Yeterli miktarda kullanıldığında karaciğerdeki kanı besler ve karaciğeri arındırma konusunda yardımcıdır. Ayrıca bolca demir minerali taşıdığı için karaciğeri güçlendirir ve korur. Karadutun hem meyvesi hem de yaprakları, tüketildiğinde ağız ve diş sağlığını koruma konusunda önemli bir rol üstlenir.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Yaz aylarında yetişen karadut, sandığınızdan çok daha faydalı bir meyve. Karadut içeriğindeki C, K ve E vitaminleri sayesinde vücutta etkili bir antioksidan görevi görür. Ayrıca bağırsak sorunları yaşayanlarda da tavsiye edilen karadut özü, hazımsızlıklar uyku problemlerine kadar birçok rahatsızlığa derman oluyor.
Karadutun faydaları saymakla bitmiyor: Bademcik iltihabını gideriyor, anemiye karşı direnç sağlıyor, pamukçuk olarak bilinen ve Candida türü mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonları önlüyor...
Dut bu özelliği nedeniyle hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve adeta bir sağlık bekçiliği görevi yapar. Antioksidanlar bakımından zengin olan kuru dut, kansere karşı iyi bir koruyucudur.
İlgili 28 soru bulundu
Kemoterapi ve radyoterapi sırasında tüketilmemesi gerekenler: Greyfurt, nar, karadut, böğürtlen, yaban üzümü, karışık bitki çayları, nar ekşisi, ısırgan yasak.
Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri sürerken hastalarımıza günde en az 8 bardak su ya da maden suyu olarak kalorisiz içecek tüketmelerini öneriyoruz.
Karadut suyu karaciğerde onarıcı etkiye sahiptir. Yeterli miktarda karadut suyu içildiğinde karaciğerdeki kanın temizlenmesi sağlanır. Aynı zamanda karaciğeri güçlü tutmak için de karadut suyu önerilir. İçerisindeki bol demir minerali sayesinde karaciğerin sağlıklı kalması sağlanır.
Herhangi bir hastalığı ya da kilo problemi olmayan kişiler günde 1 su bardağı karadut tüketebilir. Veya 1 avuç kuru dut tüketmek de faydalarından yararlanmanızı sağlar.
5. İnmeyi önler. Dut içerdiği resveratrol sayesinde kan damarlarındaki belli mekanizmaların işleyişini doğrudan etkiler. Resveratrol, kan damarlarında daralmayı önleyen nitrik oksit salınımını sağlayarak, kan basıncının düşürülmesini sağlar ve inme, kalp krizi gibi hastalıkların oluşumunu önler.
- Çok iyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle böbrek ve karaciğerlerden toksinlerin atılmasına yardımcı olur. -Aynı zamanda karadut meyvesi ve karaduttan yapılan ürünler çok iyi bir cilt sağlığı dostudur.
Ancak, genellikle 1-2 çay kaşığı karadut özü, bir bardak suya karıştırılarak günde 1-2 kez tüketilebilir. Ayrıca, karadut özü kapsülleri de mevcuttur. Karadut özü kullanmaya başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız ve sizin için önerilen tüketim miktarını öğrenmeniz en doğrusu olacaktır.
İçerdiği yararlı maddeler sayesinde mideyi rahatsız etmeyen, bağırsakların düzenli çalışmasına destek olan karadut, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kabızlık sorununun hızlıca ortadan kalkmasına destek oluyor.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu sık geçiren hastalar için de fayda sağlayan dut yaprakları, idrar söktürücü özelliği ile de öne çıkar.
Öncelikle dut yıkanmadan yenir. Bu durum bazı insanları endişeye düşürebilir ama gerekçesini anlatacağım. Hemen “sinek konmuştur, toz vardır” gibi senaryolar sıralanabilir işin bu kısmında. Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri.
Antioksidan özelliği bulunur, vücuda enerji verir. Sabahları aç karnına kahvaltıdan önce içilmesi tavsiye edilen karadut özü çeşitli hastalıklara şifa olur. Bilinçli olarak tüketildiği takdirde bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Karadut şurubunun faydaları
Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle şişkinlik hissettiğiniz öğünlerin ardından rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ilık bir şekilde tüketildiğinde özellikle öksürüğe ve boğaz ağrısının geçmesine yardımcı olur.
Karadut en çok C, E, A, D, B2, B12 ve K vitaminleri içerir. Bu vitaminler sağlıklı yaşam ve güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsaolmazdır.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Kanserin en çok sevdiği yiyecek: Şeker.
CEVİZ: Omega 3 yağ asitleri içerdiği için kanserden korur. Ayrıca kalp damar hastalıklarına da iyi gelir. Günde 1 avuç ceviz yiyin.
Çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, dut, üzüm, kızılcık, kiraz ve vişne gibi üzümsü meyveler vücut hücrelerini serbest radikal hasarından koruyan bileşikleri içeriyorlar. Bu sayede de kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engelliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri