Bir kase sıcak suya bir çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı sirke ve bir çay kaşığı toz deterjan eklenir. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve beyaz bir bez yardımı ile silinerek parlatılır. Bir kaba bir miktar su ve bir çay kaşığı karbonat eklenır. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve bir bezle silinerek parlatılır.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Evde çelik parlatma yöntemlerinin başında düzenli olarak cilalama yapmak gelir. Böylelikle paslanmaz çelik yüzeyi, ürüne zarar vermeden kolay bir şekilde parlatılabilir. Çelik malzeme ile üretilen çeşitli ürünlerin cilalanması için kullanılabilen doğal temizleyiciler arasında ise zeytinyağı, sirke ve su yer alır.
İmitasyon takıların parlatılması işlemi için gerekli olan tek şey limon ve karbonat oluyor. Takıları limonu karbonata batırarak iyice ovun. Ardından sıcak suda bekletin bu şekilde imitasyon takılarınızı da parlatabiliyorsunuz.
İlgili 21 soru bulundu
Kararmış altın kolye, yüzük ya da bilezik gibi takıları endüstriyel temizleme ürünleri ya da evinizde bulunan tuz, karbonat ya da diğer baharatlar sayesinde temizlemek mümkündür. Sıcak su ve bulaşık deterjanı karışımı içerisinde kararan altın takılarınızı bir süre bekleterek kirlerin yumuşaması sağlanır.
Çelik takılar denizde ya da havuzda kararmayan takılardandır.
Karbonat, çelik takılarınızın üzerindeki lekeleri çıkarmasının yanı sıra, pas ve oksitlenmeyi de önleyici özelliktedir. Bir çay kaşığı karbonatı ılık suya ekleyin ve takılarınızı bu karışımın içinde yaklaşık 10-15 dakika bekletin. Ardından takılarınızı çıkarın ve su ile durulayın.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Çelik takıların en önemli özelliklerinden biri, paslanmaz ve kararma yapmaz olmalarıdır. Bu takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelikten üretilmektedirler. En kaliteli çelik ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliktir.
Takıları koyacağınız kabın içine biraz bulaşık deterjanı ve su ekleyerek bunları güzelce karıştırın. Temizlemek istediğiniz takıları bu kabın içine alın ve diş fırçası ile fazla bastırmadan fırçalayın. Uygulama sonrasında takıları sudan çıkarıp durulayın ve temiz bir bez ile güzelce kurulayın.
Sirke ve Karbonat: Temizlik için etkili ürünlerden olduğu bilinen sirke ve karbonat, kararan gümüşlerde de kullanılır. Karbonat ve sirkeli su karıştırılarak gümüş kolye yarım saat kadar içerisinde bekletilir. Çıkardıktan sonra bez yardımıyla silindiğinde kararmaların ortadan kalktığı görülür.
Su ve bulaşık deterjanı karıştırılmış bir kabın içine küçük metal eşyaları koyup biraz bekletilir. Çizilmelere engel olmak için yumuşak bir fırça yardımı ile fırçalanır. Metaller durulanır ve yumuşak bir bez yardımı ile kurutulur. Bu yöntem metallerin yüzeyindeki kullanıma bağlı kirleri ve kararmaları temizlenir.
Çelik takıların kararması genellikle temas ettikleri nesnelerden ve maddelerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çelik takılar yalnızca çelik takıların yanında muhafaza edilmelidir. Ek olarak, temizliğinde yalnızca su ve sabun kullanılmalıdır. Kimyasallarla temasından kaçınılmalıdır.
Tuz ve Sirke Karışımı
Bir çay bardağı elma sirkesi ile bir yemek kaşığı tuzu karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye alarak 15 dakika bekletin. Ardından içindeki karışımı dökmeden bulaşık süngeri ile ovalayın. Dış kısmını da ovalamayı ihmal etmeyin.
Sert Kimyasallardan Uzak Durun. Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
Çelik Takı Kararır Mı? Çelik takılar son dönemin popüler ürünlerinden bir tanesidir. Bu takılar yapıları gereği herhangi bir kararma ya da solma yapmazlar. Tercih edeceğiniz takıların da materyal bilgisine hakim olmak bu açıdan önemlidir.
Çelik, suda normal şartlar altında kararmaz. Çelik takılar ile istediğiniz gibi duş alabilirsiniz, bu sorun yaratmaz. Fakat suyun içerisinde uzun saatler, günlerce beklerse zarar görebilir. Bu nedenle, çelik takıların suda uzun süre boyunca kalmamasına dikkat edin.
Sirke paslanmaz çelik ürünleri temizlemek için yaygın olarak kullanılır. Ürünü sirke içine batırıp 10-15 dakika bekletin, ardından her zamanki gibi deterjanla yıkayın. Sirke alternatif olarak, limon suyu da kullanılabilir. Bir bardak su için bir çorba kaşığı limon suyu gerekir.
İçeriğindeki krom, Çelik takıların en önemli paslanmazlık özelliğidir. Çelik takılar ile denize havuza girebilir, duş alabilirsiniz.
Yani Stainless Steel takı modelleri normal kullanım koşullarında hiçbir şekilde kararmaz. Stainless Steel malzemesi oksitlenmeye ve kararmaya karşı dayanıklı bir malzemedir. Dolayısıyla takılar günlük kullanıma uygun olan dayanıklı, sağlam ve uzun ömürlü takılar olarak uzun seneler kullanılır.
Bir miktar suyun içerisine 2 kaşık sirke eklenir ve kaynatılır. Kaynayan suya 2 kaşık karbonat eklenir. Gümüş bileklik bu karışımın içerisine koyulur ve en az yarım saat bekletilir. Yarım saatin sonrasında bileklik suyla durulanır ve bez ile kurulanır.
Çelik takı ile banyo/duş alınır mı? Çelik takılar ile duş almanızda bir sakınca yoktur. Takılarınız altın, gümüş, platin, paladyum, paslanmaz çelik veya titanyum ise duş almanız bir problem yaratmaz. Bakır, pirinç, bronz veya diğer kalitesiz metaller cildinizi yeşile çevirebileceğinden duşa girmemelisiniz.
Gümüş takıların en büyük dezavantajlarından biri kararmalarıdır. Bir gümüş yüzüğe ne denli özenle bakılırsa bakılsın zamanla kararmasını engellemek oldukça zor hatta imkânsızdır, oysaki çelik kararmaz ve bu da çelik yüzüklerin tercih edilmesinde önemli rol oynayan etkenlerden biridir.
Çelik, insan vücudu için hiçbir zararlı madde içermez ve alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Bu nedenle, çelik takılar, herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Altın ve gümüş gibi pahalı madenlerin yerine, daha uygun fiyatlı imitasyon veya farklı materyallerden yapılan takılar tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri