Kış aylarında hava sıcaklığı genellikle -10°C ile 5°C arasındadır ve buzul havalar sıklıkla görülür. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı ortalama 20°C ile 25°C arasındadır. Bölgede yıllık ortalama yağış miktarı yüksektir ve yılın çoğu zamanı yağmurlu geçer.
Karadeniz İklimi:
Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer. Her mevsimi yağışlı olup su sıkıntısı görülmez.
Buna göre Bolu Batı Karadeniz Orman Araştırma merkezinde ölçülen 0,8 derece sıcaklık, Türkiye'nin en soğuk noktası olarak kayıtlara geçti.
- Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. - Yıllık ortalama sıcaklık 13-15°C'dir. - Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6 – 7°C'dir. - Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21 – 23°C'dir.
Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda en fazla yağmur yağışının görüldüğü yerdir. Ancak bu bölgede, sonbahar ve kış aylarında, kar yağışı çok fazla görülmez.
İlgili 16 soru bulundu
Karadeniz iklimi
Yazlar serin, kışları kıyılarda ılık, yükseklerde soğuk ve kar yağışlıdır. Yağış yıla dağılmıştır, kurak mevsim görülmez. En soğuk ay ocak (4,2 °C), en sıcak ay temmuz (22,2 °C) ayıdır.
Rize'de yazları serin, kışları ılıman ve her mevsimi yağışlı bir iklim görülür.
En az yağmur yağan aylar Temmuz ve Ağustos ayları olup en çok kar ise Şubat ayında yağmaktadır. En soğuk aylar Ocak ve Şubat aylarıdır.
6- Ayder / Rize
Karadeniz'e kışın gidilir mi dediğinizi duyar gibiyiz ama Karadeniz kış aylatrında farklı bir güzelliğe bürünür. İkliminden dolayı karadeniz insanların genelde yazın ve bahar aylarında gezmeyi tercih ettiği bir bölge. Yerli halk kış aylarında yayla evlerini ziyaretçilere açar.
Trabzon'da kış ayları genellikle yağışlı ve ılıman geçer. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ortalama sıcaklık 5-10 derece arasında değişir. Kar yağışı görülebilir, ancak genellikle hemen erir. Yaz aylarında ise Trabzon'da hava sıcaklıkları daha serin olur.
Türkiye'nin en soğuk ikinci yeri sıfırın altında 11,1 dereceyle Ankara Çamlıdere Çamkoru Tabiat Parkı, üçüncü yeri ise sıfırın altında 10,2 dereceyle Afyonkarahisar Şuhut Kumalar Tepesi Radar Sahası oldu. Bolu, dün gece de sıfırın altında 10,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili olmuştu.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu. Antalya ve Muğla'yı 45,7 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesi takip etti.
Trabzon'da en son en yüksek hava sıcaklığı 29 Ağustos 1947 yılında 38.2 derece ile ölçülürken en düşük hava sıcaklığı ise eksi 7.4 derece ile 14 Ocak 1950 tarihinde gerçekleşti. son 74 yılda en yüksek hava sıcaklığı 38.2 derece ile 1947 yılında yaşandı.
En İyi Zaman: karadeniz bölgesi için en iyi dönem Haziran ve Ekim aylarıdır. Hem yaz yoğunluğu olmamış oluyor hem de hava olarak sizleri memnun ediyor. Bahsettiğimiz dönemlerde hava şartları gezmeniz için en elverişli zamandır.
Karadeniz iklimi her mevsim yağış alan bir yapıya sahiptir. Genel tabloya bakıldığında Trabzon, Rize ve Artvin illerine yani Doğu Karadeniz Bölgesi'ne en fazla yağış sonbaharda yaşanırken en az yağışın olduğu dönem ilkbahardır. Yaz döneminde ortalama sıcaklık 22,1 °C şeklindedir.
Karadeniz Bölgesi'nde türler bakımından bakıldığında kivi, ceviz, Trabzon hurması, fındık, çay, kiraz, mandarin ve kestane türlerinin üretim alanında; çay, üzüm, kiraz, limon, Trabzon hurması ve mandarin de ise üretim miktarında çok belirgin olmamakla birlikte artış görülmektedir.
Karadeniz'in muhteşem doğasını keşfetmek ve eşsiz yaylalarda unutulmaz anılar biriktirmek için en uygun zamanı, bölgenin coğrafyası, hava koşulları, doğanın canlılığı kısacası turizme uygunluğunu analiz ettiğimizde turlarımızı da düzenlediğimiz haziran ayı ortası ve eylül ayı ortası arasındaki dönem diyebiliriz.
Kış aylarında da Trabzon gezisi tercih edebilirsiniz ancak baz zamanlarda sis bastırdığını ve havanın daha da soğuk olduğunu belirtmekte fayda var. Hemen istediğiniz tarihe en ucuz Trabzon uçak biletini web sayfamızdan alın Trabzon'un güzelliklerini kaçırmayın.
Karadeniz'e Ne Zaman Gidilir? Karadeniz'e yılın her ayında gidebilirsiniz.
İç kesimler buradaki dağların etkisinden dolayı kışlar soğuk, yağmur ve kar yağışlı, yazlar ise serin geçer.
Trabzon'da yıl genelinde yağışlı bir hava hüküm sürer. Kışlar çok soğuk geçmese de genelde yağışlıdır. Kış sıcaklık ortalaması 5-10 derece civarındadır. Yazın ise 27 derece sıcaklık ortalaması görülür.
Rize aylık kar yağışında biraz mevsimsel varyasyonlar bulunmaktadır. Yılın karlı dönemi en az 25 milimetre miktarında hareketli 31 günlük yağış miktarı ile 2,9 ay boyunca 16 Aralık tarihinden 13 Mart tarihine sürmektedir. Rize bölgesinde en kar yağışlı ay Şubat olup, ortalama kar yağışı 60 milimetre düzeyindedir.
Rize. Doğu Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden biri olan Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası, her mevsim olduğu gibi kış aylarında da ziyaretçilerinin akınına uğruyor.
Karadeniz kıyısına serilen muhteşem sahili de birçok ziyaretçiyi büyülemektedir. Sıcak yaz günlerinde yüzmenin yanı sıra kano, sörf, dalış ve hatta tekne turu bile yapmak mümkündür. Rize'de deniz her zaman soğuktur. Çakıl taşları ile dolu bir plajda olmanın sakıncası yoksa, Fındıklı Plajı'nı tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri