Mor havuç, dışı siyaha çalan koyu rengi nedeniyle siyah havuç olarak da bilinir. Ona bu koyu rengi veren madde güçlü bir antioksidan olan antosiyanindir. Siyah havucun faydaları içindeki antosiyaninde gizlidir. Taze siyah havuçta kilogram başına 1750 mg kadar antosiyanin bulunabilir.
Depolanan havuçlarda yüzeyde kararma veya oksidatif renk kaybı genellikle oluşmaktadır. En ham havuçlar da depolama süresince yüzey kararmasına karşı hassastır.
İlgili 28 soru bulundu
2 su bardağı suya 1 yemek kaşığı kadar deterjan dökün. Bir bezi hazırladığınız bu deterjanlı suya batırın lekeyi silin. Lekenin deterjanlı suyu iyice emmesini sağlayın. Leke çıkana kadar 2. ve 3. aşamaları tekrar edin.
Sebzelerin en göz alıcı renklilerinden olan havucun, doğal hali beyaz, sarı, mor, yeşil, kırmızı ve siyahken, Hollandalı Botanikçilerin 16. yüzyılın başında yaptıkları çaprazlama çalışmaları sonucu bugünkü turuncu rengine dönüşmüş.
Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir.
Mor havuç olarak da bilinen siyah havuç (daucus carota subspecies sativus), havucun siyah renkli olan ve daha çok Çin ve Hindistan'da bulunan türü. Havucun çeşitli renklerde ortaya çıkması esasen içerisinde bulunan bileşiklerin yoğunluğundan kaynaklanıyor.
Siyah havuç olarak da bilinen mor havuç, güçlü bir antioksidandır. Şalgam yapımında kullanılan bu havuç türü hastalıklara karşı birebir fayda sağlar. Kış aylarında sıklıkla kullanılan mor şalgam ülkemizde Konya ve Afyon'da yetiştirilir.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
-Siyah havuç, A, C ve K vitaminleri, potasyum, çinko, kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan bu vitamin ve mineraller sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendirir. Özellik mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmakta etkili olur.
Siyah havuç, son yılların yükselen yıldızlarından biri olsa da aslında yıllardır bizimle olan bir lezzet. Şalgam suyunun ham maddesi olarak kullanılan siyah havuç, rengiyle her göreni şaşkına uğratsa, "Boya mı o?" diye düşündürse de aslında doğal bir ürün.
Yumuşamış, şekli bozuk, solgun renkte olanlar alınmamalı. Havuç kullanılmadan önce, dış kabuktaki kir ve toprak fırça ile uzaklaştırılmalı, sonra soyucu ile dış katman alındıktan sonra tekrar yıkanmalı. Havuç çiğ, haşlanmış, yemeklere eklenmiş, kızarılmış, suyu sıkılmış olarak tüketilebilir.
Olgunlaştığı zaman şeker gibi olur lezzeti, olgunlaşmamış yersek salatalığa benzer tadı. Havuç da böyledir. Olgunlaşmamış havuç yediysek belki de tadı o yüzden acı gelmiştir. Havuç çok faydalı bir besindir.
Taze, soyulmamış havuçların nemli kalması gerekir, bu yüzden onları saklamanın en iyi yolu havuçları suyla birlikte buzdolabına koymaktır.
Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
Siyah havuç toprak altında yetişen bir bitki olduğundan dolayı tüketilmeden önce bol su ile yıkanması gerekir. Kırmızı havuçtan maksimum fayda sağlayabilmek için çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Siyah havuç suyu olarak da tüketildiğinde şeker oranı biraz daha yükselir.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Siyah havuç: Kökeni Ortadoğu, Türkiye ve Uzakdoğu'dur. Mayıs-Ağustos ayları arasında ekilen siyah havuç, ekimden 3 ay sonra hasat edilir.
Havuçtaki şeker miktarı ise sizi korkutmasın. Yüksek miktarlarda tüketilmesi mümkün olmayan havuç kilo almanıza neden olmaz.
Havuç ailesinin pek tanınmayan üyelerinden biri de mor renkli havuçlar. Yemeklere verdiği renk nedeniyle mor havuç, ıslah çalışmalarının da etkisiyle tahtını zamanla sarı havuca bıraktı. Yabani havuç olarak bilinen beyaz havucun işte bu sarı renkli havuçlardan geliştirildiği tahmin ediliyor.
Havuç yumuşamamış ve pörsümemiş, gövdesinde yarıklar olmamalıdır. Bu şekildeki havuç tazedir. Kereviz alırken renginin soluk yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Kereviz ne kadar soluk renkli ise o kadar taze olduğu anlamına gelir.
Makalede, 1100 yıl kadar önce ilk etapta mor, arkasından da sarı havuç türlerinin ortaya çıktığı ve bundan 600 yıl sonra da seçici üretme tekniklerinin gelişmesiyle birlikte A vitamini açısından zengin olan bugün alışık olduğumuz turuncu havuçları üretmeyi tercih ettiği belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri