Karanlıkta kalma korkusu, (niktofobi) bazen skotofobi veya ligofobi olarak adlandırılır. Nyctophobia'nın kendisi Yunanca gece kelimesinden türemiştir. Adından da anlaşılacağı gibi, niktofobi yaşayanlar karanlıktan korkarlar. Özellikle çocuklarda yaygın bir fobidir.
Niktofobi kişinin aşırı endişe duyduğu karanlıktan kaçınmasına ve kaçınamadığı durumlarda ciddi fiziksel ve psikolojik belirtiler yaşamasına sebep olur. Kaçınma durumu meydana gelemediğinde ve fobi ile karşı karşıya kalındığında atakların görülmesi söz konusudur.
Karanlık korkusu çocuklarda sık görülür ve gelişim döneminde normal bir yanıt olarak kabul edilir (Meltzer ve ark., 2008). Karanlık, beyinde kaygıyı artıran bir irkilme tepkisini kolaylaştırır (Grillon ve ark., 1997).
Karanlık Fobisinin Tedavisi
Karanlık fobisi diğer pek çok fobide olduğu gibi psikoterapilerle tedavi edilebilir. Bu fobi türünün tedavisi için uygulanabilecek en etkili tedavi yöntemlerinden biri bilişsel davranışçı terapidir.
Niktofobi (Karanlık Korkusu) Belirtileri
Karanlık ortamlarda kişiler çok fazla endişe duyar. Hastaların vücut ısısında ani düşüşler meydana gelir. ●Hastalığın evresine göre titreme, soğuk ter dökme ve bayılma gibi reaksiyonlar ortaya çıkar. Kişiler karanlık ortama girdiğinde baş dönmesi ve göz kararması oluşur.
İlgili 38 soru bulundu
Niktofili; nycto, yani gece kelimesi ile philia, yani sevgi kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Niktofili; gündüze göre geceyi daha çok sevme, günün karanlık diliminde daha huzurlu ve rahat hissetme, bir an önce gecenin olmasını isteme hâlidir. Bu hislere sahip insanlar ise niktofildir.
Karanlıkta kalma korkusu, (niktofobi) bazen skotofobi veya ligofobi olarak adlandırılır. Nyctophobia'nın kendisi Yunanca gece kelimesinden türemiştir. Adından da anlaşılacağı gibi, niktofobi yaşayanlar karanlıktan korkarlar. Özellikle çocuklarda yaygın bir fobidir.
Çocuklar 2 yaşına gelene kadar daha çok büyük objelerden, yüksek seslerden ve anne-babadan ayrılmaya dayalı korkular görülürken, 3-4 yaş civarında bu korkulara karanlık korkusu da eklenebilir. Bu korkular, bir kısım çocuğun çevresine güven duygusunun artırılmasıyla birlikte azalır.
Yapılan çalışmalara göre, üç yaşından itibaren karanlık korkusu ve yalnız kalma korkuları başlar. Bu korkular 12 yaşına kadar devam eder. Buna göre çocukluğun büyük bir kısmına bu gece korkuları eşlik eder diyebiliriz. Çocukların yaklaşık olarak %10'u bu korkulara bağlı uyku ve kaygı problemleri yaşamaktadır.
"Bismillahi hayril Esmâi. Bismillahillezî lâ yedurru ma'a'smihi şey'ün fil ardı velâ fissemâi ve hüves Sem'îul Alîm." Manası: "O Allah'ın ismiyle (akşamladım) ki, O'nun ismiyle birlikte ne yerde, ne de gökte hiç birşey zarar veremez. O ki hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir."
Uykudan korkma hastalığı temelde kabus görme, uykuda geçirilen zamanı gereksiz bulma, uykudayken ölmekten korkma gibi kaygılara bağlı olarak baş gösteren bir anksiyete bozukluğu türüdür. Sık sık kabus gören, karabasan yaşayan veya uyku felci hastalığı olan kişilerde uykudan korkma hastalığına çok daha yaygın rastlanır.
Özgül fobi grubu içinde sayılabilecek çok çeşitli fobiler bulunmakla birlikte en sık görülenler şunlardır: hayvan fobileri, yükseklik korkusu, kan ve yaralanma fobisi, gökgürültüsü ve fırtına korkusu, uçak korkusu, yalnız kalma korkusu, kapalı yer korkusu, araba korkusu, uzay fobisi, yutma fobisi.
Yalnız kalma korkusu nedenleri arasında kişinin çocukluk dönemlerinde yaşadığı bazı travmatik olaylar ve deneyimler olduğunu düşünülmektedir. Psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi ve maruz bırakma terapisi teknikleri ile tedavi edilebilir. Tedavi edilmediği durumlarda kişinin yaşantısını olumsuz yönde etkiler.
Korku, fiziksel, duygusal veya psikolojik, gerçek veya hayali zarar tehdidiyle ortaya çıkar. Geleneksel olarak “olumsuz” bir duygu olarak kabul edilen korku, potansiyel tehlikeyle başa çıkmak için bizi harekete geçirdiği için aslında bizi güvende tutmada önemli bir rol oynar.
Aileler karanlık korkusuyla aşamalı olarak baş etmeli, sorunun bir anda ortadan kalkmayacağını kabullenerek sabırlı davranmalıdırlar. Çocuğa her aşamada korktuğunda yanında olacakları mesajını verebilmeleri ve çocuğun yalnız olmadığını anlamasını sağlamaları korku yönetiminde büyük önem taşıyan hususlardandır.”
Çocuklar 4-5 yaş civarında ölümden ve yakınlarını kaybetmekten daha çok korkmaya başlarlar. Bu yaşlarda ölümü geri dönüşü de olabilen çok uzun bir yolculuk olarak algılarlar. Ölen bir yakınları ya da evcil hayvanları için “Yeter artık, geri gelsin” veya “Doktora götürelim, iyileşsin” gibi sözler söyleyebilirler.
Sarılmak, sırtını okşamak gibi fiziksel temaslar çocuğu oldukça rahatlatacaktır. Sakin bir ses tonu kullanarak korktuğunu anladığınızı gösterebilirsiniz. Çocuğun anlaşıldığını hissetmesi kendini ifade etme isteğini de arttıracaktır. Korkusu olan çocuğa 'ağlama', 'geçer' ya da 'korkma' demek fayda etmez.”
5 yaş öncesi çocuklar rüya ile gerçeği ayırt edemeyeceği için gece korkuları (karanlık, çevresel sesler, kötü rüya) çocuk için gerçektir ve bu nedenle de oldukça korkutucudur. Bir diğer ifadeyle, çocuk rüyasında gördüğü ya da zihninde canlandırdığı imajı/hayali, olayı gerçek olarak algılar.
En ilginç fobiler nelerdir? Ayna korkusu, ölüm korkusu, simetrik olmayan şeylerden, yutkunma korkusu, doğal çevre korkusu ve yer çekimi korkusu en ilginç fobiler arasında yer alır.
Klostrofobi, kapalı alanlarda kalma korkusu olarak tanımlanmaktadır. Bu korku, insanların dar ve kapalı alanlarda kalma, hapsedilme veya sıkışma hissi yaşamasına neden olabilmektedir. Klostrofobi, genellikle fiziksel veya duygusal stres nedeniyle ortaya çıkan bir panik bozukluğudur.
Filemafobi: Birini öpmekten veya öpülmekten duyulan gerginliktir.
Gece körlüğü, tıp literatüründe niktalopi olarak da bilinen bir çeşit görme bozukluğudur. Gece körlüğünde karanlıkta hiç görmeme gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak karanlıkta görmek veya araba kullanmakta daha fazla zorluk ya da aydınlıktan loş ışığa geçerken uyum sağlama süresinde uzama gibi sorunlar mevcuttur.
Nekrofili, necro (ölü) kelimesinden türetilmiş bir tür cinsel yönelim bozukluğudur. Nekrofili insanlar, cesetlere ilgi duymaktadır. Özellikle bu cinsel sapkınlığa yönelen insanlar, genel olarak cinsel ihtiyaçları için cinayet işleme yoluna gitmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri