Doğal ortamda üretilen ve yüzde yüz katıksız olarak sunulan siyah bal, diğer ballardan farklı olarak arıların ağaç kovuklarında bir nevi reçine ve çiçeklerden ürettikleri ballardır. Siyah balının arılar tarafından üretim şekli ise çok ilgi çekicidir.
Bu balın rengi koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renk tonlarındadır. Bu da siyah balı piyasadaki en koyu renge sahip bal yapmaktadır. Balın koyu rengi, antioksidan zenginliğinin, özellikle serbest radikallere ve hücresel yaşlanmaya karşı koyan polifenollerin belirgin bir işaretidir.
Bal peteğinin siyah olmasının sebebi petek bölgesinin arıların yuvası olduğu için oraya daha önce kendi yavrularını atmış olmalarından kaynaklıdır. Ayrıca yavrularını atmadan önce, bizim de satın alıp tükettiğimiz diğer mucizevi arı ürünü olan propolis ile temizlerler.
Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur. Amino asit, şeker, demir, bakır, manganez miktarları artıkça balın rengi koyulaşır.
Karakovan balının rengi, balmumunun içeriğine ve toplandığı bitki çeşitlerine bağlı olarak koyu kahverengi veya siyahımsı olabilir. Bu bal, yüksek antioksidan ve polifenol içeriği nedeniyle diğer ballardan farklı bir besin değeri sunar.
İlgili 19 soru bulundu
En düşük öldürme potansiyeline sahip olan bal Kazdağları bölgesinden çiçek balıydı. En yüksek olan da yine Kazdağları'ndan, özellikle meşe palamudunun yaygın olduğu ormandan elde edilen 'siyah bal' dediğimiz çeşitti. Bu balın temel özelliği, siyah rengiyle orantılı olarak çok fazla fenolik içeriğe sahip olmasıydı."
Gerçek bal donar ve kristalize olur.
Gerçek balın kristalize olduğu aşikardır. Ancak donan her balın gerçek bal olmadığı da unutulmamalıdır, Hakiki çiçek balı çabuk donar zamanı ortam sıcaklığı ve balın içeriğine göre değişir. Ancak glikoz şurubu ve esans eklenerek bal adı altında satılan sahte ballar kristalize olmaz.
Bütün bu etkileri saydıktan sonra aklınıza balın kalitesi ile rengi arasında bir ilişki olup olmadığı gelebilir. Ancak kalite ile renk arasında belirli bir bağlantı yoktur. Sadece beyaz ve sarı renklerine daha yakın balların tüketici tarafından daha çok rağbet gördüğünü belirtebiliriz.
Bunlar, beyaz, kırmızı ve siyah bal olarak adlandırılır. Pamuk ve arı sütü balı gibi ürünler beyazken çiçek özüyle işlenenler kırmızıdır. Ancak gıda, çam ve meşe gibi sadece salgıdan elde ediliyorsa siyah renkli olur.
Gerçek balın rengi ve kıvamı, arıların ne tür çiçeklerden nektar topladığına ve mevsime göre değişebilir. Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
Arı peteğinin inşasında kullanılan balmumu da (bal gibi) tamamen yenilebilir yapıdadır ve sağlık üzerinde dikkate değer bir zararı yoktur.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Çiçek balından farklı özelliklere sahip olan Eğriçayır balı, poliflora içermektedir. Bu demektir ki; Eğriçayır balı, birden fazla çiçekten elde edilen bir baldır. Toroslar'ın kendine has ikliminde ve bitki örtüsünde lezzetlenen bu ballar, günden güne değerli hale geliyor.
Ayrıca bal; içerdiği yoğun doğal şeker bileşenleri, düşük pH değeri ve özel içeriği sayesinde bakteri vb. zararlıların oluşumunu önlüyor. Tüm bunlardan dolayı da bozulmaz bir özellik kazanıyor.
Arı ilkel kütüklerin içini tamamen doğal olan kendilerinin ürettikleri balmumu ile kaplarlar. Kütüğün içini neredeyse tamamen kaplayıp çok az ışığın girmesini sağlar. Bu yüzden de bu bala Karakovan balı denilmektedir. Bu kütükler içerisinde yapılan petekler de doğal olup dışarıdan petek eklenmez.
GERÇEK BALI ANLAMANIN İPUÇLARI
Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Balımız polifloralı çiçek balı kategorisinde birinci olarak altın madalya ile ödüllendirildi. Dört adet bal kategorisinin altın madalya ile ödüllendirilen birincileri arasında tekrar bir değerlendirme yapılarak, polifloralı çiçek balımız dünyanın en iyi balı seçilerek büyük kupa ile ödüllendirildi.
Doğal ortamda üretilen ve yüzde yüz katıksız olarak sunulan siyah bal, diğer ballardan farklı olarak arıların ağaç kovuklarında bir nevi reçine ve çiçeklerden ürettikleri ballardır. Siyah balının arılar tarafından üretim şekli ise çok ilgi çekicidir.
BLACK EDITION – KAZDAĞLARI SİYAH BAL; 3 yıl üst üste Amerika Uluslararası Bal Yarışmasında "Koyu Bal" kategorisinde dereceye giren Ödüllü Balımız...
Balın rengi üretildiği dönem ve çiçek türlerine göre açık sarı veya koyu sarı olabilmektedir. Üretim sezonu bittiğinde satışa uygun olan ballar tek tek seçilip kalan ballar kışın arılara yedirilmek üzere ayrılmaktadır.
Kara Kovan Balı Nasıl Tüketilir? Kara kovan petek balı, kahvaltılarda direkt olarak ya da tereyağı ve kaymakla tüketilebilir. tüketmemeleri gerekmektedir.
Bal - Bitlis
Bitlis karakovan balı yörede ve yurtgenelinde kendine has özellikleri ile ünlüdür. Bitlis Karakovan balının En önemli özelliği 2 bin 500 metre yükseklikteki endemik bitki türlerinden beslenen arılarda elde edilmesi. Tabii ve katkısız karakovan balımızın çok güzel bir tadı, lezzeti ve kokusu vardır.
Karakovan balı, yüksek antioksidan içeriği nedeniyle sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ayrıca, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olduğu için soğuk ve grip gibi hastalıklarda etkili bir tedavi olarak kullanılabilir. Ayrıca, metabolizmayı hızlandıran ve kilo vermeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek antioksidan seviyesi ile kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Göz sağlığı için çok önemlidir. Göz enfeksiyonlarını ortadan kaldırdığı kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri