Aişe validemiz de şu ibretlik cevabı vermiş; "Evimizde bazen iki üç ay geçerdi de ateş yanmazdı, 'Esvedan(iki siyah)' yani hurma yiyip su içerdik."(Buhari, hibe 1; Müslim, Zühd 28) İşte Resul-u Ekrem (asm) Efendimizin hanesinde, aylarca sadece hurma yemekle hayatlarını devam ettiriyorlar.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Acve Hurma; siyah renkli, nispeten ufak taneli, diğer hurmalardan farklı olarak yuvarlak şekillidir. İlk Ağacını Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır.
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer.
Bilinmeyen Yönleriyle Acve Hurmasının Hikayesi
Peygamberin eliyle aşıladığı yanık bir dalı dikmesi sonucunda yetiştiği rivayet edilir. Kendi eliyle diktiği için Peygamber hurması veya yanık hurma şekillerinde isimlendirilir.
İlgili 17 soru bulundu
Diğer hurmalardan farklı olarak daha yuvarlak bir şekli olan acve hurması, siyah bir renge sahiptir. Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır.
Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üç yerde “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma” (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a'câzü nahl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
5-6 dişi hurma ağacının ortasında bir erkek hurma ağacı bulunur. Erkek ağaç dişilere nazaran biraz daha irice, dişi ağaçlar ise narin ve zariftir. Hurmanın gelişimi, sadece tepesindeki “gummar” denilen yerden olur.
Lina: Cennetteki hurma ağacı, hurma fidesi anlamına gelir.
Hurmanın tek kılınması Allah'ın birliğine işaret içindir.
Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört veya altı kere değil; üç kere üstüne dökmeyi tercih eder. Her namazdan sonra yaptığı tesbihat için seçtiği rakam, 33'tür. Sübhânallah'ı da, Elhamdülillah'ı da, Allahuekber'i de 33 kere söyler.
Rick Sopher, 1400 yıldır Medine'ye hurma ağacı diken ilk Yahudi'nin kendisi olduğunu söyledi. Hz. Muhammed'in kendi elleriyle diktiği acve hurması, hadislere konu olması bakımından hurmalar ve meyveler arasında özel bir öneme sahip.
AMBER HURMA Lif oranı yüksek olması nedeniyle diyet yapanlara, tok tutması ve besleyiciliği açısından önerilir. BAKLAVA HURMA Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip olan Baklava Hurma, büyük ve etli bir çeşit olmasıyla beraberinde kan yapıcı özelliğiyle bilinir.
Gülün, Hz. Peygamber'in sembolü olduğu, O'nun (s.a) yüzünün güzelliğini hatırlattığı, kabrinin “gül bahçesi”, insanlığa tebliğ ettiği Kur'ân-ı Kerim'in de “gül tohumları saçan” bir kitap olduğu ifade edilmiştir. Yine inanışa göre gülün, miraç gecesinde, O'nun terinden meydana geldiği şeklinde rivayetler vardır.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
"Hurma yiyecek insanlar tekerli yemesi lazım. Şekerli bir ürün olduğu için Hazreti Peygamberimizin de bu konuda tavsiyesi var. Yani 1, 3, 5, 7 tane, tek sayılı yenilmesi lazım.
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Canan Karatay, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmayla oruç açılmasına sert tepki gösterip, "Zeytinle açılacak oruç. Hurma İsrail'den geliyor. Aklınızı başınıza alın." dedi.
Bağırsaklardan hafızaya kadar pek çok faydası olan hurma, B vitamini deposudur. Kansızlığa karşı direnç sağlarken enerji verir ve yorgunluğu azaltmaya yardımcıdır. Hurma, vücudumuz için gerekli C vitamini sayesinde de mikroplarla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Acve Hurması; Peygamber Efendimizin (S.A.V.) mübarek elleriyle diktikleri, Medine ve çevresinde yetişen, bazılarının çekirdeklerinde, bazılarında ise hurmanın üstünde ALLAH (C.C. )'ın 99 ismi bulunan kutsal ve mucizeye konu olmuş en özel hurmadır. Acve (yanık) isminin mucize üzerine verildiği rivayet edilir.
Adına harira dedikleri ve arpa ezmesinden oluşan bir un çorbası yapılıyor, çorbanın unu süt içinde pişiriliyordu. Peygamberin en sevdiği yemek ise tarid idi ve et suyu içine karıştırılmış ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılıyordu. '
Kuşluk yemeği sabah namazından bir müddet sonra, akşam yemeği ise gün batımında yenirdi. Hz. Muhammed elbette ekmek de yerdi.
Hz. Peygamber, helva ve balı çok sever, en hoşuna giden içilecek şey soğuk ve tatlı olanıydı. Hz. Peygambere hangi içilecek şey daha iyidir, diye sorulduğu vakit "Soğuk ve tatlı" diye cevap vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri