"Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ekiplerinin çalışmaları hem denizde hem da karada büyük bir fedakarlıkla devam ediyor. 10 bine yakın kişinin ter döktüğü Sakarya Gaz Sahası Projesi'nde sona doğru yaklaşılıyor.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) yürüttüğü Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi çerçevesinde, 2020-2022 döneminde Karadeniz'de keşfedilen toplam 710 milyar metreküplük dev doğal gaz rezervinin şebekeye verilmesi çalışmalarında sona gelindi.
Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın evlere ulaşması için çalışmalar devam ediyor. Uluslararası deniz altı enerji projelerine mühendislik hizmeti veren Subsea 7 şirketi, doğalgazın kullanıma sunulması için ABD'li Schlumberger şirketiyle ortak çalışma yürütecek.
2020 yılında keşfedilen ve toplam büyüklüğü 710 milyar metreküp olan Karadeniz Doğal Gazı artık evlerde kullanılmaya hazır. Gaz 20 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile karada yakılmış olacak.
Keşiften sadece 32 ay sonra bugün Karadeniz gazımızın devreye alınma töreni ile bu uzun ve meşakkatli yolculuğun en mutlu anına geldik. Sakarya Sahası'ndan ilk etapta günde 10 milyon metreküp, açacağımız yeni kuyularla birlikte ilerleyen süreçte günde 40 milyon metreküp Allah'ın izniyle gaz çıkartacağız” diye konuştu.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye, 2021 yılının Haziran ayında Karadeniz'deki Sakarya sahasında 135 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini duyurmuştu.
EPDK'nın raporunda, Türkiye 2019 yılında 45,2 milyar m3'lük doğal gaz ithalatı gerçekleştirdiği yer alıyor. Türkiye'nin 2019 yılında gerçekleştirdiği doğal gaz ithalatı gerçekleştirdiği ülkeler bazında incelendiğinde, ilk üç sırada Rusya, Azerbaycan ve İran görülmekte.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salı günü yaptığı açıklamada Karadeniz'deki sahalardan çıkan doğal gazın Türkiye'ye 2023 yılında ulaşacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 Haziran 2022'de ise bu kez Karadeniz gaz bulunduğu müjdesini verdi: “(Karadeniz doğal gazı) 2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız.” Erdoğan bu açıklamasını sosyal medya hesaplarından da duyurdu.
Hat, Ağustos 1988'de Ankara'ya ulaşmış, doğalgaz Temmuz 1988'de İGSAŞ'ta (İstanbul Gübre Sanayii A.Ş.), Ağustos 1988'de Ambarlı Santrali'nde, Ekim 1988'de de Ankara'da konut ve ticari sektörde kullanılmaya başlanmıştır.
BOTAŞ Türkiye Varlık Fonu Portföyünde yer alan bir kamu iktisadi teşebbüsüdür. 1974 yılında kurulan BOTAŞ, 1995 yılında Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak yapılandırılmış olup 24 Ocak 2017 itibari ile Türkiye Varlık Fonu bünyesine katılmıştır.
Ankara merkezli Turkish Petroleum International Anonim Şirketi, her biri 1 ABD doları değerinde 1 milyar 650 milyon adet hisse ile faaliyete geçecek. Bu şirketin güncel kurlara göre belirlenen TL cinsinden sermayesi ise 11 milyar 797 milyon 665 bin lira.
İGDAŞ İSTANBUL GAZ DAĞITIM San. ve Tic. A.Ş.
Tam adı, Trillion Energy. Kanada şirketi. Bu şirket, tamamı Türkiye'ye ait olan, “mavi vatan” sınırları içindeki Akçakoca sahasının yüzde 49'una ortak edildi.
EPDK'nın yıllık yayımladığı son rapora göre, Türkiye 2021'de 59 milyar metreküp doğal gaz tüketti. Ülkenin doğal gaz tüketimi 2020 yılına kıyasla yüzde 24 oranında arttı.
Kaç yıllık doğalgaz rezervi var? Kanıtlanmış doğalgaz rezervi, üretilebilir rezervi göstermektedir. Dünya'da, 2021 yılında toplam 4,1 trilyon m3 doğalgaz tüketilmiştir. Mevcut 205,9 trilyon m3 rezerv ile Dünya'nın 50,2 yıl yetecek doğalgaz rezervinin kaldığı söylenebilir.
Bakan Dönmez ayrıca Karadeniz gazında konutlara öncelik verileceğini ifade ederek, konutlarda kullanılan doğal gazın tamamının 25-30 yıl boyunca Karadeniz'den çıkacağını aktardı; "Bugünkü fiyatlara baktığımızda Karadeniz gazı çok daha uyguna gelecek gibi görünüyor.
Karadeniz gazı, Mart ayında konutlarda kullanılabilecek. 2023, Türkiye için enerjide kilit adımların atıldığı bir yıl olacak. Öncelikli hedef, doğalgazda dışa bağımlığı azaltmak ve ticaret merkezi olmak.
Silivri'deki yeraltı doğal gaz depolama tesisimizin kapasitesini 4,6 milyar metreküpe çıkartan projenin açılış töreninde ülkemizin enerji alanında geldiği yeri ve hedefleri bir kez daha kamuoyuna anlatma imkânı bulduk.
Dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 70 yıllık ömrü olduğu tahmin edilmektedir.
Konutlarda, 1 m3 doğal gaz için tüketicilerin 2022 yılı I. döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre %31,8 artarak ortalama 295,3 kuruş oldu.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Mammadov'un verdiği bilgiye göre, Türkiye, şu anda doğalgazın bin metrekübünü 330 dolardan alıyor Azerbaycan'dan. Kısa bir süre öncesine kadar bu rakam bin m3 başına 120 dolardı.
EN PAHALI HOLLANDA'DA
Ankara'da doğalgazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğalgazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri