Karadağ, 2006 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 15 Aralık 2008 tarihinde Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunda bulunmuştur.
3 Haziran 2006'da Karadağ Parlamentosu, referandumun sonucunu resmen onaylayarak Karadağ'ın bağımsızlığını ilan etti. 28 Haziran 2006'da Karadağ, Birleşmiş Milletler'e 192. üye devleti olarak katıldı.
Geçmişte ülke Sırbistan-Karadağ devlet birliğinin bir parçasıyken 3 Haziran 2006 günü itibarıyla iki devlet ayrıldı ve Karadağ da bağımsız bir devlet oldu. 15 Aralık 2008 tarihinde Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunda bulunan Karadağ'ın para birimi Euro.
Karadağ ve Avrupa Birliği arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması (SAA) müzakereleri Eylül 2006'da başladı. Anlaşma resmi olarak 15 Ekim 2007'de imzalandı ve 27 AB üye devletinin tümü SAA'yı onayladıktan sonra 1 Mayıs 2010'da yürürlüğe girdi.
Karadağ Türkleri, bugün Karadağ topraklarında yaşayan ve varlıkları MS 4. yüzyıla dek uzandığı belirtilen çeşitli Türk boylarından bir kesimdir.
İlgili 41 soru bulundu
2011 nüfus sayımına göre, Karadağ'daki 118.477 Müslüman toplam nüfusun %20'sini oluşturmaktadır. Karadağlı Müslümanlar çoğunlukla Sünni mezhebe mensuptur. Pew Araştırma Merkezi'nin tahminine göre 2020 itibarıyla Müslümanların nüfusu 130.000'dir (% 20,3).
Ortodoks Hristiyanlık Karadağ'daki baskın din şekli olmasına rağmen, hem İslam hem de Katolik Hristiyanlığın çok sayıda inananı var. Baskın Kilise, Sırp Ortodoks Kilisesi'dir, ancak Karadağ Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan izler mevcut.
AB üyesi olmadığı hâlde euro kullanan ülkeler
Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına karşın, yapılan antlaşmalar çerçevesinde euro kullanmaktadır. Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir antlaşma imzalamadan euro kullanmaktadır.
Oldukça küçük bir ülke olan Karadağ'ın ekonomik yapısı, turizm de dahil olmak üzere hizmet sektörü ağırlıklıdır. Alüminyum başta olmak üzere birkaç ürün dışında imalat sektörü ön planda değildir. Tarım sektörü de hizmetler sektörünün gerisinde kalmaktadır.
Avrupa'nın parlayan yıldızı Montenegro bilinen adıyla Karadağ 2006 yılında bağımsızlığını ilan eden bir ülke olarak dikkat çekiyor. Dağları, gölleri ve tarihi dokusu ile adeta büyüleyici bir ülke olan Karadağ'ın başkenti Podgorica olarak bilinmektedir. Karadağ'ın bilinen Uluslararası adı Montenegro'dur.
Para birimi olarak Euro kullanmasına rağmen Karadağ'ın herhangi bir Avrupa ülkesinden oldukça ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Karadağ'da, başta üzüm olmak üzere elma, erik, yaban mersini ve narenciye gibi meyveler yetiştirilir. Kurutulmuş meyveler ise sıklıkla tüketilen ürünler arasındadır. Uzun süre bozulmadan durabildikleri için hediye olarak iyi bir seçimdir. Dünya çapında pek bilinmese de Karadağ'da peynir çeşitliliği oldukça fazladır.
Karadağ'da 5 yıl daha kesintisiz ikamet ettikten sonra, bu tür yabancılar Karadağ vatandaşlığı alma hakkına sahip. Aynı zamanda, bir yabancı tarafından edinilen gayrimenkulün değerinde herhangi bir sınırlama yoktur. Mülkün temel koşulu ve gerekliliği, konut veya ticari alan olmasıdır.
Referandumdan iki hafta sonra, 3 Haziran 2006'da Karadağ parlamentosu ülkenin bağımsızlığını ilan etti. 15 Haziran'da Sırbistan'ın da Karadağ'ın bağımsızlık kararını tanımasıyla Sırbistan Karadağ Birliği resmen sona erdi.
Yatırım Yoluyla Karadağ Vatandaşlığı
En az €250,000 bedelli bir mülk alınması ile Karadağ vatandaşlığı için başvuru da bulunulabilir. Ek olarak Karadağ ekonomik fonuna da €100,000 tutarında bağış yapmak gerekmektedir. Avrupa Birliği üyeliğine aday olan Karadağ'ın 2025 yılına kadar birliğe girmesi beklenmektedir.
Karadağ'ı ziyaret eden Türk vatandaşlarının sayısı 2019 yılı itibariyle 39 bin 984 iken pandeminin etkili olduğu 2020 yılında bu sayı yüzde 69 oranında düşerek 12 bin 404'e gerilemiştir. T.C. Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Karadağ'da 2 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır.
Karadağ pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 42. sıradadır. Karadağ pasaportu sahipleri, 125 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 104 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
2023 verilerine göre Avrupa'nın güneydoğusunda yer alan bir ülke olan Karadağ'ın nüfusu 620 bin kişiden meydana gelmektedir. 600 bini aşan bu nüfus içinde %45'lik oranla Karadağlılar başı çekmektedir ve %28 ile Sırplar, %11 ile Boşnaklar, %9 ile Arnavutlar, %1 ile Hırvatlar ve %1 ile Romenler, Karadağ nüfusunu ...
Türkiye'de tescil ve trafik belgesine sahip araçlar Karadağ'da kullanılabilir. 6 aydan fazla Karadağ'da kalacakla ise araçları için Karada yetkili makamlarından resmi onay almaları gerekmektedir.
Çift başlı kartal ve üzerinde bir aslandan meydana gelen bu armadaki çift başlı kartal, Karadağ Devleti ile kilise arasındaki yakınlığı simgelemektedir. 2006 yılında bağımsızlığını kazanan Karadağ'da toplam 13 şehir bulunmaktadır.
Karadağ'da ortalama 1+1 evin fiyatı 150.000 eurodur. Avrupa ülkelerinden biri olan Fransa'da ise benzer özellikteki ortalama bir evin fiyatı 300.000 eurodur. Karadağ ev kiraları ise şehirlere göre değişse de, 2+1 evin aylık kirası ortalama 400 eurodur.
Mevcut cumhurbaşkanı, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda 58.88% oyla seçilen Jakov Milatović'tir. Cumhurbaşkanı'nın resmî konutu eski kraliyet başkenti Çetine'de bulunan Mavi Saray'dır .
Sıcaklığın yüksek olması ülkede yaz turizminin canlı olmasını sağlamaktadır. Bu aylarda ülkede yüksek sıcaklıklar kaydedilmektedir. Karadağ'da kış ayları ise oldukça sert geçmektedir. Ocak ve şubat ülkenin en soğuk olduğu aylardır ve sıcaklıklar eksi derecelere düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri