Verimli ve Dayanıklı İnekler Sığırlar hava soğukluğu -18 derecede üşümeye başlarlar. Bu nedenle hayvanlarınızı havalar soğudu, kış geldi diye havasız bırakıp kendi ellerinizle hasta etmeyin. İnsanların olduğu gibi hayvanlarında temiz havaya ihtiyacı olduğunu unutmayalım.
Yazlık bir tüy yapısı ile tipik bir sığır sıcaklık düştüğünde üşüyebilir ancak kalın bir tüy katmanı ile çok düşük sıcaklıklarda bile kendini sıcak tutabilecektir. Aslında sıcak hava soğuk havaya oranla hayvanı daha çok strese sokar ve süt veriminde ciddi azalmalara neden olur.
Yapıları gereği belli oranda soğuklara karşı korunsalar da, sıcaklık derecesi düştükçe, durumları sıkıntıya girebilir. Kısacası sonuç olarak anlıyoruz ki, hayvanlar da alışkanlıklarına göre üşüme hassasiyetine sahiptir. Eve yaşayan hayvanınızın soğuğa karşı olan hassasiyeti de neredeyse sizinle aynı seviyede olabilir.
İneğin normal vücut sıcaklığı 38.5 derece civarındadır.
Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
İlgili 17 soru bulundu
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir. Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
süt üretimi için yapıldığından, ne et üretiminde nede süt. üretiminde ülkemiz istenilen düzeyin çok uzağındadır. Ülkemizde bir inek yaklaşık olarak günde 5 litre falan. süt vermektedir.
Süt sığırları için optimum çevre sıcaklığı -5oC ile 18oC arasında değişmektektir. 20oC sıcaklık ve %80 nem bulunan ortamda inekler çoktan sıcaklık stresine girmiş olurlar.
Ahır Sıcaklığı: Besi sığırları için ahırlarda en uygun sıcaklık -10 ile +20 derece arasındadır. – 30 C ye kadar sorun görülmez. Nem de %60-70 olmalıdır. Ahırda sıcaklık ve nemin artması besi performansını olumsuz etkiler.
Süt ineklerinin normal vücut ısısı (rektal) 38,8°C, ± 0,5°C olup, 39,3°C üstüne çıkması halinde sıcak stresi başlamış demektir.
Soğuk iklimlerde yaşayan hayvanlar, dondurucu soğuğa rağmen üşümezler. Kutup ayısı, penguen, kutup tilkisi ya da balina… Hepsinin ortak özelliği, kürkleri ya da derilerinin altındaki yağ tabakasıyla soğuktan korunmalarıdır.
Su ayıları yaklaşık 520 milyon ila 100 milyon yıldır yaşadığı düşünülüyor. Bilim insanları, 150 derece sıcaklığa ve -272 derece soğuğa dayanabilen su ayılarının uzayda dahi hayatta kalabileceğini söylüyor.
Sokak Köpekleri Üşür mü? Bu soruyu yeniden ele almak istiyoruz. Evet, sokak köpekleri üşürler. Ekstrem hava şartlarına maruz kalan dostlarımızın çoğunlukla sığınacakları sıcak bir alan bulamamaları, onları kış aylarında kıvrılmış yatarken görme sıklığımızı artırır.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
Kışın koyunlara kaba yem olarak kuru ot, kuru yonca, yulaf samanı, arpa samanı ve buğday samanı verilebilir. Kesif yem olarak; arpa kırması, buğday kırması, yulaf kırması, mısır, çeşitli değirmen artıkları, çeşitli küspeler ve fenni yem verilebilir. Hayvan başına verilecek yem miktarları günlük olarak gösterilmiştir.
Günde 12-14 saat yatıp dinlenemeyen ineğin ilk önce süt üretimi baskılanır. Genellikle ineklerin yem yeme ve dinlenme davranışları bağlantılıdır.
Doğal Yatma Davranışı -İnek, zamanının %50 sini yatarak geçirir. -Yatış hareketi her gün 10 – 15 kez tekrarlanır, her biri 60 –80 dakika sürer. -Yaşlı inekler, genç ineklere nazaran daha uzun süre yatar.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
İnek; Doğum yapmış dişi sığır. Düve; Doğum yapmamış ancak doğurma vasfında dişi sığır. Boğa; Tohumlama–gebe bırakma vasfı kazanmış erkek sığıra denir. Yöresel olarak tosun olarak da adlandırılır.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Sıcaklık, sağmal sığırların performansını olumsuz etkileyen bir iklim faktörü olmakla beraber, sıcak stresi; güneş etkisi ile meydana gelen radyasyon, yüksek hava sıcaklığı ve nispi nem gibi çevresel kaynaklardan meydana gelir. Bu durum ineğin kendi vücut ısısıyla daha da artar.
Siyah Alacalar, Esmerler, Simentaller ve Jerseyler en çok süt veren türleri oluşturuyor. Yerli ırklar arasında en iyi verim Güney Anadolu Kırmızısı'ndan sağlanıyor.
eğer yarın 10 inekli süt sağım içine girerseniz. ineklerin tanesinden minimum 30l süt alıyorsunuz. günde 10 inek ortalama 300l süt yapar. 1 süt ineği ortalama 30 kilo kaba ve kesip yem yer. günlük çiğ sütün kilosu. şu anda mandıralara 18 tl'den satılıyor. 300l süt gün 5400 TL kazandırır.
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri