Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz bölgesinde 58 milyar metreküp yeni doğal gaz rezervi keşfedildiğini açıkladı.
Karadeniz doğalgazı iletim hattına verilmeye başlandı. NTV'ye konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Dün gece itibarıyla kuyulardan vanaları açarak deniz altındaki ana iletim hattına gazı basmaya başladık." dedi.
Türkiye, eğer 2021 yılı ortalamasıyla doğal gaz tüketirse, Karadeniz'de bulunan 405 milyar metreküp doğal gaz, 12 yıla yakın bir süre için yeterli olabiliyor.
Erdoğan, Karadeniz'de keşfedilen gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı: 'Piyasa değeri 1 trilyon dolar' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022'nin son babine toplantısının ardından Karadeniz'de yeni bir doğalgaz rezervinin bulunduğunu açıkladı.
Uzmanlar euronews'e konuyla ilgili soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Çaycuma 1 alanında 3023 metre derinlikte 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettiğini açıkladı.
İlgili 21 soru bulundu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) milli bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu sahalarda operasyon da bize ait, ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Sahibi de işletmesi de TP'nin olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın." demişti.
"Malumunuz Karadeniz'de ülke olarak gurur duyacağımız çalışmalara imza atıyoruz. 540 milyar metreküplük bir doğal gaz rezervi bulduk ve bu gazı 2023'ün ilk çeyreğinde sisteme dahil edeceğiz. Bu gaz rezervi, tüm Türkiye'deki mesken ve konutların hepsinin 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte."
Karadeniz gazının evlerde ne zaman kullanılabileceği ile ilgili tarih veren Bakan Dönmez "20 Nisan'da Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle gazı bu tesise getireceğiz ve bazı kontroller yapacağız. Mayıs ayı itibariyle de ocaklarda kullanılmaya başlanacak. BOTAŞ üzerinden dağıtılacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalar sonunda Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını, bunun sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sevincini milletle birlikte yaşamak istediği müjdeyi, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda." sözleriyle paylaştı.
İGDAŞ'nin sitesinde yer alan abone doğalgaz satış fiyatı 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4638 TL iken 1 metreküp doğalgaz ise 4,63 TL'ye denk geliyor. 25 metreküp doğalgaz fiyatı ise 115 TL ile 120 TL arasında bir meblağaya denk geliyor.
Karadeniz gazı, Zonguldak açıklarında bulunan Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedildi. 710 milyar metreküp rezervlik doğalgaz denizin 2200 metre altında bulundu. Karadeniz gazı ilk olarak Fatih sondaj gemisi tarafından keşfedildi.
Türkiyede DoğalgazTürkiye`de ilk defa 1970 yılında Kumrular bölgesinde varlığı tespit edilen doğalgaz, 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikasında kullanılmaya başlanmıştır.
Karadeniz doğal gazı vatandaşla buluşuyor. Nisan ayında işlenecek gaz ulusal sisteme bağlanacak. İlk etapta 10 milyon metreküp doğal gaz kullanılacak. 2026 yılında kullanılan doğal gazın yüzde 30'unun yerli kaynaktan karşılanması hedefleniyor.
TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin Filyos Doğalgaz Tesisi'nde açıklamalarda bulundu. Bilgin, "Mayıs ayı başında tamamen gaz sisteme verilmeye başlanacak, 2028 yılında 60 milyon metreküpe ulaşacağız. Karadeniz gazı devreye alındığında ilk fazda ülke ihtiyacının yüzde 15'ini karşılayacak.
Karadeniz'deki gaz sahalarında doğal gaz üretiminin devreye alınması etaplar halinde gerçekleşecek. 2028'de tamamlanması planlanan üçüncü aşamayla birlikte, günlük üretimin 60 milyon metreküp olacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'de doğal gaz çıkan bölgelerden en fazla rezerve sahip bölge bilinmemekle birlikte üretim yapılan illere bakıldığında 163,876 metreküp üretimle Tekirdağ birinci sırada yer alıyor. Sırasıyla 2020 yılında Türkiye'de doğal gaz çıkan bölgeler şunlardır: İstanbul. Tekirdağ
Erdoğan mülkiyeti Türkiye'ye ait olan üç sondaj ve iki sismik gemi arasından Fatih sondaj gemisinin, Tuna 1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettiğini resmi olarak duyurdu. Erdoğan duyurusunda keşfedilen doğal gazı 2023'te kullanıma sunmayı hedeflediklerini belirtmiş.
26.12.2022. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, “Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında, denizin 3 bin 23 metre altında, 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti.
Türkiye doğalgaz nereden alıyor? Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya'yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.
Novy Urengoy'daki doğalgaz sahası dünyanın en büyük ikinci doğalgaz sahası, birinci ise İran'daki Pars doğalgaz sahası, fakat İran'daki üretim Rusya'dan düşük. 1966 yılında Novy Urengoy'da doğalgaz çıkaran ilk ekip. Doğalgaz yerin 1000-4000 metre arasında katmanlardan çıkarılıyor.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
EN PAHALI HOLLANDA'DA
Ankara'da doğalgazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğalgazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.
Ülkelere göre toplam rezervler karşılaştırıldığında Rusya, yaklaşık 48 trilyon metreküp (1.688.228.000 MMcf) doğal gaz ile kanıtlanmış en yüksek doğal gaz rezervlerine sahip. Bir milyon metreküp.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri