Karakovan Balı; genellikle kestane, kavak, gürgen ve benzer ağaç kütüklerinin içleri boşaltılarak elde edilen kovanlarda, mumunu tamamen arıların ördüğü bal çeşididir. Arılar, Kara Kovan Balda peteğini dışarıdan herhangi bir müdahale edilmeksizin rastgele yaparlar.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, karakovan balının süzme bal olamayacağını belirtiyor. Yılmaz, “Karakovan balı petekli baldır. Petekli karakovan ballarının arıcılardan çıkış fiyatı 20 TL, giderleri de hesaplarsak tüketiciye kilosu yaklaşık 100 TL değerinde ulaşması gerekir.” diyor.
Karakovan balı, yüksek mineral ve antioksidan içeriği ile bilinir. Ayrıca, balın tadı da diğer bal çeşitlerine göre daha yoğun ve aromatiktir. Karakovan balı, doğal ve organik üretim yöntemleriyle elde edildiği için sağlık için de faydalıdır.
Karakovan balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliği balın yapılış şeklidir. Bununla birlikte tadı, kokusu ve tüketimi de onu farklı kılar. Balın yapıldığı kovan suni değil tamamen arının kendi yaptığı doğal kovandır. Kütük içerisinde kullanılan balmumu yine arının kendi yaptığı doğal balmumudur.
Yetiştikleri bölgeler genellikle zengin bitki florasına sahip olduğu için, karakovan ballarının daha şifalı olduğu birçok uzman tarafından kabul edilmektedir. Karakovan balında, harcanan emek ve maliyet çok fazla olduğu için, bu balın fiyatı diğer bal çeşitlerine göre daha yüksektir.
İlgili 22 soru bulundu
Karakovan balı, yüksek antioksidan içeriği nedeniyle sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ayrıca, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olduğu için soğuk ve grip gibi hastalıklarda etkili bir tedavi olarak kullanılabilir. Ayrıca, metabolizmayı hızlandıran ve kilo vermeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Karakovan balında bunlar yoktur ayrıcı mum da yoktur. Yani siz petekli balı yedikten sonra ağzınızda sakız gibi madde kalıyorsa bu yapay bir malzeme olan mumdur, karakovan balında bu mumu da arı yapar yani doğaldır ve ağzınızda erir.
Ödüllere doymayan Eğriçayır balı, İtalya'da yapılan organik bal yarışması BİOLMİEL 'de altın madalyayı kazanmıştır. 46. Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor.
Doğal ortamda üretilen ve yüzde yüz katıksız olarak sunulan siyah bal, diğer ballardan farklı olarak arıların ağaç kovuklarında bir nevi reçine ve çiçeklerden ürettikleri ballardır. Siyah balının arılar tarafından üretim şekli ise çok ilgi çekicidir.
Bal - Bitlis
Bitlis karakovan balı yörede ve yurtgenelinde kendine has özellikleri ile ünlüdür. Bitlis Karakovan balının En önemli özelliği 2 bin 500 metre yükseklikteki endemik bitki türlerinden beslenen arılarda elde edilmesi. Tabii ve katkısız karakovan balımızın çok güzel bir tadı, lezzeti ve kokusu vardır.
Kara Kovan Balı Nasıl Tüketilir? Kara kovan petek balı, kahvaltılarda direkt olarak ya da tereyağı ve kaymakla tüketilebilir. tüketmemeleri gerekmektedir.
Ardahan'ın 2000 rakımlı yaylalarında bulunan 1400'den fazla çiçek türüyle kaplı bitki florasından gelen doğal lezzetimiz Karakovan Balı tamamen organiktir ve Kafkas Arı ırkı tarafından üretilmektedir. Karakovan balları genelde rakımı yüksek yaylalarda üretilir.
Baldaki katkı maddeleri, kimyasallara maruz kalıp kalmadığı yalnızca labaratuvar ortamında analiz edilerek öğrenilebilmektedir. Fakat hakiki petek balını diğer ballardan ayıran bazı özelikler de mevcuttur. Bunlar; Gerçek balın peteği çiğnendiğinde ağızda sakıza benzer bir hal almak yerine ağızda erir.
Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir. Kağıt havlu üzerine koyduğunuz bal, emilmiyorsa gerçek baldır. Gerçek bal soğuk havada donma yapmaktadır.
Bileşiminde polen bulunan petek ballarda güve kelebeklerin yumurta atması için en cazip yerlerdir gözenekler polen arı sütü ve propolisle güçlendirildiği için yumurtalar bu gözeneklerde kolaylıkla 1 ay gibi bulunduğu ortamın sıcaklığına göre de değişkenlik gösterip kurt haline dönüşür.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek antioksidan seviyesi ile kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Göz sağlığı için çok önemlidir. Göz enfeksiyonlarını ortadan kaldırdığı kanıtlanmıştır.
Etkin bir enerji kapsülü olarak da nitelendirilen karakovan ballarının cinsel gücü ve performansı direkt olarak ileri seviyeye taşıyan özelliği de bulunmaktadır. Bununla birlikte cinsel soğukluk ve isteksizlik yaşayan rahatsızlıklar da doğal olarak isteği arttıran bir yan özelliği de mevcut.
Eski usul üretim yapılan arı kovanlarına arıcılıkta karakovan denir. Günümüzde kasa sandık şeklinde kullanılan kovanlar ise fenni kovan olarak isimlendiriliyor.
Ayrıca bal; içerdiği yoğun doğal şeker bileşenleri, düşük pH değeri ve özel içeriği sayesinde bakteri vb. zararlıların oluşumunu önlüyor. Tüm bunlardan dolayı da bozulmaz bir özellik kazanıyor.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Karabuğday balı, karabuğday bitkisinin ekili olduğu yerlerden elde edilmektedir. Arıların beslendiği bu bitki sayesinde kırmızımsı ve yoğun aromalı bir tad elde edilmiştir. İçerdiği yüksek mineral ve aminoasitler bakımından en değerli bal türleri arasında sıralanmaktadır.
Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Mersin Toroslarında organik arı ürünleri üreten bir işletmeyiz.
Balparmak'ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye'nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
Balı günlük beslenmeme nasıl ilave edilebilirim? Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri