Maalesef bu mümkün değildir. Çekilen diş etlerinin kendi kendine yeniden eski yerine dönmesi sağlanamadığından bu sorun ilerleme kaydetmeden müdahale edilmesi ve gerekli tedavinin gerçekleştirilmesi çok büyük bir önem taşıyor. Cerrahi müdahale ile greftleme adı verilen bir yöntem tercih edilebiliyor.
Diş taşı temizliği sonrası hastanın iltihaplı diş etlerinin toparlanmasına kadar geçen bir kaç günlük süre içerisinde hassasiyetler gözlenebilir ancak diş eti düzenli bakımda kendisini hemen toparlar bu süreç bir iki gün içerisinde geçer.
Diş etinin çekilmesi hafif düzeydeyse basit diş taşı temizlikeri ve küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) tedavileri ile sorunun üstesinden gelebilmek mümkündür.. Ancak ilerleme söz konusuysa dişeti ameliyatları (flep operasyonları) olarak adlandırılan cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Tedavi edilmezse bu boşluklar derinleşir ve diş sallanmaya başlayabilir. Kök hücre tedavisi ile diş etinin temelini oluşturan fibroblast hücreleriniz laboratuvar ortamında çoğaltılarak geri enjekte edilir ve böylelikle eksilen hücrelerin yerine geçerek diş etinin yenilenmesini ve onarımını sağlar.
Çok sık sorulan sorulardan biri de diş çekimi sonrasında diş etinin ne zaman kapandığı oluyor. Çünkü oluşan boşluk, hastaları rahatsız edebiliyor. Bu süre hangi dişin çekildiği ve diş etlerinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle 3 hafta sonrasında diş eti kapanmış olur.
İlgili 45 soru bulundu
Diş eti çekilmesini önlemek için de farklı doğal yöntemler vardır. Bu yöntemler; misvak, kristal tuz, çay ağacı, kabartma tozu, limon yağı, hardal yağı ve karanfildir. Bu doğal tarifte gargara yapmak için suya kristal tuz, çay ağacı ve karbonat ilave edilir.
Her operasyon gibi diş eti kesimi uygulamasının da belli bir iyileşme süresi bulunuyor. Tabi bu süre kişilerin yapısal ve fiziksel özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor. Fakat ortalama olarak iyileşme süresi bir hafta 10 gün ile iki hafta sürebiliyor. Bu süre 3 hafta ile bir aya kadar da uzayabiliyor.
Diş eti çekilmesi, alttaki köklerin açığa çıktığı durumlarda meydana gelir. Diş eti çekilmesi kendi kendine doğal yollarla geri döndürülemez olsada, bazı tedaviler dişlerin etrafındaki diş eti dokusunu eski haline getirebilir.
Diş etlerini güçlendirmek için vitaminler içerisinde özellikle c vitamini oldukça önemli bir yere sahip olsa da a, b, e, d ve k vitaminleri de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle besinlerden alınan vitaminlerin yeterli miktarda olmaması halinde mutlaka vitamin takviyeleri kullanmak gerekmektedir.
Eğer ciddi, sürekli ve sıklıkla belirti gösteren diş eti sorunlarınız var ise diş hekiminiz sodyum bikarbonat içeren bir diş macununun yanında, klorheksidin içeren bir ağız çalkalama suyunun kısa süreli kullanımını da önerebilir.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Bireyin günde en az iki kez diş fırçalaması, günlük diş ipi kullanımı ve düzenli diş muayenesi yaptırması, hem diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişmesi ihtimalini düşürür hem de başarılı tedavi şansını büyük ölçüde artırabilir.
Diş eti çekilmesini önlemenin en temel yolu, diş bakımını tam ve düzenli yapmaktan geçer. Her gün dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin ve yılda en az iki kez veya önerildiği şekilde diş hekiminizi ziyaret edin. Diş eti çekilmeniz varsa, diş hekiminiz sizi daha sık görmek isteyebilir.
Diş eti cerrahisi iki şekilde uygulanır. Greftleme adı verilen ilk metotta hastamızın damağından alınan ve greft adı verilen parça diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanır. Kaydırma adı verilen ikinci metotta ise çekilme olan bölgesinin yanında sağlam doku varsa doku çekilmenin üzerine kaydırılarak kapatılır.
C vitamini eksikliği ve vücudun ihtiyacı olan suyu alamaması. Yapılan araştırmalar doğrultusunda C vitamininin vücuttaki eksikliği durumunda diş eti çekilmesi sıklığının arttığı gözlemlenmiştir.
Susam yağı düzenli olarak kullanıldığında diş eti çekilmesine iyi gelir. Isıtılmış susam yağını ağzınızda 1 – 2 dakika gargara yapın. Bu diş eti çekilmesini engelleyecektir.
Diş eti ve çevre dokuların hastalığı olan periodontitis, halk arasında bilinen adıyla diş eti çekilmesi, toplumda oldukça yaygın görülen ciddi bir diş eti hastalığıdır. Ağız hijyenini sağlamamak ya da yeterince özen göstermemek diş eti çekilmesinin en büyük nedenidir.
GÜÇSÜZ DİŞ ETİNİN NEDENLERİ? Güçsüz diş etine yaşlanma, çok sert fırçalama ve hatta kötü ağız hijyeni dahil bazı faktörler neden olabilir. Kötü ağız hijyeni, plakların varlığı nedeniyle diş eti sorunlarına yol açabilir ve önlem alınmadığında diş eti güçsüzleşmeye başlar.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
parodontax Tam Koruma ile günde iki kez fırçalama ile diş etinizi korumaya yardımcı olur.
İşlem sonrası 2 gün boyunca püre tarzı yiyecekler, muz veya dondurma gibi veya çorbalar, sulu yiyecekler özellikle ılık gıdalar yenilmelidir. Diş eti kesimi işlemi sonrası kanama, ağrı, şişkinlik, ağzı açarken zorlanma, işlem sonrası yüzde morluk oluşması veya ciltte morluk oluşması normaldir.
Devlet hastanelerinde, diş hekimleri tarafından diş eti tedavisinin gerçekleştirilebilir. Devlet hastanelerinde diş eti tedavisinin, çeşitli sebeplerden dolayı gerekli olabilir. Örneğin, diş etlerinde ciddi bir problem olması durumunda ameliyat gerekli olabilir.
Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, dişleri çene kemiğine sabitleyen bağ dokuları olan periodontal bağlar iltihaplanır. Bu derecedeki diş eti iltihaplanmasına ise "periodontitis" adı verilir. Periodontitis, ciddi bir diş eti problemidir ve vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri