Doğu Karadeniz'de Ağustos ayının sonunda neredeyse bütün sofralarda bulunan pepeçura, neredeyse Laz böreği kadar önemli bir yere sahiptir. Hafif mayhoş, hafif tatlı ve ferahlatıcı bir lezzettir. Laz böreği ve
Karadeniz denince akla ilk gelen yemek genelde hamsili pilav oluyor. Ünü tüm Türkiye'yi etkisi altına alan hamsili pilavı yemesi oldukça keyifli. İnsanın yedikçe yiyesi geliyor. Çıtır çıtır hamsileri kesersin, içinde tereyağı bol, kuş üzümü ve dolmalık fıstıklı mis gibi bir pilav ve tabii ki daha fazla hamsi çıkar.
Kaygana, karalahana çorbası ve dolması, sarıkiraz kavurması, Trabzon yağı, Vakfıkebir ekmeği, minzi peyniri,hamsi, öğmeç, Trabzon pidesi, pepeçura, laz böreği, hamsikuşu, fasulye kavurması, mısır ekmeği ve daha onlarca farklı lezzet… Hepsi de Karadeniz yemekleri arasında birer vazgeçilmez.
İlgili 29 soru bulundu
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Bölgede en çok balıkçılık ve tarım yapılan bölümdür ve halk geçimini balıkçılık ve tarımdan kazanır. Ayrıca Karadeniz Bölgesi'nin en çok çay, fındık ve mısır yetiştirilen bölümüdür.
Karadeniz denince akla gelen ilk ürün, büyük oranda fındık olmaktadır. Yağışın bol olduğu Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındığın yetiştirilme oranı oldukça fazladır. Ürün, özellikle Giresun, Ordu ve Trabzon'da yetiştirilmekle birlikte bölgede yaşayanların ihtiyaçları da fındık üretimiyle sağlanmaktadır.
Karadeniz kahvaltıları, diğer bölgelerin aksine içeriğinde kendine has birçok gıda barındırır. Mısır ekmeği ve mıhlama, bunlardan en önemlileridir. Kaygana, turşu kavurması, imansız peyniri, Trabzon ekmeği, tereyağı ise tadına doyamayacağınız diğer kahvaltı lezzetleridir.
Trabzonspor'u, hamsisi, ekmeği, tereyağı, fındığı, hurması, kara lahanası, telkarisi diye başlayan uzunca bir sıralama yapabiliriz.
Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır.
Karadeniz kültürü içinde önemli yere sahip kemençenin tamamlayıcısı ise horondur. Kemençeyle çalınan türkülerde herkes horon oynayarak eğlenmektedir. Horon oynamak, horon kurmak, horona durmak, horon yapmak ve horon vurmak adlarıyla bilinmektedir. Karadeniz geleneksel giysileri, alpaka ve aktek kumaşlarından yapılır.
Hasır bilezik ve telkâri usulü dokuma eşyalar, Şal, Sürmene çakısı, Bakır ibrikler, güğümler, süt tasları, kapaklı hamsi tavaları, maşrapalar, kapaklı sahanlar, tencereler ve mangallar.
Serender, genellikle Orta ve Doğu Karadenize özgü, kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır. Bu bölgelerde bu yapı nalya olarak da bilinir.
Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.
4 yemek kaşığı mısır ununu ve tuzu ekleyip unumuzu kavuralım. Hafif rengi dönüp kokusunu verince 2 su bardağı soğuk suyumuzu da yavaş yavaş ekleyelim. Topaklanma olmaması için karıştıralım. Altı kısık bir şekilde suyunu çekip yağını üzerine verinceye kadar yaklaşık 5 dakika pişirelim.
Yüksek yerlerde iğne yapraklı, alçak yerlerde geniş yapraklı ağaçlar bulunur. Mısır, çetik, tütün, çay, fındık gibi bitkiler yetişir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Çok yüksek yerlerde Alpin Çayırlar görülür.
Karadeniz kahvaltısının en meşhur yemekleri arasında yerini alan mıhlama; mısır unu, hakiki tereyağı ve Trabzon tel peynirinden meydana gelen enfes bir kahvaltılıktır. Bazı yörelerde kuymak olarak da isimlendirilir.
Karadeniz ve kıyısı olan ülkeler. Azak Denizi dahil Karadeniz'in toplam kıyı uzunluğu 4.869 km'dir. Bunun 3.456 km'sini Ukrayna (1.756 km, %36,1) ve Türkiye (1.700 km, %34,9)'nin kıyıları oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri