Her nedense cadde, bulvar ve meydan adlarında tamlamanın kurallarına uyulur da şu sokak adlarına gelince İngilizcede olduğu gibi takısız kullanılır: Balıkçı Sokak (doğrusu: Balıkçı Sokağı), Menekşe Sokak (doğrusu: Menekşe Sokağı), Kocagöz Sokak (doğrusu: Kocagöz Sokağı)...
Özel bir yeri belirtirken kullanılan sokak kelimesi büyük harfle yazılır ve kelimeye gelen ek, kesme işareti ile ayrılır. -Biz, Gül Sokak'ta oturuyoruz. Özel bir yeri belirtmediği durumlarda küçük harfle yazılır ve kelimeye gelen ek, kesme işareti ile ayrılmaz.
Mahallesinde şeklinde yazılmaktadır. Çünkü buradaki -de eki bulunma hal ekidir. Bulunma hal ekleri daima bitişik yazılır..
Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak kelimelerinin baş harfleri büyük harfle başlar. Halit Rıfat Paşa Mahallesi gibi... Papatya mahallesi kısaltılmışı Papatya mah. olacaktır. Fenerciler sokak kısaltılması Denizciler sok. olacaktır.
Bu kelimenin nergis mi, nergiz mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı nergis şeklinde olmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak kelimeleri büyük harfle başlar: Halit Rifat Paşa Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi, Karaköy Meydanı, Zafer Meydanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı, Nene Hatun Caddesi, Cemal Nadir Sokağı, İnkılap Sokağı vb.
Seda – Cümle içinde geçen özel isimler büyük harfle başlar. Dolayısıyla cümle içinde “Seda” şeklinde yazılmalıdır. Cumhuriyet Sokak – Cümle içinde geçen yer isimleri büyük harfle başlar. Ayrıca bu kelimelere gelen ekler de kesme işareti ile ayrılır.
Doğru yazım biçiminin şöyle olması gerekiyor: Bekâr Sokağı, Elçi Sokağı, Konur Sokağı, Karanfil Sokağı…
Cevap. Çünkü -da,-de bulunma hâl eki eklendiği kelimeye bulunma veya sertleşme, büyük ünlü uyuma uyma gibi özellikler kazandırabilir. Sokakda dersek evet bulunma anlamı katmış olur ama aslı sokaktadır.
UYARI: Bir sıfatla oluşturulan usul adlarında sıfat ayrı yazılır: ağır aksak, yürük aksak, yürük semai vb.
Söz öbeğine baktığınızda “Kazım Karabekir Sokağı” olduğunu görüyoruz, gelen ekler “sokağı” kelimesinden sonra ayrılmalıdır. İkinci söz öbeğinde ise kural: Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar.
Cevap: Mahalledeki diye yazılmalıdır. Açıklama: Ek olan -ki daime bitişik yazılır.
Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzuna baktığımızda bu sözcüğün “ana yol” şeklinde ayrı olarak kullanıldığını görmekteyiz. Bu kelimenin yaygın olarak “anayol” şeklindeki birleşik kullanımı Türk Dil Kurumuna göre doğru değildir. Bu kelime her daim ayrı yazılması gereken bir sözcüktür.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Sokak ve sokak adları da cümle içerisinde büyük harfle yazılır. Yani sokak ismi olan Yaprak ve Sokak kelimesi özeldir. Bu sebepten "Yaprak Sokak" şeklinde yazılır.
*Toros dağları Akdeniz'dedir. Yukarıdaki cümlede 'dağ' sözcüğü özel isme (Toros) dahil olmadığı için küçük yazılır. Özel ismin önündeki dağ sözcüğünü çıkarttığımızda Torosların tek başına yer adını karşıladığını görürüz.Öyleyse 'dağ' sözcüğü özel isme dahil değildir ve küçük harfle başlatılmalıdır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Mormenekşe TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Rengi mora çalan bir tür menekşe.
✏ "Sokaktaki" şeklinde yazılır yani -ki birleşiktir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
İLK ÇAĞ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle ilk çağ şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı İlk Çağ şeklinde olmalıdır.
Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami.
NOT Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen “mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak” kelimeleri büyük harfle başlar. NOT Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar.
Cümle içinde geçen ay ve gün adları küçük harfle yazılır:
Murat Bey, temmuz ayında tatile gidecek.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri