Eğer topraklama yapılmazsa klimanın çalışma performansı kararsız bir seyir izler. Ayrıca klimada iletişim arızaları çoğunlukla yetersiz topraklama veya topraklama yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bunların yanı sıra canlılarda elektrik çarpması veya yangın gibi etkisi büyük olan tehlikeli durumlara sebebiyet verir.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Günlük kullanımlarda fişi prize sürekli çek tak yapıyorsanız prize bağlama konusunda klimanın marka ve özelliğide önemli çalışma sistemi gecikmeli olarak aktif oluyorsa sorun oluşmaz.
Klimanın İç Ünite Besleme Kablolarının Bağlanması
Bağlantı kablosunun kesiti klimanın kapasitesine göre değişir. 9000 ve 12000 BTU'luk klimalarda 3×1.5 mm2 kesitinde kablo, 18000 ve 24000 BTU'luk klimalarda 3×2.5 mm2'lik kablo kullanılmalıdır.
Klima elektrik bağlantısı
Klima montajlarında, evin elektrik tesisatından (Buat, sigorta panosu vb) klimanın yanına konacak şaltere (V Otomat) kadar olan kabloyu uzman bir elektrikçinin çekmesi gerekir. Klimanın yanına konan şalter ile ürün arasındaki kablo bağlantısını yetkili servis yapar.
İlgili 32 soru bulundu
Klima Elektrik Hattını Kim Yapar? Klima elektrik hattı için ya alanında uzman bir elektrikçi ya da klima teknik servisine yaptırabilirsiniz. Bu durumda klima montajlarında evinizde elektrik tesisatından başlayarak klimanın yanına koyacağınız şaltere kadar kabloyu yaptırabilirsiniz.
Montajın en önemli hususları arasında en baş sırada olan konu ise kolonlar. Klima montajı yapılırken binanın taşıyıcı kolonlarına temas edilmemeli, bu kolonlar üzerinde kesinlikle çalışılmamalı.
Mümkün olduğunca yatak odası, çalışma odası ve çocuk odalarının uzağına, üfleme havasının yakındaki pencerelerden içeri girmeyecek ve oluşturacağı gürültü komşuları rahatsız etmeyecek bir yerde konumlanmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde dış ünite çalışma sesi rahatsızlık verecektir.
Klima sistemleri genellikle 20 ile 16 amper arası bir sigorta sistemine ihtiyaç duyarlar.
Kablo prizden güç alıyor. Sigorta şart değil .
İlk yapılacak işlem, birinci askı ayağının yerini tespit etmektir. Dış ünitenin yüksekliği ve bakır boru bağlantılan göz önünde bulundurularak birinci ayak delikleri işaretlenir. Delme işlemi esnasında delik, delinen duvara tam dik gelecek şekilde değil aşağıya doğru hafif bir eğim verilerek delinir.
Klima montajı için tahmin edilen ortalama süre 30-45 dakika arasında değişmektedir. Klima montaj süresi klimanın türü, kaç üniteden oluştuğu, kurulumun yapılacağı yer, boruların uzunluğu gibi etkenlere göre farklılaşır.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Topraksız priz bozmaz zarar vermez kaçak zarar verir.
Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır. Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar. 18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU'luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.
Binanın dış cephesi ortak yerlerden olup burada tadilat veya değişiklik yapılması kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının alınması şartına bağlıdır. Binanın dış cephesine monte edilecek bir klima dış ünitesi için, diğer kat maliklerinin 4/5'inin yazılı rızasının alınması gerekir.
Dış ünitesiz duvar tipi klimalar dış ortama bağlantısı olmadan çalışır mı? Dış ünitesiz klimaların arkasındaki borular, kondanser havasının dışarı atılması için mutlaka dış ortama bağlanmalıdır. Bu borular bağlanmazsa, klimanız ortamdan aldığı ısıyı tekrar ortama verecek ve bulunduğu mekanı soğutamayacaktır.
Sistemin çalışmasını sağlayan soğutucu akışkan gaz, üretim esnasında dış ünitelere koyulur. Bu işlem yapılmadan önce dış ünite içerisine vakumlama yapılması gerekmektedir..
Klima duvara monte edilecekse döşemeden minimum 2.5m ya da daha fazla yükseklikte konumlandırılmalıdır. İklimlendirme cihazınızı TV, radyo, müzik aletlerinden en az 1m uzağa yerleştirin. Eğer üniteler 1 metreden daha yakın bir yere monte edilmişse, klimanın oluşturacağı ses bu cihazların olumsuz etkileyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri