastalıklara bağlı kaşıntılarla da karşılaşılabilir. Bu durumlarda iki bölümde uzman görüşüyle tedavi planlanması önemlidir. Karaciğer hastalıklarında, çok alkol tüketen hastalarda, siroz hastalarında kaşıntı görülür.
Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar. Kaşıntı en çok sırasıyla primer biliyer siroz, hepatit C virüsü ve hepatit B virüsü enfeksiyonlarında görülür. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntı; En sık sırt bölgesinde görülür.
Karaciğer, vücudun en büyük ikinci önemli organıdır. Burada gelişen problemler deride zedelenmelere sebep olmaktadır. Karaciğerde bir problem yaşanırsa deride sararma, kaşınma, nokta şeklinde kızarıklık, saçların dökülmesi ve tırnak yapısının bozulması gibi faktörler görülebilir.
Karaciğer yağlanması ciltteki belirtileri ile de kendini gösterebilen bir hastalıktır. Nadir olarak görülen bu belirtiler yağlanmaya bağlı olarak oluşmuş bir karaciğer hastalığı bulunan bireylerde görülür. Kaşıntı, buna bağlı olarak gelişen kızarıklık ve pullanmalar karaciğer yağlanmasının ciltteki bazı belirtileridir.
Kaşıntı: Karaciğer hastalıklarında kaşıntı önemli bir semptomdur.
İlgili 23 soru bulundu
Karaciğer yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Basit gibi görülen ciddi halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal karaciğer yetersizliği gibi önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Ciltte kaşıntı: Karaciğer sirozu olan kişilerde ciltte kaşıntı ve kuru deri görülebilir. Bu, safranın normal şekilde atılamamasından kaynaklanabilir. İdrar renginde değişiklik: Karaciğer sirozu, idrar renginde değişikliklere neden olabilir. Koyu renkli veya koyu kahverengi idrar görülebilir.
Prof. Dr. Yaprak, karaciğere fayda sağlayan gıdaları ise şu şekilde sıraladı: "Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır. Glutatyon karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas antioksidandır.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Çoğu vakada belirti göstermeyen karaciğer yağlanması; kilonun ve alkol kullanımının etkisiyle yorgunluk, halsizlik, terleme, nefes darlığı, ciltte kızarma, kaşıntı ve karnın üst kısmında dolgunluk hissi gibi semptomlara yol açabilir.
Karaciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Erken dönemde en sık görülen belirtiler; iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, halsizlik ve çabuk yorulma olup, ileri evrelerde vücutta su birikimi, bacaklarda ödem, karında şişlik, kas erimesi, ciltte çabuk morarma, kanamaya eğilim, aşırı kaşıntı, sarılık ve geçici şuur değişikliği siroz belirtisi olarak ortaya çıkar.
Dr. Ertan Yılmaz, şunları söyledi: ”Bu nedenle uzun süren kaşıntıları ciddiye almak gerekir. Egzemadan bitlenmeye, ilaç döküntülerinden uyuza ve mantar hastalıklarına kadar pek çok hastalıkta, bireyi hekime yönelten en önemli yakınma kaşıntıdır.
2- Kaşıntı:
Genellikle safra yollarında bir tıkanmanın habercisidir. Bu durum karaciğerin tümörleri veya primer sklerozan kolanjit gibi karaciğer içi safra yollarında tıkanmaya bağlı olabileceği gibi ana safra kanalı ve döküldüğü bölgenin hastalıkarına da bağlı olarak gelişebilir.
Safra kesesi hastalıkları: Safra kesesi veya safra yollarının tıkanıklıklarında başta bilirubin olmak üzere çeşitli maddelerin vücutta birikimi kaşıntı meydana getirir.
Hafif belirtiler ve şiddetli olabilecek belirtiler arasında şunlar vardır; kaşıntılı gözler, şişlik, kızarıklık, kurdeşen, mide bulantısı, kusma ve nefes almada zorluk, kaşıntı. Bu belirtiler bağışıklık sisteminizin verdiği cevaba bağlı olarak, alerjen tüketildikten dakikalar veya saatler sonra ortaya çıkabilir.
Karaciğer yağlanması genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bazı durumlarda, halsizlik, yorgunluk, cillte kararma, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Karaciğer yağlanması, genellikle rutin kan testleri veya ultrason gibi görüntüleme testleri ile tespit edilir.
ALT testi; karaciğer hasarını kontrol eden önemli bir kan testidir. Bu test, karaciğer hasarının öğrenilmesi ve uygun bir tedavi uygulanması için istenmektedir. Herhangi bir hazırlık gerektirmeden koldan alınan kan örneği ile ALT düzeyi ölçülür.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Diyabetli kişilerin diğerlerine göre ciltte kaşıntıya sahip olma eğilimlileri daha fazladır. Kalıcı kaşıntı rahatsız edici olabilir ve fazla kaşıma enfeksiyon ve acıya sebep olabilir. Kaşıntı genellikle diyabetik polinöropati denilen, ilerlemiş diyabetin sinir hasarı yaptığında gelişen bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri