Omega 3 deposu bu balık; kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile besleyici bir lezzettir.
Bütün halinde pişmesi zor olan somon balığı, en lezzetli şekilde dilim dilim pişecektir. Yapısında bulunan kılçıkların kalınlığı fazla olduğu için elinizle ya da kılçık makasıyla kolayca temizleyebilirsiniz.
Karadeniz somonu, lezzetli ve besleyici etiyle ünlü olan, dünya çapında popüler bir balık türüdür. Türkiye'de ise genellikle Karadeniz kıyıları ve çevresinde yoğun olarak bulunmaktadır.
norveç somonuna göre en büyük fark yarı yarıya yağ oranı ama bunu çok da büyütmeye gerek yok. üretildiği suyun sıcaklık uygunluğuna göre karadeniz'de yetiştirilen somonları daha lezzetli buluyorum. kayseri'de üretilenleri de fena değil, norveç'ten karadeniz'e inmişken oradan da kayseri'ye inmeye gerek yok.
Norveç somonu tüketmek ile diğer balık türlerini tüketmek arasında sağlık açısından bir fark yoktur. Yanlış: Dünya Sağlık Örgütü ve Norveç Sağlık Kurumu'nun tavsiyelerine göre, haftada iki ila üç öğün balık tüketmeliyiz ve bunların en az yarısı, Norveç somonu gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin türler olmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Karadeniz somonunun besin değerlerinin korunması için haşlama ve buğulama olarak tüketilmesi önemli. Çocuklarda beyin gelişimi, kronik hastalıkların iyileşmesi, Alzheimer, kalp ve damar hastalıklarının iyileşmesinde ve genel olarak bireylerin sağlıklı olmasında önemli bir besin kaynağıdır.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
'Karadeniz Alası', tam bir Omega-3 yağ asitleri deposudur ve sert, parlak beyaz etli lezzetli bir balıktır. Bu balık, kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile çok besleyicidir. Somon ile aynı aileden gelen bu balık yıl boyunca her mevsim rahatlıkla yenilebilir.
Türk somonu ile ithal somon balıklarının farklarından bahseden Prof. Dr. Devrim Memiş şunları söyledi: “Ülkemizde ithal edilen Norveç somonu olarak bilinen tür Salmo salar türü olup gökkuşağı alabalıkları ile aynı familyaya üye olsalar da aynı özelliklere sahip değillerdir.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Somonları yıkayıp suyu süzülene kadar bekleyelim tepsiye yağlı kağıdı serelim. Somonları tuz sıvı yağ ve baharatlarla iyice ovalım yağlı kağıda dizelim. Limon ve soğanı dilimleyip dizelim 200 ° 250 ° lik fırında kızarana kadar 20 – 25 dakika pişirelim.
tatsız tuzsuz bir balık. eğer bir sos hazırlayıp da güzel tat elde ediyorsanız sosunuz güzeldir, bu balığın tadı değil.
190-200 derecede 35 dakika kadar kontrollü olarak pişirin. Son 5 dakikada isterseniz üstüne kıyılmış maydanoz koyabilirsiniz.
Taze somonun gözleri parlaktır ve göz bebeklerinin orta kısmı koyu bir renge sahiptir. Somon bozulmaya başladığında gözleri de soluk renkte olur. Ayrıca somonun gözleri iç tarafa doğru batık duruyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Somonun rengi: Taze somon pembe ya da turuncuya dönük bir renge sahiptir.
Pişirmek bakterileri öldürür, ancak toksinler dokularda kalır ve yiyecek yendikten sonra vücut tarafından emilebilir. Scombroid zehiri üreten duyarlı balıklar arasında hamsi, somon, lüfer, palamut, ringa balığı, uskumru, sardalya ve orkinos bulunur.Genelde etkilenen balıklar metalik veya acı bir tada sahip olabilir.
Gözleri parlak ve göz bebekleri koyu bir renge sahip olan somon balıkları tazeliğini gösterir. Somon balığı bayatlamaya başladığında göz rengi matlaşır. Taze somonun rengi pembe veya turuncu renge sahip olur.
Üretim. 2004 yılında Şili, %35 yüzdesi ile Norveç'ten bile daha fazla somon balığı üreterek en çok somon balığı üreten ülke olmuştur.
Özellikle Norveç'te çiftliklerde yetişen ve dünyanın dört bir yanına satılan somon balığı, Karadeniz'de de geçtiğimiz yıllarda yetiştirilmeye başlandı. Lezzetiyle dikkat çeken somon balığının fiyatı da ithaline göre çok daha ucuz.
Türk somonunun omega-3/omega-6 oranı 0,54 iken Atlantik somonunun değeri 0.48'dir. Ayrıca Türk somonunun hem toplam PUFA hem de EPA+DHA değeri açısından Atlantik somonuna göre daha yüksek değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Ülkemize Norveç somonu olarak giren balıklar, doğada yetişmiyor. Doğada yetişen balıklara ulaşabilmek hiç kolay değil tüketimi üretimlerinden kat kat fazla. Durum böyle olunca talebe yetişebilmek için somon balıkları çiftliklerde kalabalık havuzcuklarda üretiliyorlar.
Somon Balığı Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Yağı tencere koyup kızdırıyoruz. Kızınca mısır ve buğday unu karışımımıza balık dilimlerimizi buluyoruz. 5 dakika kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Yağlı, soğuk su balıkları omega 3 oranı yüksek olduğu için tercih edilmelidir. Omega 3 oranı yüksek olan “somon, sardalya, uskumru, hamsi ve palamut” bebekler için uygun balıklar olabilir.
Hamsi, istavrit, mezgit, palamut, alabalık, somon sardalya haftada 2-3 porsiyon rahatlıkla tüketilebilir. Bunlar küçük olup uzun yaşamadıklarından ve dip balığı olmadıklarından daha az civa içerirler.
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri