Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C'dir. Yağışlar daha çok yağmur şeklindedir. Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. Yağışlar genellikle denizden gelen nemli hava kütlesinin dağ yamacı boyunca yükselip soğumasıyla oluşur.
Karadeniz iklimi her mevsim yağış alan bir yapıya sahiptir. Genel tabloya bakıldığında Trabzon, Rize ve Artvin illerine yani Doğu Karadeniz Bölgesi'ne en fazla yağış sonbaharda yaşanırken en az yağışın olduğu dönem ilkbahardır. Yaz döneminde ortalama sıcaklık 22,1 °C şeklindedir.
Karadeniz İklimi:
Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer. Her mevsimi yağışlı olup su sıkıntısı görülmez.
Karadeniz iklimi Türkiye'nin kuzey kıyılarında görülen bir iklim türüdür. Orta, batı ve doğu ile iç kısımlarda farklı etkileri ile görülen bir iklim türü olduğu söylenebilir. Karadeniz ikliminin bitki örtüsü ise gür ormanlardır. Orta Karadeniz bölümünde yağışlar doğu ve batı bölgelerden daha azdır.
Ekvatoral İklim
Ekvator çevresinde, 0° – 810° Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür. Ekvatoral iklimde yıllık ortalama sıcaklık 25°C dolayındadır. Ekvatoral iklimde yıllık sıcaklık farkı 2 – 3°C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den fazladır.
İlgili 23 soru bulundu
Yıllık yağış miktarı mm, cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise kg/m² ile ifade edilir. Yıllık toplam yağış miktarının bir alanda oluşturduğu yükseklik baz alındığı için uzunluk birimleriyle ifade edilir. Birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar yağmur, kar, graupel, dolu ve sulusepkendir.
Muson ikliminde en çok yağış yazın düşer. Yağışlar genellikle orografik yağışlardır. Muson ilkimi;Hindistan,Güneydoğu Asya kıyıları,Madagaskar ve Avustralya'nın kuzeyi gibi yerlerde etkilidir. Bitki örtüsü kışın yaprağını döken geniş yapraklı muson ormanlarıdır.
Karadeniz iklimi, yıllık ortalama sıcaklıklarının düşük olması ve yüksek nem oranı nedeniyle nemli bir iklimdir. Kış aylarında hava sıcaklığı genellikle -10°C ile 5°C arasındadır ve buzul havalar sıklıkla görülür. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı ortalama 20°C ile 25°C arasındadır.
İklimi ve bitki örtüsü
Bu iklimin oluşmasının sebebi; Karadeniz'den gelen nemli hava kütlelerinin kıyıya paralel uzanan Kuzey Anadolu dağ yamaçlarına bol yağış bırakmasıdır. Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayılmıştır.
Karadeniz iklimi: Marmara'nın kuzeyi ile Karadeniz'de görülen iklim türüdür. Yaz ayları serin ya kış ayları ılık geçen bir iklimdir. Aynı zamanda yılın büyük bir çoğunluğunda düzenli olarak yağış gerçekleşir. Bu sebepten dolayı canlı ve gür ormanlık alana sahiptir.
Karadeniz Bölgesi'nde en fazla yağış alan il 1745.3 mm ile Rize, en az yağış alan il ise 433.2 mm ile Çorum oldu. Bölgenin 2021 yılı yağışı 416.2 mm, normali 537.3 mm, geçen yıl yağışı ise 512.9 mm'dir. Yağışlarda normaline göre % 22.5, geçen yıl yağışına göre %18.9 azalma gerçekleşti (Şekil 18 ve 19).
Doğu Karadeniz'in yüksek rakımlı yaylalarında mevsimin ilk karı yağdı. Trabzon'da kar yağışı nedeniyle yayladaki yeşil alanlarda ve evlerin çatılarında ince kar örtüsü oluştu. Rize'de gün batımını izlemek için Kavrun Yaylası'na çıkanlar ise kar sürpriziyle karşılaştı.
Doğu Karadeniz Bölümü, Türkiye'nin en fazla yağış alan coğrafî ünitesidir. Bu alanda, en fazla yağışın düştüğü Rize çevresindeki yıllık ortalama yağış miktarı, 650 mm civarında olan Türkiye ortalamasının dört katına yaklaşmaktadır.
Cevap , D şıkkıdır. Karadeniz iklimi her mevsim yağışlı geçer. Başarılar.
Batı Karadeniz ile Doğu Karadeniz'in yıllık ortalama yağış miktarının Orta Karadeniz'den fazla olmasında; Batı ve Doğu Karadeniz'de kıyının hakim rüzgâr yönüne dik uzanması ve yükseltinin artması rol oynar. Kıyılardaki yağış miktarının fazla ve düzenli oluşuna bağlı olarak; Akarsuların debileri yüksektir.
Karadeniz Bölgesi'nde türler bakımından bakıldığında kivi, ceviz, Trabzon hurması, fındık, çay, kiraz, mandarin ve kestane türlerinin üretim alanında; çay, üzüm, kiraz, limon, Trabzon hurması ve mandarin de ise üretim miktarında çok belirgin olmamakla birlikte artış görülmektedir.
- Doğu Karadeniz Bölümü'nde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000 – 2500 mm dir. - Batı Karadeniz Bölümü'nde de maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000 -1500 mm dir.
Karadeniz İklim Tipleri. Yer şekillerinin farklılığı sebebiyle Karadeniz iklimi 3 çeşide ayrılmıştır. NOT; Karadeniz iklimi barındırdığı nem koşulları ve sıcaklık özellikleri bakımından okyanusal iklime benzemektedir. Okyanusal iklim tipinde yağış miktarları yükselti ve dağların konumunda göre farklılık gösterir.
Merhaba, Karadeniz iklimi her mevsim yağışlı olduğu için bitki örtüsü genellikle ormandır. İç kesimlerinden Doğu Anadolu Bölgesi'ne doğru alçalan kesimlerde doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir. Bunun yanında daha yukarı kesimlerde iğne yapraklı ormanlar ile Alpin çayırlar da görülebilir.
Doğal bitki örtüsü ormandır. Çok yüksek yerlerde Alpin Çayırlar görülür. Her mevsim yağış görülen bir bitki örtüsüne sahiptir. Sıcaklık farkı azdır.
Akdeniz, Ege bölgesi kıyıları ve Marmara Denizi çevresinde Akdeniz İklimi görülür. Bu iklimde yazlar sıcak ve kuraktır. Kışlar ise ılık ve yağışlıdır,yaz ve kış mevsimindeki yağış miktarı arasında, büyük bir fark bulunmaz.İç kesimlere doğru Karasal iklim görülür.
Özellikle Güney Asya, Güneydoğu ve Doğu Asya muson ikliminin, dolayısıyla muson yağmur ormanlarının yoğun olarak görüldüğü yerler… Biraz daha yakınlaşırsak Hindistan, Tayland, Vietnam, Japonya, Bangladeş, Çin'in güneydoğusu, Endonezya gibi ülkeleri sayabiliriz.
Ülkemizde görülen iklim tiplerinden Akdeniz ikliminde cephe yağışları sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle özellikle kış aylarında Akdeniz iklimine sahip yerler de cephe yağışları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Kar yağışı kutup ikliminde daha sık görülür. Türkiye'de ise karasal iklimde kar yağışı yoğundur. Türkiye'de kar yağışı, karasal iklimin etkisi altında olan iç kısımlarda, kış mevsimi boyunca aralıklarla kendini gösterir. Kış mevsiminde, İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere yüksek dağlarda yağışlar artmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri