Eski Türkçe bir sözcük olan karamsar, kara kelimesinden türetilmiştir. Olaylara hep olumsuz bir gözle bakan ve geleceğe dair umutlu olmayan kişilere karamsar denir. Bu kişilerin içinde bulunduğu ruh hali ise karamsarlık olarak adlandırılır.
Karamsarlık; olumsuz düşünce eğiliminin ayrım gözetilmeden her olay ve duruma karşı veya kişilere dair geliştirildiği bir ön yargı sarmalıdır. Bu ön yargı sebebiyle insanlar yaşanan süreçleri değerlendirirken duygusal sağlıklarına zarar verebilirler.
Yaşadıkları olumsuz bir olay karşısında kendilerinin bir kabahati olduğunu sıklıkla düşünerek mutsuzluk, hayal kırıklığı, çaresizlik gibi olumsuz duygular hisseder. Bunun yanı sıra yaşadıkları olayların uzun süre devam edeceğini, kalıcı olacağını, etkilerinin kaybolmayacağına inanma eğiliminde olurlar.
Mutsuzluk ve karamsarlık, geleceğe dair planların yok olması, her şeyin kötüye gideceğine, karanlık olduğuna dair hislerin yoğunlaşması gibi belirtiler depresyonu düşündürebilir. Depresyonda olan kişilerin dörtte üçünden fazlasının gelecekle ilgili olumsuz düşüncelerinin ve karamsarlıklarının olduğu belirlenmiştir.
Pesimist kelimesi, karamsar ve kötümser anlamında kullanılır. Genellikle kişiler için kullanılan bu kelime, bir kimsenin olaylar karşısındaki hal ve tavrını belirtmek için söylenir. Kişinin hayata bakış açısının ne kadar kötü, karamsar ve sıkıcı olduğunu anlatmak amacıyla kelimenin kullanımı tercih edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Eski Türkçe bir sözcük olan karamsar, kara kelimesinden türetilmiştir. Olaylara hep olumsuz bir gözle bakan ve geleceğe dair umutlu olmayan kişilere karamsar denir. Bu kişilerin içinde bulunduğu ruh hali ise karamsarlık olarak adlandırılır.
Umutsuz kişi, kendisini hayatını anlamlı ve değerli kılacak her şeyin uzağında hisseder. Umutsuzluğunun sebebi, bir şey yapmayacağına olan inancıdır. Bunlardan dolayı ufak risklere bile girmek istemez, karşılığı olmayacak hiçbir şey için özveride bulunmaz.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Mutsuzluk, başlıca ruhsal problemler, stres, kaygı, takıntı, korku, depresif ruh hali, kararsızlıklar, endişeler, çelişkiler, öfke gibi daha bir çok sebebintetiklenmesiyle meydana gelir. Kağıda Dökün; Öncelikli olarak, kişi mutsuzluğunun altında yatan diğer sebepleri ve duyguları ayrıştırmalıdır.
Yapılan bilimsel çalışmalar genetik faktörlerin depresyondaki rolünün %50 civarında olduğunu göstermektedir.
Karamsarlık önyargısı kötü şeylerin olma ihtimalinin abartılmasına neden olan bilişsel bir ön yargıdır.Karamsarlık ön yargısı genellikle yaşamı olumsuz etikler.
Karamsarlık/hataya katlanamama şeması: Karamsarlık şemasına sahip bireyler, hayatın olumlu yanlarından çok olumsuz yanları üzerinde sürurlar ve her şeyim kötüye gideceğini düşünürler. Sürekli olarak karamsar bir yapıda olan bu bireyler, olaylara karşı daha kadercidir ve olumsuzlukları çabuk kabullenirler.
Tedavi edilmeyen depresyon; Anksiyete bozukluğu, panik bozukluklar, sosyal fobi gibi diğer psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. İntihar düşünceleri, girişimleri veya intihara eğilimi görülebilir. Kendine zarar verme davranışları ortaya çıkabilir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Depresyonun kronikleşmesi (yaşam boyu devam etmesi) durumunda hastaların ömür boyu antidepresan kullanması da önerilebilir.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Ağır depresyon (majör depresif bozukluk) yaşadığımız üzüntü, stres ve sıkıntıların ruh halimizi olumsuz yönde etkilemesi sonucu oluşan duygu durum bozukluğudur. Ağır depresyon, sürekli mutsuz olmaya ve haz veren durumlardan keyif almamaya sebep olur.
Birinin hem neşeli olup, gülümseyen bir yüze sahip olması, günlük işlerini aksatmaması ve aynı zamanda da depresyonda olması çok ihtimal dahilinde görülmez. Bu tür vakalara 'gülümseyen depresyon' vakası deniyor.
Gülümseyen Depresyon( Atipik Depresyon) Nedir? Gülümseyen depresyon(Atipik depresyon), kişinin içinde fırtınalar kopmasına rağmen dışarıya karşı mutlu görünme çabasıdır.
Sözlük anlamı olarak depresyon; uyaranlara karşı duyarlığın azalması, girişim gücünün ve kendine güvenin yiterek umutsuzluğun, karamsarlığın güçlenmesi biçiminde beliren ruhsal bozukluk (çöküntü) durumudur. “Major Depresyon” olarak da isimlendirilir.
Depresyon her şeyi ertelemeniz için size bahaneler sunar. Aksine bu bahaneleri ertelemek yaşam tarzınızdaki değişiklerden biri olabilir. Depresyona ne iyi gelir özellikle her sabah sizi zinde tutacak ve neşe verecek bir alışkanlık edinin. (Spor yapmak, yoga, erken kalkmak, meditasyon yapmak, müzik dinlemek..)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri