Karadağ yaklaşık 700 binlik nüfusu ve muhteşem doğası ile dikkat çekmektedir. Karadağ Türk vatandaşları için 90 günü aşmayan seyahatlerde vize aramamaktadır. Geçeli olan bir pasaport ile iki ülke arasında seyahat edilebilmektedir.
Karadağ'a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri Türkiye ve Karadağ arasındaki Vize Muafiyeti Anlaşması kapsamında 180 gün içerisinde 90 günlük süreyi geçmemek kaydıyla vizeden muaftırlar.
Karadağ'a gitmek için yaklaşık 1 saat 20 dakika süren İstanbul – Podgorica uçuşunu tercih etmen gerekiyor. Bu yurt dışı ziyaretin için vize almana gerek yok. Pasaport, yurt dışı seyahat pulu ve uçak bileti yeterli olacak.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize almak zorunda değildir. Karadağ (Montenegro) Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarından 90 günü aşmayan seyahatlerde vize talep etmemektedir. Seyahat esnasında pasaport süresinin en az 6 ay olması gerekir.
Balkan ülkelerinden biri olan Karadağ Schengen ülkesi mi; hayır. 2006 yılında bağımsızlığını ilan eden Karadağ; AB ile sınır yönetimi iş birliği konusunda anlaşma imzalayarak, herhangi bir seyahat belgesi alınmaksızın, 90 güne kadar Schengen bölgesine vizesiz seyahat izni verilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu ülkelerden biriside Balkanlarda yer alan Karadağ'dır. Karadağ yaklaşık 700 binlik nüfusu ve muhteşem doğası ile dikkat çekmektedir. Karadağ Türk vatandaşları için 90 günü aşmayan seyahatlerde vize aramamaktadır. Geçeli olan bir pasaport ile iki ülke arasında seyahat edilebilmektedir.
AB üyesi olmadığı hâlde euro kullanan ülkeler
Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına karşın, yapılan antlaşmalar çerçevesinde euro kullanmaktadır. Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir antlaşma imzalamadan euro kullanmaktadır.
Para birimi olarak Euro kullanmasına rağmen Karadağ'ın herhangi bir Avrupa ülkesinden oldukça ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Karadağ'da oturum izni almak için iki seçenek bulunmaktadır. Karadağ'da bir şirket kurulması halinde 1 yıl geçerli oturma izni alınabilmektedir. Şirket kurmaya alternatif olarak Karadağ'da emlak alımı da oturma izni başvurusu için yeterli görülmektedir.
Avrupa'nın güneydoğusunda konumlanmış Karadağ, Adriyatik kıyısında yer alan Balkan ülkelerinden biri. Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Arnavutluk ve Hırvatistan ile komşu konumundaki Karadağ'ın başkenti Podgorica ülke topraklarının yüzde 10'undan daha büyük bir bölümünü oluşturuyor.
Türkiye'de tescil ve trafik belgesine sahip araçlar Karadağ'da kullanılabilir. 6 aydan fazla Karadağ'da kalacakla ise araçları için Karada yetkili makamlarından resmi onay almaları gerekmektedir.
Yabancı uyruklu bir kişi Karadağ'da C tipi vizeyle 180 gün içinde toplam 90 güne kadar konaklayabilir. Türk vatandaşları, iki ülke arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde, Karadağ'a yapacakları seyahatlerde, son 180 gün içerisinde kalış süresi toplam 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Bunun dışında, Karadağ henüz bir Schengen ülkesi değildir. Avrupa Birliği'ne girdikten sonra mevcut vize anlaşmasının da Avrupa Birliği ile uyumlu hale geleceği beklenmektedir.
Karadağ'da 5 yıl daha kesintisiz ikamet ettikten sonra, bu tür yabancılar Karadağ vatandaşlığı alma hakkına sahip. Aynı zamanda, bir yabancı tarafından edinilen gayrimenkulün değerinde herhangi bir sınırlama yoktur.
Karadağ ve Avrupa Birliği arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması (SAA) müzakereleri Eylül 2006'da başladı. Anlaşma resmi olarak 15 Ekim 2007'de imzalandı ve 27 AB üye devletinin tümü SAA'yı onayladıktan sonra 1 Mayıs 2010'da yürürlüğe girdi.
Karadağ Türkçesi
Karadağ Türkleri, diğer Balkan Türkleri gibi, yazı dili olarak standart Türkçeyi kullanırlar. Bunun yanında, Karadağ'da yaşadıkları yerlerde konuştukları ağız bir Rumeli ağzıdır.
Euro, Karadağ'ın resmi para birimidir.
Karadağ'da ortalama 1+1 evin fiyatı 150.000 eurodur. Avrupa ülkelerinden biri olan Fransa'da ise benzer özellikteki ortalama bir evin fiyatı 300.000 eurodur. Karadağ ev kiraları ise şehirlere göre değişse de, 2+1 evin aylık kirası ortalama 400 eurodur.
Ortodoks Hristiyanlık Karadağ'daki baskın din şekli olmasına rağmen, hem İslam hem de Katolik Hristiyanlığın çok sayıda inananı var. Baskın Kilise, Sırp Ortodoks Kilisesi'dir, ancak Karadağ Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan izler mevcut.
Karadağ'ı ziyaret eden Türk vatandaşlarının sayısı 2019 yılı itibariyle 39 bin 984 iken pandeminin etkili olduğu 2020 yılında bu sayı yüzde 69 oranında düşerek 12 bin 404'e gerilemiştir. T.C. Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Karadağ'da 2 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır.
Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.
Karadağ'da tarım (hayvancılık, organik tarım, gıda üretimi, orman ve ormancılık üretimi), enerji, turizm ve bankacılık alanları en fazla dikkat çeken yatırım sektörleridir. Ruslar, Karadağ'da emlak satın alan yabancıların başında gelmekte olup, Rusları, İngilizler ve İrlandalılar izlemektedir.
Sıcaklığın yüksek olması ülkede yaz turizminin canlı olmasını sağlamaktadır. Bu aylarda ülkede yüksek sıcaklıklar kaydedilmektedir. Karadağ'da kış ayları ise oldukça sert geçmektedir. Ocak ve şubat ülkenin en soğuk olduğu aylardır ve sıcaklıklar eksi derecelere düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri