İki kaşık beyaz sirke veya limon suyu eklenir ve iyice karıştırılır. Tencere bu karışımda birkaç dakika bekletilir. Son olarak, tencere önce iyice sıcak su ile durulanır, ardından bir bez ile kurulanır. Bu işlemden sonra, tencereler parlak ve temiz olacaktır.
Sirke ve Karbonat Karışımı
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Yanmış tencere dışı nasıl parlatılır diye de merak edenler olabilir. Tencerenin dışındaki yanık lekeleri için de karbonattan faydalanabilirsiniz. Karbonat ve limon eklediğiniz sıcak suda tencerenizi birkaç saat beklettikten sonra süngerde ovalama yaparak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Limon suyu ve tuz karışımı, alüminyum yüzeylerin kararmasını gidermede etkili olabilir. Kararan bölgelere limon suyu ve tuz karışımını sürün, biraz ovalayın ve sonra iyice durulayın. Alaşım alüminyumun kararmasını gidermek için özel alüminyum temizleyici ürünler kullanabilirsiniz.
Ön plana çıkan yöntemlerden bir tanesinde ise sıcak bir suyun içerisine bir çay kaşığı tuz atılmakta ve iki çorba kaşığı sirke eklenmektedir. Ardından bir çay kaşığı toz deterjan eklenmektedir. Çelik tencere ise bu karışıma batırılmaktadır. Sonrasında ise bir bez yardımı ile silinmekte ve parlatılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Limon Tuzu Kullanarak Temizleme
Limon tuzu, su ve biraz sabunla karıştırılır. Karışım, bir kaşık veya sünger yardımıyla tencereye uygulanır. Birkaç dakika bekledikten sonra, tencere bir süngerle silinir veya çalkalanarak temizlenir. Limon tuzu, tencereyi temizleyip parlak bir görünüm verir.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
İki kaşık beyaz sirke veya limon suyu eklenir ve iyice karıştırılır. Tencere bu karışımda birkaç dakika bekletilir. Son olarak, tencere önce iyice sıcak su ile durulanır, ardından bir bez ile kurulanır. Bu işlemden sonra, tencereler parlak ve temiz olacaktır.
Tartar Kremi: Kararan alüminyum eşyalar için, bir tencerenin içerisine 1 litre su ve 2 çay kaşığı tartar kremi dökün. Güzelce karıştırdıktan sonra 5 dakika kaynatın. Ardından sabunlu bulaşık süngeriyle bu eşyaları ovalayın. Özellikle kararan kısımlarını güzelce ovalamaya dikkat edin.
Alüminyum, havadaki oksijenle doğal olarak bir reaksiyona girer ve yüzeyinde koruyucu bir oksit tabakası oluşturur. Bu tabaka, son derece ince olmasına rağmen, alüminyumun alttaki kısımlarını daha fazla oksitlenme ve korozyondan korur.
Gerecin yanık kısmını geçecek kadar kaynar su ekleyebilir ve dilediğiniz kadar limon tuzu eklemesi yapabilirsiniz. Bu şekilde suyu biraz daha kaynatıp soğuması için bir kenara koymanız gerekir. Sonrasında tel veya sünger yardımı ile yanığın ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.
Limon suyunun asidik özelliği, yanıklar üzerinde etkili olur ve bu lekelerin çözülmesini sağlar. Tencere içerisindeki limon suyu ve su karışımı, birkaç saat bekletildikten sonra tencere normal şekilde yıkanmalıdır. Bu işlem sonucunda, yanık lekeleri yumuşayarak çıkar ve tencere temizlenmiş olur.
Çelik tencerede sütün dibinin tutmadan kaynaması için kesinlikle kısık ateşte ve karıştırılarak pişirilmesi gerekir. Süte şeker ilavesi: Sütün içine bir miktar toz şeker atarak da dibinin tutmasını önleyebilirsiniz.
Granit Tavayı Sirke ile Temizleme
Granit bir tava temizleme için eşit miktarda sirke ve suyu karıştırın ve yumuşak bir bezle tavanın yüzeyine uygulayın. Karışımı yaklaşık 30 dakika bekletin ve ardından tavayı suyla durulayın.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Suyu ve sirkeyi kaynatın. Tencereyi ateşin üzerine koyun ve sirkeli suyu kaynatın. Bu, alevi ne kadar yükseğe koyduğunuza bağlı olarak 5-10 dakika arasında bir süre alabilir. Su ve sirke ısınıp kaynamaya başladıkça yağ ve yemek artıkları tavadaki suyun yüzeyine çıkmaya başlayacaktır.
Temizlik kabınızın içine 2 yemek kaşığı limon tuzu ve kaynar su ekledikten sonra metal eşyanızı bu suyun içinde bekletin. Metalin cinsine göre bu işlemden sonra bazı kararmalar olabilir. Bu sorunu çözmek için aynı işlemi bu kez karbonatlı suyla gerçekleştirip metal eşyanızı bu suda bekletmelisiniz.
Oksit, pas temizleme yöntemlerinde olduğu gibi tel fırçalar, zımparalar veya asitler gibi mekanik ve kimyasal yöntemler de oksitlenmiş metallerin yüzeylerini temizlemekte kullanılabilir.
6) Alüminyum Folyo
Tencerenizin yanmış kısımlarının üzerine bol miktarda kabartma tozu serpin ve üzerine biraz su ekleyin. Ardından bir miktar alüminyum folyoyu buruşturun ve tencerenizdeki tüm yiyecek parçaları ile lekeli alanlar temizlenene kadar iyice ovalayın. Son olarak da tencereyi sabunlu ılık suyla yıkayın.
Sirkeyi sıcak suya ekleyin ve karıştırın. Çelik takıları karışıma batırın ve 5-10 dakika bekletin. Takıyı çıkarın ve temiz ve yumuşak bir bez veya fırça ile nazikçe ovalayın. Takıyı soğuk su ile durulayın ve kurulayın.
Pırıl pırıl bir evye için karbonatı da deneyebilirsiniz. Bir miktar karbonatı lavaboya dökün ve bir sünger yardımıyla iyice silin. İşlem sonrası lekelerin kaybolduğunu görebilirsiniz. Ayrıca, limon kabuğu ile ovarak evyenizi parlatabilir, gider kokusunu da engelleyebilirsiniz.
Bir sünger yardımı ile çaydanlığı her tarafı sirke ve tuz ile ovulur. Çaydanlığın dış kısmında kullanacağınız bu karışımı iç kısımda da kullanabilirsiniz. Bu sayede oluşan leke ve yanık izleri ortadan kalkacak hem de çaydanlık eski parlaklığına kavuşur.
Parlatma, gerilme korozyonu çatlamasını önlemek için çelik alaşımlar üzerinde gerçekleştirilen bir yüzey işlemidir. Kalan kuvvetler dengesi oluşturmak için östenitik bir sıkıştırma artık gerilimi sağlayarak kaynak veya işleme geçirmiş bir malzemedeki artık gerilme gerilimini azaltmak için bir çözümdür.
Paslanmaz çelik ürünlerinizde zorlayıcı lekeler bulunuyorsa karbonat ve su ikilisinden yararlanabilirsiniz. Karbonat ve suyu karıştırarak belirli bir kıvama gelmesini sağladıktan sonra çıkmayan lekelerin bulunduğu bölüme uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra nemli bir bezle temizleme işlemine geçin.
Sert Kimyasallardan Uzak Durun. Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri