Diş taşı en çok alt dişlerin iç yüzeyinde üst dişlerde arka dişlerin yanağına bakan yüzeylerinde oluşur. Diş taşı yeterli ve etkin fırçalamanın olmadığı her yerde oluşabilir. Diş eti üzerine tükürükler çöker ve o sert kaya gibi yapılar dişlerin çevresini sarar.
Diş taşı, dişlerin ön ve arka taraflarında diş eti çizgisi boyunca oluşur. Dişlerin arka tarafında görünen sarı lekeler tartar oluşumunun habercisidir.
Diş taşı oluşumunun en önemli nedeni, ağız hijyenine yeteri kadar dikkat edilmemesidir. Dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeniz ve diş ipi kullanarak diş aralarını ve yüzeyini temizlememeniz diş taşı oluşumu ile sonuçlanır.
Diş taşı birikiminin tekrar oluşmasını engellemek için düzenli ve etkili bir ağız hijyeni rutini benimseyin. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, diş ipi ve ağız gargarası kullanın. Ayrıca, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve düzenli diş hekimi kontrollerini sürdürün.
Diş fırçası, diş ipi ve ağız gargaraları diş plağının temizlenmesine yardımcı olur. Bu plak uzaklaştırılmadığı zaman taş (tartar) haline gelebilir. Diş taşı, özellikle ağız bakım hijyenine özen göstermeyen kişilerde oluşabilir. Ayrıca doğru fırçalama yapmayan ve diş eti sınırını temizlemeyen kişilerde de görülebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Diş taşları diş eti iltihabı ve aynı şekilde diş etinde meydana gelebilecek rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemelidir. Diş taşı temizliği bir kez yaptırılınca ne yazık ki yeniden oluşmasının engellenmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle düzenli olarak altı ayda bir yaptırılmalıdır.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk
Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Çoğunlukla özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile tartar temizlenir, diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılabilir. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyi cilalanır.
Öncelikle diş fırçasına karbonat sürerek dişler fırçalanabilir. Böylece hem dişler beyazlar, hem de diş taşları yumuşatılır hatta yok edilir. Diğer bir diş taşı temizleme yöntemi ise sirke kullanmaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da dişlerinizdeki tartar tabakalarını temizlemeye yardımcı olabilir.
Ağız içindeki bakteriler süt, meyve suyu, alkolsüz içecekler, ekmek, makarna ve meyve gibi şekerli veya nişastalı yiyeceklerle karşılaştığında ve uzun süre temizlenmediğinde plak oluşumuna sebep olur. Bu bakteriler yiyecek ve içeceklerdeki karbonhidratları parçalayarak asitleri serbest bırakır.
Saf karbonat kullanımı dişlerde çizik, aşınma oluşturacağı sebebiyle önerilmemektedir. Ayrıca diş taşını oluşturan plakların birikimini de azalttığı ifade ediliyor. Bu etkileri sebebiyle karbonat kullanarak diş taşı temizleme yöntemi oldukça etkili olmaktadır. Karbonat aynı zamanda çok etkili bir temizleyicidir.
Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir. Yumuşak veya orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanın.
Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.
Bakteri oluşumuna neden olan diş taşlarının temizletilmesi dişe zarar vermez. Diş temizliği yapıldığında ağızda bakteri oluşmasının önüne geçilmiş olur. Diş üzerindeki plaklar el aletleri ve ultrasonik titreşimli cihazların marifetiyle yapılır.
Elma sirkesi, antibakteriyel özellikleri sayesinde diş taşı temizliğinde yardımcı olabilir. Yarım çay bardağı suya bir çay kaşığı elma sirkesi ekleyip karıştırdıktan sonra ağzınızda gargara yapabilirsiniz. Ancak sirkenin asidik yapısı diş minelerine zarar verebileceği için bu uygulamayı sık sık yapmamalısınız.
Diş taşı temizleme işlemi, diş taşı yoğunluğuna göre 1 ya da 2 seansta tamamlanan bir işlemdir. Seanslar ortalama 30 dakika sürmektedir.
Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Diş Taşı Temizliği Acıtır mı? Rutin diş taşı temizliği işlemleri sırasında anestezi uygulanmasını gerektirecek bir acı ortaya çıkmaz. İşlem sırasında sadece hafif bir sızı meydana gelir. Bu sızı da hiçbir zaman hastayı rahatsız edecek boyutlara ulaşmaz.
Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Aynı zamanda antiseptik ağız gargaraları da kullanılabilir. İlk günlerde hafif kanamalar görülebilir. Tedavinin başarılı olmasında, ağız bakımına dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Diş taşı temizliği sonrasında;
Diş taşlarının yoğun olduğu ve/veya diş eti hastalığının ilerleyen döneminde temizlik yapıldığında dişler destek dokularını kaybetmiş olduğundan sallanması normaldir.
Oluşan diş taşı için yılda en az 1 kere diş taşı temizliği yapmanız önerilir. Ancak bakteriyel diş plağı, diş taşına dönüştüğü andan itibaren, diş fırçalamak taşların gitmesi konusunda bir katkı sağlamamaktadır. Artık yapmanız gereken tek şey, bir diş hekimine başvurarak, diş taşı temizliği yaptırmaktır.
Günde en az bir kez diş ipi kullanmak temizliği kolaylaştırabilirsiniz. Diş ipi ile dişlerinizin arasını da temizleyebilirsiniz. Ayrıca gargara da kullanabilirsiniz. Evde sirke, kabartma tozu ve benzeri öğeleri kullanarak temizlik yapmak ağız sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
Genel olarak 15 – 20 günde diş taşlarının oluşabileceğini söyleyebiliriz. Dişlerin fırçalanmaması, diş ipi ile diş aralarının temizlenmemesi durumunda bu kadar kısa bir süre içerisinde plakların diş taşına dönüşmesi mümkün olabiliyor. Plak oluşumunun da hızlı bir şekilde meydana gelebildiğini söyleyebiliriz.
Diş taşı temizletmek, zararlı değildir. Bahsettiğimiz gibi dişlerde oluşan bu taşlar, bakterilerin plaklar halinde bir süre sonra taşlaşması neticesinde oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri