Sosyal saygınlığın iki anlamı vardır. İlk olarak kişisel saygınlık anlamında kullanılır. Bu tür bir saygınlık o kişinin emeğiyle ve özellikleriyle oluşur, onu diğer bireylerden farklı kılar. Bir avukatın insan ilişkilerindeki ve mesleğindeki becerileri sayesinde elde ettiği saygınlık bu durumu örnekler.
Saygınlık, saygın olma durumu olarak tanımlanan itibar sahibi olmak demektir. Başarı ise başarılan, üstesinden gelinen iş olarak tanımlanabilir. Yüzyıllarca insanoğlu bu iki sıfatı edinebilmek için çaba göstermiş ve bu olguları hayatta yer edinebilme ve kabul görme aracı olarak görmüştür.
Bir bireye ya da kümeye başka birey ya da kümelerle ilişkilerinde üstünlük sağlayan duruma sosyal saygınlık denir. Birey bu saygınlığı ya statüsü nedeniyle elde eder ya da kişisel özellikleriyle kazanır. İlkine statüsel saygınlık, ikincisine kişisel saygınlık adı verilir.
Bireyin sosyal çevre ve sosyal organizasyon içindeki yerini belirler. Bu konum prestije dayanır ve beraberinde yaşam tarzı, haklar ve sorumluluklar getirir. Kamusal figür, politikacı, internet ünlüsü gibi ünlü kişiler etkili sosyal statülere örnektir.
3-) Anahtar Statü: Bireyin sahip olduğu statüleri içerisindeki en baskın olan statüye anahtar statü denir. Örneğin bir adam, öğretmen, baba, abi, emlakçı olabilir. Bunlardan en baskın olanı öğretmenlik ise bu anahtar statüdür.
İlgili 38 soru bulundu
Anne-babanın hayatta birçok rolü olduğu gibi (ebeveyn, çalışan v.b.) çocuklar da günlük hayatlarında birçok farklı sosyal role sahiptir. Örneğin; çocuğun öğrenci rolü, evlat rolü, spor yapıyorsa sporcu rolü, herhangi bir kulübe üyeyse üyelik rolü vb. Bireyin bebeklik döneminde karşılaştığı ilk rol anne ve babasıdır.
Bir kişinin toplumsal statüsü o kişinin anahtar rolü olarak kabul edilir. Bireyler toplumda nasıl görülüyor ve ne diye biliniyorlarsa kişilerin anahtar rolleri odur. Örneğin bir kişi hem anne, hem abla, hem teyze, hem arkadaş hem de öğretmen olabilir.
Sosyal statü aynı zamanda kişinin kimlik ve kimlik algısını da etkiler. İnsanlar genellikle sosyal statülerine göre kendilerini tanımlarlar ve toplum içindeki yerlerini bu statülere göre belirlerler. Bu durum kişiler arası ilişkilerde, evlilik seçimlerinde ve toplumsal normlara uyumda önemli bir rol oynar.
Anahtar statü, bireyin daha etkin ve işlevsel olduğu, yaşamının büyük bir kısmını oluşturan, toplumsal değerler açısından daha saygın olan statüdür. Bireyin anahtar statüsü toplumun en önemli gördüğü role bağlıdır. Bireyin hangi statüsünün anahtar statüsü ola duğu kararını toplum verir.
Her kişi yaşadığı toplumda bir yere sahiptir. Kişilerin toplumda bulundukları bu yer veya mevkiye toplumsal statü, bu statüye bağlı olarak elde ittikleri hak ve görevlere de toplumsal rol denir. Statü onu işgal eden kişiden ayrıdır ve her toplumsal statünün mutlaka bir rolü bulunur.
Cevap: Bir bireye ya da kümeye (grup) başka birey ya da kümelerle, ilişkilerinde üstünlük sağlayan durum.
Kişinin kendisiyle barışık olması, kendi yeteneklerine ve becerilerine, duygularına, düşünce kalıplarına, değerlerine ve kendi görünüşüne saygı duyması anlamına gelir.
Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
Toplumsal Prestij : Bir bireye ya da kümeye (grup) başka birey ya da kümelerle, ilişkilerinde üstünlük sağlayan duruma denir. Kısaca bireyin statülerine toplumun verdiği değere prestij denir. Prestij kavramı toplumdan topluma ve aynı toplumda zaman içerisinde değişen dinamik bir kavramdır.
Statü kavramı bir kişinin toplum içindeki konumunu, itibarını ve prestijini ifade eder.
Kişinin, statüsünü de göz önünde bulundurarak yapmak zorunda olduğu davranışlara toplumsal rol adı verilir. Bu zorunluluğun temelini ise, yasalar değil toplumsal gelenekler ve kurallar oluşturur. Cinsiyet, meslek ve yaş hem statünün hem de toplumsal rollerin de ortaya çıkmasında etkilidir.
Sapma veya sapma sosyolojisi, resmi kuralları ihlal eden davranışları, eylemleri araştırmaktadır. Örnek olarak sapma sosyolojisi, toplum kuralların ihlalini, suç vb. durumları ele almaktadır. [3]Sapma teriminin olumsuz bir anlamı olsa da, sosyal kuralların çiğnenmesi her zaman olumsuz bir eylem oluşturmamaktadır.
Statü sözcüğü de böylesine bir kelimedir. Konuşma dilinde sık sık sarf edilen statü sözcüğünün anlamı için en önemli kaynak olan Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne bakıldığında şu açıklamayı görmek olanaklıdır: Pozisyon, kadro bakımından bağlı olduğu durum. Bir kişinin, bir kurum ya da bir toplum içindeki durumu.
Bir topluluk veya bir toplum içinde bir kimsenin durumu veya kazandığı saygınlık. 3. Kadro bakımından bağlı olduğu durum, pozisyon.
Sosyal kişi çevresindekilerden izole edilmiş birey değil çevresindekiler ile ilişki içinde olan kişidir. Kişi düşünebilen seçim yapabilen ve karar verebilen bir varlıktır.
Sosyal rol, bir grup veya toplum içindeki belirli bir konum veya statüyle ilişkilendirilen bir dizi beklenti, norm ve davranıştır. Bu roller bireyin kimliğinin şekillenmesine yardımcı olur ve başkalarıyla olan etkileşimlerine rehberlik eder.
Sosyal roller bir toplumun kültürünün sabit ve nispeten değişmeyen parçaları olarak görüldüğü için bireyler de kendi kültürlerindeki sosyal konumlara uygun olarak tanımlanmış olan rolleri büyük ölçüde tanımlandıkları şekilde yerine getiren aktörler olarak kabul edilmektedir.
Birey, bir rolünü yerine getirirken diğer rolü ona yardım edebiliyorsa buna rol pekişmesi denir. Örnek verecek olursak, anaokulu öğretmeni olan bir baba bilgisini çocuklarında da kullanabilir ve çocuklarına karşı nasıl bir yaklaşımda bulunması gerektiğini bilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri