Süt, tereyağı veya krema ile hazırlanmış, harmanlanmış meyveler ile hazır ve yoğurtlu çorbaların da inek sütü alerjisi bulunanlar tarafından tüketilmemesi gerektiğinin dile getirildiği açıklamada, krema, margarin veya tereyağı ile hazırlanmış, kızartılmış sebzeler, soslu sebzelerin de yenilmemesi tavsiye edildi.
İnek sütü alerjisi olan bebeklerde soya proteini ve keçi sütü alerjisi de birlikte olabileceğinden annenin diyetinden bu grup ürünlerde çıkarılmalıdır. Tereyağı ve margarin yerine bitkisel yağlar tercih edilmeli, krema, süt tozu, sütlü bisküviler, sütlü makarnalardan kaçınılmalıdır.
YEMEKLİK YAĞLAR
Tereyağı ve margarin normalde süt içerir. Margarin kullanmak gerektiğinde, süt içermeyen alternatifleri de vardır. Daha saf yağlar sütten arınmıştır.
Süt alerjisi olan bebek nasıl beslenmelidir? Bebek sadece anne sütü alıyorsa anne diyetinden sütü ve süt ürünlerini içeren besinleri (yoğurt, peynir, ayran, kefir, sütlü tatlılar, tereyağı) çıkarmalıdır. Ayrıca çapraz alerji nedeni ile anne dana eti de yememelidir.
Çünkü bazı paketli gıdaların içerisinde besin değerini artırmak amacıyla eklenen süt proteini, kazeinat, krema, süt tozu, whey proteini (peynir altı suyu veya peynir altı suyu tozu) gibi süt alerjisini tetikleyebilecek bileşenlerden de kaçınmalısınız.
İlgili 18 soru bulundu
Tereyağının içinde bulunan süte ait tüm bileşenlerin buharlaştırılarak elde edildiği sade yağ, süt alerjisi olanlar için de kullanıma uygundur.
Sütü badem sütüyle değiştirin: İnek sütü yerine badem sütü, soya sütü veya hindistancevizi sütü gibi farklı süt kaynaklarını deneyin. Bu ürünler zengin birer besin deposudur ve ek olarak çok lezzetlidir. ◊ Vegan peynire bir şans verin: Vegan peynir badem, kaju veya tapyoka gibi besinlerden üretilir.
Margarin gibi bitkisel katı yağlarda yüksek oranda bulunan omega 6 ise alerjiyi artırmaktadır. Bitkisel katı yağ içeren açma, poğaça, pasta gibi gıdaların çok tüketilmesi vücutta bu dengenin bozulmasına ve alerjinin ortaya çıkmasına neden olur.
İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
Margarin yerine kullanılabilecek neredeyse tek alternatif tereyağıdır.
MARGARİN ÜRÜN TEKNOLOJİSİ
Margarinler; renk, lezzet ve yapı olarak tereyağına benzeyen bir emülsiyon (su-yağ karışımı) olup; bitkisel yağ, süt,yoğurt, peynir suyu tozu, su, vitamin gibi girdiler kullanılarak hazırlanır.
Onları ayıran en önemli özellik, elde edilme şekilleri ve dolayısıyla içerdikleri yağ türleridir. Margarin ve tereyağının tadına bakanlar bu yağların birbirinden ne kadar farklı olduğunu bilir. Özellikle de kaliteli tereyağın tadı muhteşemdir. Tereyağı hayvansal yağdan üretilirken margarin bitkisel yağ ile yapılır.
Daha sonra bu bileşimin, yağsız süt tozu gibi süt ürünleri ve yumurta gibi yağ dışındaki bileşenler, gerekli vitaminler ve su ile karıştırılması suretiyle istenilen lezzet ve besin değerleri oluşturulur.
Hayır, bulunmaz. Sade makarna, durum buğdayı irmiği ve su ile üretilmektedir.
İnek sütü alerjisi sıklıkla iki yaşa kadar ortaya çıkar ve yaşla birlikte düzelme gösterir. Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor.
Araştırmalar çoğunlukla alerjinin ilk 3 yılda düzeldiğini ancak son yıllarda 5 yaş civarına kadar ancak %50-60 oranında düzelme olabildiğini gösteriyor. Deri testi ve kan testlerinde alerji görülmeyen çocuklarda ve bebeklerde inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında iyileşme eğilimindedir.
Çünkü bebeğinde inek sütü alerjisi olan bebek annelerinin diyet yapması kaçınılmaz. Aksi takdirde bebeklerinde deri döküntülerinden gaza, solunum yolu enfeksiyonlarından büyüme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabiliyor.
Margarin hayvansal yağlar, bitkisel yağlar ve sudan oluşan bir emülsiyondur. Bu Emülsiyonun yapısında %80 - %90 miktarında yağ bulunmaktadır.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Sana, Unilever tarafından 1952 yılından itibaren üretilen margarin markasıdır. Üretildiği zamanlarda pazarda rakibinin olmaması ve Amerika'dan ucuza ithal edilen soya yağından yapılması dolayısıyla ucuz olan fiyatı nedeniyle çok başarılı bir ürün olmuştur.
Süt ürünlerinde insan vücudu ile çatışabilecek birçok hormon bulunuyor. Bu hormonlar karıştığında ruh hali değişimlerine neden olur. Dolayısıyla, süt ürünlerini tüketmeyi bırakırsanız, bu ek hormonlara maruz kalmazsınız ve muhtemelen duygusal olarak daha stabil hale gelebilirsiniz.
ÇOCUKLARA YATARKEN SÜT İÇİRMEYİN!
Süt tüketmeyen çocukların peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini kullanmaları konusunda ebeveynlerin çocukları teşvik etmelerini söyleyen Beyitler: " Sütün tadını sevmeyen çocuklar için şeker ya da kakao kullanmayın. Bunların yerine süte pekmez veya bal ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri