Sıklıkla 40-60 yaş arasında görülen karaciğer yağlanması daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Sarı cilt tonu, bacak ve karın şişliği gibi belirtilerle kendini gösterebilen karaciğer yağlanmasına karşı erken dönemde önlem almak büyük önem taşıyor.
Karaciğer yağlanmasının belirtileri arasında karında şişkinlik, halsizlik, yorgunluk ve düzensiz adet döngüsü gibi belirtiler bulunabilir. Karaciğer yağlanmasının tedavisi genellikle kilo vermeyi hedefleyen bir diyet ve egzersiz programı, alkol tüketimini azaltmayı ve ilaçları düzenli olarak almayı içerebilir.
Karaciğer, bir tümörün büyümesinin bir sonucu olarak büyüyebilir ve bu da abdominal şişkinliğe neden olabilir. Sıvı birikimi: Sıvı birikmesi veya asit, karaciğer kanseri hastalarının karın şişmesinde başka bir faktördür.
Yüksek kan şekeri, trigliserid, kolesterol yüksekliği de karaciğer yağlanması nedenleri arasındadır. Ayrıca kimi hastalarda belirti göstermeyen karaciğer yağlanmasının yaygın belirtileri arasında karın ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, ciltte sararma ve karaciğer büyümesi yer alır.
Karaciğerin büyümesi hastalar tarafından bir süre fark edilmiyor. Karında şişkinlik veya dolgunluk hissi, karnın sağ üst bölgesindeki ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan sorunun tedavisi için altta yatan nedenin belirlenmesi gerekiyor.
İlgili 32 soru bulundu
Karında yaşadığınız şişlik; gaz, hazımsızlık, şişkinlik ve guruldama şeklinde karşımıza çıkar. Bu durumların çeşitli belirtileri söz konusu olabilir. Çölyak hastalığı, mide ve bağırsak kanserleri, gastrit ve rahatsızlıklar karış şişliğine sebebiyet verebilir.
Evre-3: Fibrozis evresi olan üçüncü evrede karaciğer dokuları sertleşerek bağ dokusuna dönüşmeye başlar. Bu durum karaciğer harabiyetini gösterir. Evre-4: Karaciğer yağlanmasının en ileri evresi olan bu evrede karaciğer sirozu hastalığının gelişimi söz konusudur.
Ancak yağlanma düzeyinin artması ve büyüyen karaciğerin çevre doku ve kemiklere yaptığı baskıdan dolayı karnın sağ üst tarafında basınç ve doluluk hissetmeye başlanabilir. Ayrıca göğüs ve karın bölgesinde ağrı, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kaşıntı, mide bulantısı, sarılık gibi belirtiler de görülebilir.
Birçok vakada, karaciğer yağlanması genellikle herhangi bir belirgin semptoma neden olmaz. Ancak karaciğer yağlanması belirtileri arasında karnın sağ üst tarafından şiddetli ağrı veya kişinin aşırı yorgunluk hissetmesiyle gelişen vakalar da mevcuttur.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Karın şişkinliğinden mustarip olan hastalarda, halsizlik, karında dolgunluk, çabuk doyma hissi, karın ağrısı, karında ele gelen sertlik gibi şikayetlerle birlikte son 6 ayda normal kilosunun yüzde 10'undan fazla kayıp, ateşlenme ile gece terlemesi varsa kanserden şüphelenmek gerekebilir.
Alt karın şişliği birçok nedenle meydana gelebilir. Bu nedenler arasında adet dönemi öncesi şişkinlik, üriner sistem enfeksiyonları, üriner taşlar, yumurtalık kistleri, pelvik inflamatuar hastalık (PID), bağırsak problemleri, kabızlık veya idrar yolları enfeksiyonları sayılabilir.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Evre daha ciddi bir evredir. Karaciğerdeki yağ birikiminin yanı sıra hafif ile orta derecede iltihaplanma ve hücresel hasar da görülür. Karaciğer yağlanması 2. evre belirtileri arasında bazen yorgunluk, karın ağrısı veya halsizlik gibi semptomlar yaşanabilir. İlerlediğinde karaciğer hasarı riski artar.
Karaciğer yağlanması genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bazı durumlarda, halsizlik, yorgunluk, cillte kararma, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Karaciğer yağlanması, genellikle rutin kan testleri veya ultrason gibi görüntüleme testleri ile tespit edilir.
Kızartmalar: Yağ ile kızartılmış gıdalar karaciğer yağlanması olanlar için sakıncalıdır. Tuz: Çok fazla miktarda tuz tüketimi, gıda alımını ve yağ üretimi tetikler. Beyaz ekmek, makarna ve pirinç: Karbonhidrat içeriği yüksek olan bu gıdalar vücutta yağ olarak depolanır.
Alkolden bağımsız steatohepatit varlığında, karaciğerinizdeki yağ birikimini tersine çevirecek herhangi bir ilaç yoktur. Ancak bazı durumlarda, karaciğer hasarı kendiliğinden durur hatta karaciğer kendini iyileştirir. Ancak diğerlerinde hastalık ilerlemeye devam eder.
karaciğer Hastalıklarının Ortak Belirtileri : Hasta, sağ böğründe ağrı hisseder. Bağırsaklarında fazla miktarda gaz vardır. Karnı şişer, anüsten çıkan gaz pis kokar. Cilt rengi ve bazen de göz akı sararır.
Karaciğer yağlanmasında doku hücreleri yağ ile dolar ve karaciğer toksin atma, metabolizmayı düzenleme gibi fonksiyonlarını yerine getiremeyerek halsizliğe ve yorgunluğa neden olur. Karaciğerdeki harabiyet sindirim sistemini de olumsuz etkiler ve iştahsızlık ve buna bağlı olarak da kilo kaybı yaşanır.
Karaciğer hastalığının ciltteki belirtileri nelerdir? Nadir olarak görülse de, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve pullanma gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca ciltte akne, sarılık ve sivilce gibi bazı cilt problemleri ile de karşılaşılabilir.
Yaprak, karaciğer yağlanmasının tespiti için hem kan tahlili hem de radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulduğuna değinerek, şu bilgileri verdi: Kan tahlili olarak; AST, ALT, GGT özellikle istediğimiz testlerdir.
Karaciğer yağlanması dediğimizde biriken yağ karaciğerin içindeki hücrelerde biriktiği için zaman içinde karaciğer büyür ve etrafındaki kapsül gerildiği için yağlanması olan hastalar karınlarının sağ üst kısmında bir ağrıdan bahsederler. Evet karaciğer yağlanması karın ağrısına neden olabilir.
Yaprak, karaciğerde yağlanmanın yanı sıra yoğun iltihap gelişmesi durumunda 10 yıl içinde siroz veya kanser riskinin yüzde 5 ila 10 arasında olduğuna değinerek şu uyarıları yaptı: “Basit yağlanmada 10 yılda siroz gelişim riski yüzde 3 iken, iltihaba karaciğerde fibrozis dediğimiz sertleşmede ilave olursa risk yüzde 30' ...
Genelde 7 yılda bir, 1 evre ilerleme izlenir. Ancak nedeni bilinmeyen bir şekilde tüm NASH hastalarının % 20'sinde hızlı kötüleşme olabilir{Fibrozis yokken ileri evre(F3-4) fibrozis olması]. Yağlı karaciğer hastalığı nasıl tedavi edilir?
Ancak karaciğer yağlanması mutlaka siroza ilerleyen bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü alkol alımı bırakılırsa 4-6 haftada yağlanma geri normale dönebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri