Sıcaklığın yüksek olması ülkede yaz turizminin canlı olmasını sağlamaktadır. Bu aylarda ülkede yüksek sıcaklıklar kaydedilmektedir. Karadağ'da kış ayları ise oldukça sert geçmektedir. Ocak ve şubat ülkenin en soğuk olduğu aylardır ve sıcaklıklar eksi derecelere düşmektedir.
Kış aylarında, sıcaklıklar -15 ° C veya -20 ° C dereceye kadar düşebilir ve genellikle kar olarak ortaya çıkan yoğun yağışlar görülür. Karadağ sahili, yılın herhangi bir zamanında ziyaret etmek için hoş bir yerdir, ancak Temmuz ve Ağustos aylarında rahatsız edici derecede kalabalık olabilir.
Karadağ'a ne zaman gidilir? Akdeniz ikliminin hakim olduğu Karadağ, yazları oldukça sıcak ve kuru geçiyor. Keyifle kumsallarda dolaşıp, denize girebileceğiniz en uygun zaman mayıs ve eylül ayları arasındaki dönem.
Karadağ'ın iklimi Ilıman Akdeniz olup kuzeyinde ise karasal iklimi vardır. Ortalama hava sıcaklığı yazın 27.4°C, kışın ise 13.4°C'dir. Güneşten verimli oranlarda yararlanılabilen gün sayısı yılda 240 gün gibi yüksek bir seviyededir.
Budva ikliminde yazların kuru sıcaklarla geçtiği söylenebilmektedir. Bu aylarda sıcaklığın ulaştığı maksimum derece ise genellikle 25'tir. En soğuk kış günlerinin yaşandığı Ocak ayında ise sıcaklığın 2-3 dereceye kadar inebildiği belirtilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Ülkedeki sıcaklıklar plajların doluluk oranını artırmaktadır. Sonbahar aylarında da yerli ve yabancı pek çok turistin ilgi odağı olan Karadağ, kış aylarında kayak yapmak isteyen ziyaretçileri de keyifli aktivitelerle karşılamaktadır.
Deniz sıcaklığının 24 °C ve 25 °C aralığına geldiği mayıs ve eylül aralığı Karadağ'ın doğal güzelliklerini keşfetmek ya da ülkenin eşsiz plajlarında denizin tadını çıkarmak için en ideal zamanlar. Ülkeyi eğer kayak için tercih edecekseniz ocak ve mart aralığında bir Karadağ seyahati planlamayı tercih edebilirsiniz.
Karadağ'da, başta üzüm olmak üzere elma, erik, yaban mersini ve narenciye gibi meyveler yetiştirilir. Kurutulmuş meyveler ise sıklıkla tüketilen ürünler arasındadır. Uzun süre bozulmadan durabildikleri için hediye olarak iyi bir seçimdir. Dünya çapında pek bilinmese de Karadağ'da peynir çeşitliliği oldukça fazladır.
Karadağ'ın resmi para birimi 2010 yılında geçtiği Euro'dur.
Para birimi olarak Euro kullanmasına rağmen Karadağ'ın herhangi bir Avrupa ülkesinden oldukça ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Karadağ büyük bir ülke olmadığından birçok kısmını keşfetmek üstüne plan yapabilirsiniz. Karadağ'ı gezmek için kaç gün ideal olur derseniz, bence 3 gece 4 günlük bir seyahat planlamak iyi olacaktır. Karadağ yani dünyada bilinen adıyla Montenegro, biz Türk vatandaşları için vizesiz.
Deniz oldukça güzel, sıcaklık uygun. Ne sıcak, ne soğuk. Tuz oranı Ege'den fazla ancak bizim Akdeniz kıyılarına göre daha az.
Karadağ Türk vatandaşları için 90 günü aşmayan seyahatlerde vize aramamaktadır. Geçeli olan bir pasaport ile iki ülke arasında seyahat edilebilmektedir.
Oldukça küçük bir ülke olan Karadağ'ın ekonomik yapısı, turizm de dahil olmak üzere hizmet sektörü ağırlıklıdır. Alüminyum başta olmak üzere birkaç ürün dışında imalat sektörü ön planda değildir. Tarım sektörü de hizmetler sektörünün gerisinde kalmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize almak zorunda değildir. Karadağ (Montenegro) Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarından 90 günü aşmayan seyahatlerde vize talep etmemektedir.
Karadağ Türkçesi
Karadağ Türkleri, diğer Balkan Türkleri gibi, yazı dili olarak standart Türkçeyi kullanırlar. Bunun yanında, Karadağ'da yaşadıkları yerlerde konuştukları ağız bir Rumeli ağzıdır.
Karadağ, Balkanların Adriyatik kıyısında, Avrupa'nın güney ucunda yer alan bir ülke. Adriyatik Denizi ve Hırvatistan (güneybatı), Bosna-Hersek (kuzeybatı), Sırbistan (kuzeydoğu), Kosova (doğu) ve Arnavutluk (güneydoğu) ile sınırlanmıştır. Türkiye'den arabayla bile gidilebilen Karadağ, sessiz, sakin ve huzurlu bir ülke.
Güneydoğu Avrupa coğrafyasında ve Balkanların Adriyatik Denizi'ne olan kıyısında konumlanmış bir ülke olan Karadağ; doğuda Arnavutluk ve Kosova, batıda Hırvatistan ve Bosna Hersek, kuzeyde Sırbistan, güneyde ise Adriyatik Denizi ile çevrili bir ülkedir.
Ortodoks Hristiyanlık Karadağ'daki baskın din şekli olmasına rağmen, hem İslam hem de Katolik Hristiyanlığın çok sayıda inananı var. Baskın Kilise, Sırp Ortodoks Kilisesi'dir, ancak Karadağ Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan izler mevcut.
AB üyesi olmadığı hâlde euro kullanan ülkeler
Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına karşın, yapılan antlaşmalar çerçevesinde euro kullanmaktadır. Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir antlaşma imzalamadan euro kullanmaktadır.
Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.
Karadağ uçuşları
İstanbul Havalimanı'ndan (IST) hareketle yapılan uçuşlar bir saat 40 dakika ila iki saat arasında sürüyor. Ülkenin sahip olduğu iki uluslararası havalimanı bulunuyor: Podgorica Havalimanı (TGD) ve Tivat Havalimanı (TIV).
Karadağ'a gitmek için yaklaşık 1 saat 20 dakika süren İstanbul – Podgorica uçuşunu tercih etmen gerekiyor. Bu yurt dışı ziyaretin için vize almana gerek yok. Pasaport, yurt dışı seyahat pulu ve uçak bileti yeterli olacak.
Meyve ağaçlarının önemli bir kısmını narenciye ve zeytin ağaçları oluşturmaktadır. Karadağ'da yetişen sebze ve meyveler arasında domates, biber, salatalık, erik, elma, üzüm, narenciye, yaban mersini, orman ürünleri arasında, yenilebilir mantarlar, yabani tıbbi bitkiler sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri