Limonu tuza batırıp ovala (kesin parlatır) mutlaka duru su ile sil ve kurula. Eğer yeşillenen kısım var ise yarı yarıya karbonatlı su ve yumuşak diş firçası.. yine duru su ile sil ve kurula.. Bez olarak kaliteli mikro bez kullan.
- Pirinç eşyaları parlatmak için odun veya sigara külü sürülmelidir. Kül parlaklık kazanmasına fayda sağlar. Bu işlemden sonra vernik uygulamanız gerekmektedir. - Cilalama işlemi bezden geçen nemin kurumasını beklemeden uygulanmaya başlanmalıdır.
Limon suyu ve tartar sos ile bir macun hazırlayıp, metallerinizi saracak şekilde sürüp 30 dakika bekletebilirsiniz. Bu işlem bazı metallerinizin daha çok kararmasına sebep olabilir. Böyle bir durum olursa karbonatlı suda bekletilmelidir. Karbonat ve sirke karışımı yaparak da metalleri parlatabilirsiniz.
Bir adet limonu ortadan ikiye kesin ve cezve ya da tava gibi bakır ürünleri bu limonla silin. Bir süre bekledikten sonra sudan geçirerek yıkayın. Ardından kuru bir bezle ürün üzerinde su kalmasını önleyin. Limon, içindeki asit sayesinde bakır ürünlerin daha parlak görünmesini sağlayacaktır.
Su ve bulaşık deterjanı karıştırılmış bir kabın içine küçük metal eşyaları koyup biraz bekletilir. Çizilmelere engel olmak için yumuşak bir fırça yardımı ile fırçalanır. Metaller durulanır ve yumuşak bir bez yardımı ile kurutulur. Bu yöntem metallerin yüzeyindeki kullanıma bağlı kirleri ve kararmaları temizlenir.
İlgili 19 soru bulundu
Limonu tuza batırıp ovala (kesin parlatır) mutlaka duru su ile sil ve kurula. Eğer yeşillenen kısım var ise yarı yarıya karbonatlı su ve yumuşak diş firçası.. yine duru su ile sil ve kurula.. Bez olarak kaliteli mikro bez kullan.
Çelik kolye ve takıların temizlenmesi için kullanılabilen doğal malzemeler arasında ise sirke ve karbonat ön plana çıkar. Bir çay kaşığı sirke ve karbonat eklenen yarım litre kadar ılık suya çelik takılar konulabilir. Takılar yaklaşık olarak 30 dakika boyunca bu suda bekletildikten sonra bol su ile durulanmalıdır.
1 çay kaşığı tuzu, 1 bardak beyaz sirke içinde eritin. Bu karışımı yumuşak bir bez kullanarak bakır eşyanın üzerine uygulayın. Uygulama bittikten sonra yaklaşık 30 dakika karışımın etki etmesi için bekleyin. Daha sonra yıkayın ve kurulayın.
Asidik maddeler bakır yüzeyiyle tepkimeye girerek kararmasına ve paslanmasına neden olur. Bu nedenle asidik gıdaların bakır kaplarda kullanılmaması tavsiye edilir.
Bakır tavaların üzerinde zamanla kir, yağ gibi kir lekeleri oluşabilir. Bu lekeleri çıkarmak için birkaç yöntem vardır. Limon, sirke ve tuz karışımını bir kapta karıştırarak elde ettiğiniz karışımı bakır tavalarınıza uygulayabilirsiniz. Daha sonra bir bezle ovun ve durulayın.
Bunun için sadece ufak bir çay kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı karbonata ihtiyaç duyarsınız. Bu iki malzemeyi bir kabın içerisinde karıştırmanız ve elde ettiğiniz karışımı su ile kaynatmanız gerekir. Daha sonra metal masa ayaklarına bu karışımı sürerek temizlik yapabilirsiniz.
İlk yöntemdeki gibi az miktarda bulaşık deterjanı solüsyonu hazırlayın. Sonrasında ise yumuşak ve narin bir havluyu solüsyona batırın ve takılarınızı nazikçe silin. Takıyı suyla ıslatılmış olan bir bezle durulayın. Islak bir bezle hafifçe dokunarak takınızı temizleyin ve sabun köpüğü kalmamasına özen gösterin.
Ilık su ile karbonat macun kıvamına getirilerek bir kumaş bez yardımı ile gümüş zemzem takımına uygulanmalıdır. Fazla zorlamadan ovalanmasının ardından bol su ile durulanmalı ve yine kuru bir bez ile kurutulmalıdır. Bu sayede gümüş zemzem takımı parlamış olacaktır.
Alüminyum,çelik,krom,altın ve gümüş gibi metallerin parlatılması için geliştirilmiş bir üründür. Parlatılacak yüzeye veya mikrofiber beze yeteri kadar ürünü yayın ve dairesel hareketlerle parlatma işlemini gerçekleştirip yüzeyi temiz bir bezle silin.
- Oksitlenmiş olan aletlerinizi temiz sabunlu bir bezle siliniz. Makine yağı, vazelin veya sıvı yağını geniş bir kabın içerisine koyduktan sonra içerisinde aletleri bir süre bekletiniz. - Bir süre beklettikten sonra temiz bezle silme işlemini uygulayınız. Daha sonrasında mobilya kremi uygulayabilirsiniz.
Kromlarınızı parlatmak için amonyak ve deterjan karışımı ile hazırlayacağınız içerik ilgili yüzeye uygulanmalıdır. Yumuşak dokulu bez hazırlamış olduğunuz karışım ile nemlendirilir. Karışımlı bezin yardımı ile uygulama yapacağınız yüzey kromlarınızın daha da parlak olacağını göreceksiniz.
Sirke ve tuz karışımı da özellikle bakır ve pirinç takıları temizlemek için kullanılabilir. Yarım bardak sirkeye bir yemek kaşığı tuz ekleyin ve takınızı bu karışıma koyarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın.
1Sirke Yöntemi
Sirke ve sofra tuzu karışımı, bakırdaki oksitlenmeyi azaltmaktadır. Bu yüzden bir kapta sirke ve tuzu karıştırarak bakırın üzerine dökün. Kirleri ve kararmaları gidene kadar süngerle bakırı ovalayın. Daha sonra suyun altında durulayın.
Bakır, oksidasyon nedeni ile koyulaşma eğilimi gösteren doğal bir malzemedir. Bu nedenle bakır ürünlerin düzenli olarak temizlenmesi önerilir. Bunun için bir çay kaşığı limon suyunu ve bir çay kaşığı tuzu kabın içine dökün, karıştırın ve sünger veya bezle temizleyin. Kabın dış kısmı da aynı şekilde temizleyebilirsiniz.
Sarı, bakır ile çinkonun karışımı sonucunda oluşan bir metaldir. Sarı hurdalarındaki bakır oranı renginin kırmızıya yakınlığıyla anlaşılır. Ne kadar kırmızı ise fiyatı o kadar yükselir.
Gerçek Bakırı Nasıl Anlarız? Bakır çok iyi ısı iletkenidir.Bakırın ısı iletkenliği çeliğe göre 25 kat, aliminyuma göre 2 kat daha fazla ısı iletkenidir.Bakıra kesinlikle miknatıs yapışmaz.Bakır esnek bir metaldir. Çelik gibi kırılgan ve sert değildir.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Bir kase sıcak suya bir çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı sirke ve bir çay kaşığı toz deterjan eklenir. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve beyaz bir bez yardımı ile silinerek parlatılır. Bir kaba bir miktar su ve bir çay kaşığı karbonat eklenır. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve bir bezle silinerek parlatılır.
Çelik takılar, diğer metallere göre daha dayanıklı ve korozyona karşı dirençli olduğu için kararmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri