En İyi Zaman: karadeniz bölgesi için en iyi dönem Haziran ve Ekim aylarıdır. Hem yaz yoğunluğu olmamış oluyor hem de hava olarak sizleri memnun ediyor. Bahsettiğimiz dönemlerde hava şartları gezmeniz için en elverişli zamandır.
Öyle ki yıllık yağışın en çok olduğu sonbahar mevsiminde, örneğin Ekim ayında sizi çok güzel bir hava karşılayabilir. Bunun yanında yıllık sıcaklıkların en yüksek olduğu Temmuz ayında yağmurlu bir hava sizi bekliyor olabilir. Görülüyor ki Karadeniz Bölgesinde yağmur biraz da şans işi!
Doğu Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişir. Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir.
Eylülde Karadeniz turu, doğanın muhteşem renklerine tanıklık etmek, sakin atmosferin tadını çıkarmak ve yöresel kültüre yakından dokunmak için en uygun zamanlardan biridir. Yemyeşil doğası, benzersiz yaylaları, tarihi yapıları ve eşsiz lezzetleriyle Karadeniz, eylül ayında gezginleri büyüler.
Karadeniz yaylalarına çıkmaya haziran ayında başlıyoruz. Haziran ayı, doğanın uyanışının tam anlamıyla gözlendiği bir dönemdir. Bu aylarda Karadeniz yaylaları taptaze çiçeklerle bezenmiş, berrak dereler ve coşkulu şelalelerle dolup taşar.
İlgili 24 soru bulundu
Kenti gezmek için en uygun zamanların yaz ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda genelde daha şiddetli yağmurlar görünür. Denizden içerilere doğru girdikçe yani daha iç ilçelerde hava sıcaklığı biraz daha soğuk olabilir.
Ağustos ayı Karadeniz turu için en ideal aydır, bu seneki iklim değişikliğinden dolayı Eylül ayının ortalarına kadar da bu süre sarkabilir. Turlardan bağımsız kendi başınıza ya da arkadaşlarınızla Karadeniz Turuna çıkmak istiyorsanız bu önerilerimize göz atın…
Karadeniz İkliminin özellikleri
- Her mevsim yağışlıdır. - Doğu Karadeniz Bölümü'nde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000 – 2500 mm dir. - Batı Karadeniz Bölümü'nde de maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer.
Karadeniz İklimi:
Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer. Her mevsimi yağışlı olup su sıkıntısı görülmez.
Uygun Giyinmeyi Unutmayın: Karadeniz bölgesi, yağışlı ve serin havasıyla ünlüdür. Bu nedenle tur sırasında yanınıza mutlaka yağmurluk, mont, atkı ve bere gibi koruyucu giysiler almanız önerilir. Ayrıca, rahat ve su geçirmez ayakkabılar da tura katılırken yanınızda olmalı.
Yaylaları, gölleri, şelaleleri ve temiz havasıyla doğa tatili denince yazın ilk akla gelen Karadeniz, son yıllarda kış tatilinin de yükselen yıldızı. Karadeniz dağlarında adrenalin, doğa, huzur, eğlence her an bizimle.
Doğu Karadeniz'in yüksek rakımlı yaylalarında mevsimin ilk karı yağdı. Trabzon'da kar yağışı nedeniyle yayladaki yeşil alanlarda ve evlerin çatılarında ince kar örtüsü oluştu. Rize'de gün batımını izlemek için Kavrun Yaylası'na çıkanlar ise kar sürpriziyle karşılaştı.
Karadeniz Bölgesi de çok nemli bir bölge. Nem hissedilen sıcaklığı artıran bir faktör. Bu durum kalp hastalıklarını tetikleyebiliyor hatta ne yazık ki bu hastalıklara bağlı ölüm oranlarını artırabiliyor.
Yayladaki oteller ve kaplıcanın varlığı nedeniyle Ayder Yayları yılın her dönemi rahatlıkla ziyaret edilebilir. Aşırı kalabalıktan, gürültüden ve şehir yaşantısından uzak bir tatil istiyorsanız Ayder Yaylası bunu size sağlayacaktır. Yaylanın genelinde birbirinden ayrı evler, oteller, pansiyonlar yer almaktadır.
Karadeniz'e Ne Zaman Gidilir? Karadeniz'e yılın her ayında gidebilirsiniz.
Yaz aylarında ise hava sıcaklığı ortalama 20°C ile 25°C arasındadır. Bölgede yıllık ortalama yağış miktarı yüksektir ve yılın çoğu zamanı yağmurlu geçer. Karadeniz iklimi ayrıca, rüzgarın güçlü olması nedeniyle sıklıkla fırtınalar görülür.
İlin büyük bölümünü kaplayan Karadeniz'e bakan kısmı, ilik ve yağışlı iklim özellikleri gösterirken, Eğribel geçidinin güneyinde, ilin Kelkit havzasına bakan bölümü karasal iklim özellikleri göstermektedir.
Karadeniz Bölgesi'nde türler bakımından bakıldığında kivi, ceviz, Trabzon hurması, fındık, çay, kiraz, mandarin ve kestane türlerinin üretim alanında; çay, üzüm, kiraz, limon, Trabzon hurması ve mandarin de ise üretim miktarında çok belirgin olmamakla birlikte artış görülmektedir.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız; ➡Yağmur en fazla SONBAHAR mevsiminde yağar.
>>Türkiye'de yağmur çoğunlukla SONBAHAR mevsiminde yağmaktadır.Eylül ve Ekim aylarında yağışlara fazlalıkla rastlamak mümkündür. >> Ayrıca İlkbaharın gelmesiyle birlikte yağan yağmurlar vardır. Nisan ve Mayıs aylarında yağar.
Orta, Doğu ve Batı Karadeniz olarak bölümlere ayrılır. Türkiye'de en çok ili olan Karadeniz Bölgesinin toplamda 18 şehri bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanırlar. Artvin, Rize, Bayburt, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Çorum, Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce ve Bolu'dur.
Yaz aylarının ortalama sıcaklığı +32 derece dolaylarındadır. Kışın en soğuk günlerinde sıcaklık -6 dereceye kadar düşmektedir. İlkbahar ayları genellikle yağmurlu ve sislidir. Sonbahar ayları ise oldukça güzel geçer.
Rize'ye gitmek için en uygun zaman, genellikle yaz aylarıdır. Haziran-Eylül ayları arasında Rize'nin sıcak ve nemli ikliminden faydalanarak doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz. Ancak, Rize'nin yağışlı bir iklimi olduğunu unutmayın ve yanınıza yağmurluk ve şemsiye almayı ihmal etmeyin.
Karadeniz daha çok yaylaları, kanyonları ile kazınmış görsel hafızamıza. Oysa 1700 km'lik kıyı boyunca Karadeniz sahil yolu projesinden kurtulmayı başarmış mavi bayraklı plajları, pırıl pırıl koyları var. Deniz tatili denince aklımıza ilk gelen Ege ve Akdeniz kıyıları oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri