Ortalama olarak, bir binanın mantolama işlemi ortalama 1-2 haftada tamamlanır. Isı yalıtımı işlemi, özellikle bina inşaatının ilk aşamasında yapılması daha verimli sonuçlar verir. Ancak, mevcut binalarda da ısı yalıtımı işlemi yapılabilir.
Mantolama uygulaması, +5°C ile +30°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Uygulamaya başlamadan önce bina üzerindeki cam, ahşap, vb. yapı elemanları kirlenmeye ve zarar görmeye karşı korunmalıdır. Binanın geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, döşeme şapları, iç ve dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır.
Isı yalıtım levhaları termal gerilmelerden ötürü hareketli yüzeylerdir. Bu gibi durumlarda; Isı yalıtım sistemindeki sıva katının üzerine seramik vb. yapıştırmak için alttaki ısı yalıtım levhası ile uyum sağlayabilen, elastik yapıda bir seramik yapıştırıcısı gereklidir.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
İlgili 15 soru bulundu
Su hasarı: Su sızıntıları veya nem, duvarın sıvasının bozulmasına ve çatlakların oluşmasına neden olabilir. Sıva kalitesi: Sıva kalitesi düşük veya uygulama sırasında hatalı yapıldıysa, duvar çatlamaya daha yatkın hale gelebilir.
Mantolama levhalarının üzerine mantolama sıvası uygulanır. Mantolama sıvası– ısı yalıtım sıvası çeşitli akrilik polimerlerle dayanımı arttırılan, donma ve çözülme gibi hava etkilerine ve suya dayanıklı, su geçirmeyen fakat su buharı geçiren su ile karıştırılarak hazırlanan çimento esaslı sıvadır.
Isı yalıtım levhası yapıştırma harcı alınması gerekmektedir. Bu ısı yalıtım yapıştırma harcı 25 kg ambalajlarda bulunur. m2 başına 4,5-5 kg harcanmaktadır. Yani Bir torba ile 5 m2 bir alan kaplanmaktadır.
Mantolama Türkiye'de yer alan illere göre belirlenir. Dolayısıyla Binaların sürekli yapıldığı ve iklim şartlarının farklılık gösterdiği İstanbul için doğru yalıtım malzeme kalınlığı 4–5 cm olarak belirlenmiştir.
5cm Karbonlu Mantolama İzolasyon Levhası *1 Paket 5 m2 Alan Kaplamaktadır. 1 Paket İçeriği 10 adet Levha Dan Oluşmaktadır. *Yapıştırma Ve Sıva İşlemleri İçin Satışımızda Bulunan Mantoyapı levha Sıvası Ve Lehva Yapıştırıcısını Kullanmanızı Öneririz .
En az 15mm kalınlıkta uygulanmalıdır. Kullanım miktarı 1,4 kg /m²'dir (Her 1mm için). Donatılı kalın sıva uygulaması üzerine, dekoratif ve kalın sıvayı korumak amacıyla TSE ve/veya TSEK belgeli, çimento, akrilik veya silikat esaslı boya ve kaplama malzemeleri uygulanabilir.
Taş Yünü: Taş yünü, doğal taşların eritilmesi ve daha sonra sıkıştırılmasıyla elde edilen bir mantolama malzemesidir. Bu malzeme, yüksek ısı yalıtım performansı, yüksek dayanıklılık ve yangın dayanıklılığı özellikleri nedeniyle en iyi mantolama malzemeleri arasında yer alır.
Bunlarada bölgesel olarak müdahaleler yapılabilir ve ısı yalıtımı kaldığı yerden devam edilebilir. Sonuç olarak mantolamamızın ömrü 1999 yönetmeliğinden sonra 80 ile 100 yıl arasında, yani bina ömrü kadardır.
Mantolama yaparken hava koşulları da önemlidir. Dış cephe mantolamanın yapılması için hava sıcaklığın +5 ile +30 derece olması idealdir. Ayrıca uygulama sırasında da ısı, rüzgar, yağmur gibi çeşitli hava durumu etkilerine karşın iskele ağının kurularak cephenin korunması tercih edilmelidir.
Fakat eski yapılarda yalıtım işlemlerinin gerçekleştirilmesi için bazı yenilemeler, takviye ve düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu işlem, inşaat sektöründe ve resmi kayıtlarda mantolama işlemi olarak da belirtilirken mantolama işleminin yapılması için konusunda bilgili firmalar ile çalışılması gerekiyor.
Mantolamada kullanılan malzemeler nelerdir? Mantolama imalatı esnasında kullanılan malzemeler genellikle ısı yalıtım levhaları, yapıştırma harçları, ısı yalıtım sıvaları, dekoratif dış cephe kaplama sıvaları, donatı sıvaları, fileler ve plastik mantolama aksesuarlarıdır.
İlk işlem olarak binanın cephe sayısı belirlenir. Her cephenin eni ölçülür ve kat sayısına bakılır ve her kat 3 metre olarak baz alınır. Ayrıca her cephenin eni ve boyu hesaplanır. Cepheler kaç metre kare geldiyse hepsi toplanır ve boşluklar düşüldükten sonra binanın mantolama yapılacak alanı net olarak ortaya çıkar.
Mantolama'da Dansite Ne Olmalı? Mantolama'da kullanılan ve mantolama kalitesini etkileyen ısı yalıtım levhası Ankara ve yakın iklime sahip iller için ideal olan EPS için: 4 cm kalınlık 16 - 20 dansite yoğunluk ısı yalıtım levhası kullanılmasıdır. İhtiyaten 5 cm EPS kullanılması yeterlidir.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Bir torba ile ortalama 5 m2 seramik yapılır.Zemin çok bozuksa 3 ile 5 m2 yapar.Zemin düz ise 5-7 m2 yapar. Görünüşe göre düz olan çoğu yer çok bozuk olabiliyor.Bu nedenle kalekim alırken ustamızın istediği oranda almalıyız.Yapılacak zemin, etüt edilir.
Isı Yalıtım Levhası Eps 2 cm Strafor Köpük Karbonlu 14-16 Dns (25 Adet 12,5 M2 ) Yükseklik 100 cm Malzeme EPS Levha Genişlik 50 cm Kalınlık 2 cm Renk Siyah Kullanım Yeri İç ve dış yüzeylerde,Isı Yalıtımı, ambalaj vb.Paketiçi 25 adet 12,5 m2 alan kaplamaktadır.
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
Çatınıza doğru uygulanan ısı yalıtımı, sıklıkla duyduğumuz yazın serin, kışın ise sıcak olmanızı sağlar. Faturalarınıza yani cebinize doğrudan katkı sağlarken, daha az rutubet ve kontrollü bir ısı sağlayarak bakteri oluşumunu engeller ve sağlığa etkisi ile dolaylı yoldan da katkı sağlamış olur.
Mantolama Yaparken Yağmur Yağarsa Ne Yapmak Gerekir? Yağışlı havalarda öncelikle iş güvenliği açısından daha sonra da yağan yağmur uyguladığımız malzemenin içeriğini bozacağı için mantolama yapılmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri