Bay, erkeklerin ad veya soyadlarının önüne gelen saygı sözcüğüdür, bir nevi kadınlarda kullanılan "bayan"ın erkekler için olan kullanımıdır.
Sir Gerard Clauson Eski Türkçenin Etimolojik Sözlüğü'nde bay kelimesinin eski Türkçedeki kullanılışlarını vermekte ve kelimeyi “ba:y 'rich, a rich man [zengin, zengin bir kimse]' şeklinde anlamlandırmakta ve Yûsuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig'inden şu mısrayı zikretmektedir: tili çın bütün hem közi köngli bay “dili ...
bye ünl. bye ünl. bye-bye ünl. good-bye!
Bay kelimesi Orhun Yazıtları'nda karşılaşılan Türkçe'nin en eski tarihsel dönemine kadar uzanan bir kavramdır. Günümüzden yaklaşık 1300 yıl öncesinde ortaya konulan Orhun Yazıtları'nda bay kelimesi, “zengin, varlıklı ve soylu” anlamlarını barındırıyordu.
Ade! [BW] [Schw. Bye bye!
İlgili 20 soru bulundu
Va, va, bye bye. Git, git, güle güle.
Bay, erkeklerin ad veya soyadlarının önüne gelen saygı sözcüğüdür, bir nevi kadınlarda kullanılan "bayan"ın erkekler için olan kullanımıdır. Ancak daha yaygın olarak, addan sonra kullanılan bey sözcüğü nedeniyle bu anlamı arka planda kalmıştır.
gel zaman git zaman bu bay kelimesi erkekler için kullanılan ve bundan türeyen bayan kelimesi de kadınlar içi kullanılmaya başlandı. ilk hali Orhun Yazıtlarında görülmektedir, yaklaşık 1500 yıl önce eski Türkçede "katun" kelimesi kullanılmaktaydı. bu kelime zamanla "hatun" ve "kadın" olacak şekilde evrildi.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
good-bye ünl.
Görüşürüz!
bayağı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bayakı “önceki, eski” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe baya “önce” sözcüğünden türetilmiştir. Anlam evrimi "önceden" > "eski" > "adi, sıradan" şeklindedir.
Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
Bir tanesi "wife of man" kalıbından geldiğiydi diğeri ise woman kelimesinin "vajina" anlamına geldiğiydi. Doğrusu tam olarak nedir? Aslında ikisi de değil. Eski İngilizcede "wimman", "wiman","wimmen" (çoğul) kelimelerinden türediği görülmektedir.
Böyle bir gerekçelendirme, kadın kelimesinin olumsuz bir anlam taşıdığı varsayımına dayanır. Bayan kelimesinin tercih edilmesindeki ısrar, her ne kadar inkâr edilse de nezâketten ziyâde kadın kelimesinin cinselliğe, bu anlamda kız-kadın ayrımına yaptığı göndermeden kaynaklanıyor.
7. Bu durum, özellikle nezaket gerektiren hitap durumlarında yeni bir sözcük kullanımını gerekli kıldı. Bu sebeple Fransızca 'madam' (madame) ve mösyö (monsieur) ve İngilizce 'lady' ve 'gentleman' sözcüklerinin karşılığı olacak biçimde 'bay' ve bayan' sözcüklerinin kullanıma girdiğini söyleyebiliriz.
Bayan, kadınların ad veya soyadlarının önüne gelen bir saygı sözcüğüdür, bir nevi erkeklerde kullanılan "bay"ın kadınlar için olan kullanımıdır.
Bey sözcüğü Arapça kökenli olup birden çok anlam içermektedir. Erkek özel isimlerinin yerine kullanıldığı gibi, sonunda saygı sözcüğü olarak da kullanılmaktadır.
UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.
XIX. yüzyılda "devlet müteahhidi" mânasına gelen beylikçi kelimesi, sadâret dairesinin büyük memuriyeti olarak Osmanlı Devleti'nin yıkılışına kadar devam etmiştir. II. Meşrutiyet'ten sonra orduda binbaşı ile miralay (albay) rütbesi arasında görev yapan subaylar bey unvanı ile anılırdı.
Adiós. Ben eve gidiyorum, bay bay. Debo ir a casa. Adiós.
bay {isim}
Herr {er.}
Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri