Dorak'a göre vücudumuz hücre yenileyici, bağışıklık sistemi düzenleyici melatonin hormonunu gece karanlığında salgılıyor. "Karanlıkta uzun ve düzenli uyku'' bu salgıyı arttırıyor ve kansere karşı bağışıklığı güçlendiriyor.
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, sağlıklı bir uyku için ortamın tamamen karanlık olması gerektiğini belirterek, "Özellikle çocukların odalarına kesinlikle gece lambası önermiyoruz. Çocuk iyi bir uyku uyuyorsa neden gece kalksın kip Kesinlikle karanlık ortamda uyumalı." dedi.
Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyumak gerekmektedir. Eğer kullanılıyorsa gece lambaları solgun kırmızı ışık vermelidir. Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalıdır.
Ayrıca oda ışığında uyuyanların uyku sırasındaki kalp atım hızları, karanlıkta uyuyanlara göre daha yüksek ölçüldü. Araştırmacılar, uyku sırasında ışığa maruz kalmanın kan şekeri dengesini olumsuz etkilediği görüşünde. Bu nedenle geceleri karanlık odada uyumanın daha sağlıklı olduğunu söylüyorlar.
Uyanık kalınması gereken ortamlarda parlak ışıkların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Fırat, loş ışıklarda vücudun belli bir saatte melatonin salgılanmasını artıracağını ve uykunun gelmesini sağlayacağını söyledi.
İlgili 43 soru bulundu
"Mavi, yeşil ve morun tonları, uykusuzluktan şikayet edenlerin yardımına koşuyor." Yatak odanızın duvarlarının, çamaşırlarınızın ya da panjurların rengini yeşil, mavi veya mor tonlarına değiştirerek özlemini çektiğiniz deliksiz uykuya kavuşabilirsiniz.
Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Derinleşemeyen uyku ile obezite arasında bir ilişki olabileceğini belirten uzmanlar, aydınlık bir ortamda ya da televizyon karşısında uyumanın, melatonin salınımını azaltarak uyku kalite ve düzenini bozduğuna dikkat çekiyor.
Kilo ve obeziteye sebep olur
Yeterli uyku olmadan beyniniz leptini azaltır ve iştah açıcı olan ghrelini yükseltir. Bu hormonların akışı, gece atıştırmalarının sebebini açıklayabilir. Uykusuzluk ayrıca vücudun glikoz toleransını düşürür ve insülin direnci ile ilişkilidir. Bu bozulmalar diyabet ve obeziteye yol açabilir.
Melatonin salınmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri de ışık olarak biliniyor. Bu nedenle uyku sırasında lambaları kapatılması melatonin salgılanması açısından büyük önem taşıyor.
Dorak'a göre vücudumuz hücre yenileyici, bağışıklık sistemi düzenleyici melatonin hormonunu gece karanlığında salgılıyor. "Karanlıkta uzun ve düzenli uyku'' bu salgıyı arttırıyor ve kansere karşı bağışıklığı güçlendiriyor. Bu yüzden ''körlerde kanser riski az".
Niktofilleri rafine zevkleri olan insanlar olarak tanımlayabiliriz. Genel olanın biraz dışında kalsalar da asla anormal değillerdir. Karanlık ve kasveti sevseler de renkli, eğlenceli deneyimlerden de çok hoşlanabilirler. Gündüzden pek hoşlanmadıkları için zihinleri de daha çok gece çalışmaya ayarlı gibidir.
Akut uykusuzluk tedavisinde sıklıkla benzodiazepin grubu ilaçlar ve zopiklon (Imovane) tercih edilir. Kronik uykusuzluk tedavisinde ise günümüzde klasik uyku ilaçları yerine antidepresanlar kullanılmaktadır.
İdeal oda sıcaklığı olan 21-22 derece sağlanmalıdır. Televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyalar yatak odasında bulunmamalıdır. Hatta yatakta bu cihazlarla zaman geçirmek bile uyku kalitesini bozabilmektedir. Yatak odasının ışık ve ses izolasyonuna dikkat edilmelidir.
Araştırmanın sonucuna göre, 18 derecede uyuyanların, vücudundaki iyi yağ oranı neredeyse iki katına çıkıyor. Aynı zamanda, soğuk odalarda uyuyanlar gün içinde daha çok kalori yakıyor. Buna göre, soğuk odada uyumak zamanla hem diyabeti hem de olası metabolizma hastalıklarının riskini gözle görülür seviyede azaltıyor.
Gün içindeki enerjiyi korumak ve artırmak, vücudu dinlendirmek adına gündüz uykusu pek çok bakımdan son derece faydalıdır! Farklı sebeplerden ötürü gece iyi uyuyamayanların, gündüz uykusuyla motor becerilerinin geliştiği, algılarının tazelendiği ve dikkat dağınıklıklarının azaldığı gözlemlenmiştir.
Uyku neden önemli? Epidemiyolojik araştırmalara göre, ne kadar kısa uyursanız ömrünüz o kadar kısalıyor.
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Karanlık, beyinde melatonin salgılanmasını sağlar ve bu hormon önemli bir uyku hormonudur. Bebeğinizin günlerini aydınlık ve gecelerini karanlık tutun, böylece uyku zamanı geldiğinde çabucak anlar. Gün boyunca, evin bol miktarda ışık aldığından emin olun veya dışarıya çıkarın.
"Melatonin denilen bir hormon var, biyoritmi belirler, gece salgılanır. Bu melatonin hormonunun salınımının olması için uyuduğunuz ortamın tamamen karanlık olması gerekir. Ufak bir aydınlık, güneş ışığı melatonin salınımını baskılar ve uykuyu sürdüremeyiz, uyanık yaşarız.
Televizyonunuz açıkken uyumak beynin dış seslere karşı tetikte olmasına neden olurken, uykunun ikinci ve üçüncü evresine geçememekten kaynaklanan hormonel sorunlar ve psikolojik etkiler baş gösterebilir. Uzmanlar, yetişkinlerin her gece yaklaşık 8 saat uyuması gerektiğini söylüyor.
Yatak odanızın enerjisini yansıtacak ışık rengi için önerimiz sarıdan yana… Yatak odanız huzurun, sakinliğin ve yenilenmenin merkezi olduğunu tekrar hatırlayacak olursak bu alanda soft ve sofistike bir atmosfer oluşturması için sarının bile en sıcak tonunu kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
Gün ışığı biyolojik açıdan etkili olan mavi alanı içerir ve insanlar bunu genelde severler. Araştırmalara göre mavi ışık canlandırır, göz ve baş ağrılarını azaltır. Sıcak beyaz ışık atmosferi ise bizi rahatlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri