Örneğin Trabzon tereyağı, bölgenin florası ve hayvanların yeşil ağırlıklı beslenmesi sebebiyle ortaya çıkan sarı rengi ile diğer yağlar arasında farklı bir konuma sahiptir.
Tereyağı rengini iki farklı faktörden almaktadır. Bunlardan ilki sütünden tereyağı yapılan hayvanın yeminden ve ikicisi ise üretim esnasında içine ekstra konulan renklendiricilerdir. Tereyağının klasik rengi sarıdır.
Eğer yağın bütünü bir taş gibi çatlıyorsa katkılı bir yağ olduğunu gösterir. Sarı olan tereyağları gerçektir, beyazlar ise sahtedir gibi bir algıya kapılmayın!
Sonbahar ayında ise çiçekler ve otlar kuruduğu için bu dönemde üretilen tereyağının rengi açık sarı olur. Kış aylarında inekler çayırlarda değil de içerde kuru ot, saman, buğday ve arpalarla beslendikleri için bu aylarda üretilen yağların rengi beyaza yakındır çünkü bu otlar renk verici karotenoid maddesi içermezler.
Oda sıcaklığına çıkardığınız tereyağı, bir süre sonra eriyorsa ne yazık ki hakiki tereyağı değildir. Satın aldığınız tereyağı, tavaya atılması halinde yüksek sıcaklığa maruz kaldığında erirken köpürüyorsa gerçek zeytinyağıdır. Eğer ki tavaya attığınız yağ, köpürmüyorsa sahte tereyağıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Sürü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendiğinden bu dönemlerde üretilen tereyağı daha sarı olur. Sonbahar ve kış ayarında ise sütü veren hayvanlar kuru gıdalar ile (saman, arpa, buğday, yulaf, hazır yemler) beslenmeye başlayacağından daha açık renkte olabilmektedir.
İyi Tereyağını Nasıl Anlarız? İyi tereyağı oda sıcaklığında bırakıldığında yumuşar, bıçakla kesilirken zorlanılır ve eritildiğinde köpürür. Ayrıca, gerçek tereyağının eridiğindeki yağ kısmı, tereyağından daha koyu renkte olmaz.
En iyi tereyağı, bol meralara sahip olan, hayvanları merada otlayan ve havası günde 7 kez değişen, Tekirdağ Şarköy yöresine aittir.
Derin bir kaba konulan malzemeler yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlemin sonunda yağ kabın üstüne çıkmaya başlar. Bu aşamada az bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ iyice ayrıştığında tereyağı hazır demektir.
Tereyağının tuzlu, tuzsuz, pastörize ve yayık tereyağı gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. Tuzsuz tereyağı % 82 oranında süt yağı içerir.
Tereyağının Bozuk Olduğu Veya Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? En iyi yol tereyağını koklamak ve bakmaktır: Tereyağı kötü bir koku, tat veya görünüm geliştirirse atılmalıdır.
Tereyağı Sütten üretilen tereyağı da uygun koşullarda muhafaza edilmezse bozulabilir. Eğer tereyağının rengi farklılaştıysa, renkte dalgalanma varsa bozulduğu anlamına gelir. Oluşan koku ve tadındaki değişim de tereyağının bozulduğunu gösterir.
"PATATES NİŞASTASI VARSA ÇABUK ERİYİP DAĞILIR"
Eğer 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısında şüphe duyulabilir. Patates püresi varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir. Tereyağı kütle şeklinde olduğu için satın alırken dışardan anlaşılma imkânı yok. Erirken ya da keserken anlayabilirler.
Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır.
Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Tereyağı tebliğine göre, yoğurt üretiminden elde edilen tereyağına yayık tereyağı denilmektedir. Başka bir deyişle yayık tereyağı üretiminde süt kreması değil yoğurt kaymağı kullanılmaktadır.
Gerçek tereyağı kokusuyla, görüntüsüyle olduğu gibi suda erime yöntemiyle de hakiki olup olmadığı anlaşılabilir. Kaşıkla bir miktar alınan tereyağını kaynar suyun içerisine atın. Eğer burada tereyağı parça parça haline gelerek eriyorsa hakiki bir tereyağı olmadığını anlayabiliriz.
Trabzon tereyağını özel kılan ise; terayağının yoğurttan yapılıyor olmasıdır. Sütten tereyağı elde etmek için önce sütün kremasını elde etmeniz gerekir. Elde edilen krema 12-15 derecede olgunlaşmaya bırakılır. Akabinde olgunlaşmış krema yayıkta yayılarak yağ ve ayran kısmı ayrıştırılır.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Trabzon tereyağı, köylerden ve yaylalardan toplanan sütlerin hijyenik ortamda işlenmesiyle elde edilir. Kahvaltıların aranan tadı, yemeklerin lezzet sırrıdır. Kullanılan sütün kalitesi, Trabzon yaylalarının ve köylerinin kendine has bitki örtüsünden gelir.
Tereyağı denince akla ilk gelen şehir Trabzondur. Trabzonumuzun yüzyıllardır en geleneksel ürünü olmayı başarmış tereyağı hemen hemen yemeklerimizin her birinde kullanılır ve değdiği herşeye üstün ve karşı koyulamaz lezzetler katar.
Hakiki Köy Tereyağı Topak (1Kg) - 162.04 TL + KDV.
Tereyağının ekşi bir lezzet almaması için yıkama işleminin yapılması gereklidir. Bu amaçla işlenen krema kitlesi kadar su davlumbaza konulur. Sonra makineye birkaç devir yaptırılarak tereyağı topağına yapışıp kalmış yayıkaltı artıklarının uzaklaştırılması sağlanır.
Köpürme testi: Tavada eriyen tereyağı köpürmüyorsa sahtedir
Zira tereyağının köpürmesinin nedeni içinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı dışarı çıkması.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri