Erdoğan, Karadeniz'de keşfedilen gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı: 'Piyasa değeri 1 trilyon dolar' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022'nin son babine toplantısının ardından Karadeniz'de yeni bir doğalgaz rezervinin bulunduğunu açıkladı.
Karadeniz'de gaz keşfinin serüveni
Ekim 2020'de Tuna-1 kuyusundaki sondaj tamamlandığında, kuyudaki rezerv miktarı 85 milyar metreküplük revizyonla 405 milyar metreküp olarak güncellendi. Haziran 2021'de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi gerçekleştirildi.
20.04.2023. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Karadeniz doğal gazımızın ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalar sonunda Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını, bunun sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salı günü yaptığı açıklamada Karadeniz'deki sahalardan çıkan doğal gazın Türkiye'ye 2023 yılında ulaşacağını söyledi.
İlgili 21 soru bulundu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) milli bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu sahalarda operasyon da bize ait, ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Sahibi de işletmesi de TP'nin olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın." demişti.
Anlaşmaya göre çıkarılan gazın %49'u Trillion Energy'e, %51'i ise TPAO'ya ait olacak. Şirket, doğal gaz üretim oranlarını belirlemek için tamamlama, delme ve fiili testlerin önümüzdeki günlerde gerçekleşmesinin beklendiğini duyurdu.
Karadeniz'deki zehirli gaz seviyesi her 100 yılda yaklaşık 20 metre yüzeye yaklaşıyor. 100 yıl kadar önceki ölçümlerde 200 metre derinlikteyken, artık 180 metre derinlikte. Bu zehirli gazların yüzeye ulaşması, eğer bu hız sabit kalırsa, 900 yıl sürecek.
2020 yılında keşfedilen ve toplam büyüklüğü 710 milyar metreküp olan Karadeniz Doğal Gazı artık evlerde kullanılmaya hazır. Gaz 20 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile karada yakılmış olacak.
TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin Filyos Doğalgaz Tesisi'nde açıklamalarda bulundu. Bilgin, "Mayıs ayı başında tamamen gaz sisteme verilmeye başlanacak, 2028 yılında 60 milyon metreküpe ulaşacağız. Karadeniz gazı devreye alındığında ilk fazda ülke ihtiyacının yüzde 15'ini karşılayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, “Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında, denizin 3 bin 23 metre altında, 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti.
Karadeniz gazı, Zonguldak açıklarında bulunan Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedildi. 710 milyar metreküp rezervlik doğalgaz denizin 2200 metre altında bulundu. Karadeniz gazı ilk olarak Fatih sondaj gemisi tarafından keşfedildi.
Romanya'nın Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı ihalesini, uluslararası güçlü rakiplerini geride bırakarak kazanan bir Türk firması oldu. Kalyon Holding ile Transgaz arasında doğal gaz boru hattı projesi için imzalar 16 Haziran Cuma günü atıldı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz bölgesinde 58 milyar metreküp yeni doğal gaz rezervi keşfedildiğini açıkladı.
Ayrıca Karadeniz'de bulunan Sakarya Gaz Sahasında 21 Ağustos 2020 tarihinde keşfedilen ve sonraki tarihlerde güncellenerek 710 Milyar m3 olarak açıklanan yerli doğal gaz rezervi, 2023 Mart ayında ulusal doğal gaz iletim sistemimize dahil edilmiştir.
İGDAŞ'nin sitesinde yer alan abone doğalgaz satış fiyatı 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4638 TL iken 1 metreküp doğalgaz ise 4,63 TL'ye denk geliyor. 25 metreküp doğalgaz fiyatı ise 115 TL ile 120 TL arasında bir meblağaya denk geliyor.
Türkiyede DoğalgazTürkiye`de ilk defa 1970 yılında Kumrular bölgesinde varlığı tespit edilen doğalgaz, 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikasında kullanılmaya başlanmıştır.
GAZIN YÜZDE 94'Ü İTHAL
Haziranda konut tüketimi 687 milyon 680 bin metreküp. Dolayısıyla mevcut üretimimiz konut tüketiminin yüzde 5,7'sini karşılayabiliyor. Buna göre Karadeniz gazı diye konutlara verilen doğalgazın yüzde 94,3'ü ithal doğalgazdan oluşuyor.”
Novy Urengoy'daki doğalgaz sahası dünyanın en büyük ikinci doğalgaz sahası, birinci ise İran'daki Pars doğalgaz sahası, fakat İran'daki üretim Rusya'dan düşük. 1966 yılında Novy Urengoy'da doğalgaz çıkaran ilk ekip. Doğalgaz yerin 1000-4000 metre arasında katmanlardan çıkarılıyor.
Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır.
İngİltere Northwestern Üniversitesi jeologlarından Gregory Ryskin'in Geology dergisindeki yazısına göre oksijeni kıt olan Karadeniz'de yaşanan metan püskürmesi, geçmiş jeolojik zamanlarda büyük bir felakete yol açmıştı. Metan, organik malzemenin oksijensiz ortamda çürümesiyle oluşur.
Çakır: “Eski yoldan gelecek”
Yılmaz Tunç gibi çalışmaları yerinde gören Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da 2024 kışında Amasra'da doğalgazın yanacağını kaydetti.
"Malumunuz Karadeniz'de ülke olarak gurur duyacağımız çalışmalara imza atıyoruz. 540 milyar metreküplük bir doğal gaz rezervi bulduk ve bu gazı 2023'ün ilk çeyreğinde sisteme dahil edeceğiz. Bu gaz rezervi, tüm Türkiye'deki mesken ve konutların hepsinin 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte."
Hisselerin yüzde 51'i Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), kalanı Kanadalı Foinavon Energy ile Tiway Turkey'in oldu.
320 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin tamamına en az 7 en fazla 10 yıl içerisinde ulaşılacağı tahmin edilmekte ve tahmini 2,5 ile 5 milyar dolar arası doğal gaz çıkarma maliyeti öngörülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri