Sodyum karbonat, (çamaşır sodası, kristal soda ve soda külü olarak da bilinir) Na2CO3 formülüne sahip değişik hidratları olan bir inorganik bileşiktir. Bütün formları beyaz, suda çözünür tuzlardır.
Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar.
Çamaşır sodasına uygun bir alternatif, sıvı cam olarak adlandırılan sodyum silikattır.
İçeriğinde sodyum ve karbon bulunan karbonat, genellikle su ile birlikte içilmektedir. Aynı zamanda gargara da yapılabilen karbonat, diş eti kanamalarını durdurur ve ağız içi yaralarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlar. Karbonatlı su içmek, başta gastrit ve ülser olmak üzere birçok mide hastalığına da iyi gelir.
Sodyum bikarbonat halk dilinde karbonat olarak bilinir.
İlgili 41 soru bulundu
Sodyum karbonat, (çamaşır sodası, kristal soda ve soda külü olarak da bilinir) Na2CO3 formülüne sahip değişik hidratları olan bir inorganik bileşiktir. Bütün formları beyaz, suda çözünür tuzlardır.
Karbonat, evde doğal temizlik malzemeleri arasında popüler bir seçenektir. Yüzeylerdeki kir ve lekeleri çıkarır, kötü kokuları giderir ve antimikrobiyal özellikleri ile patojenik organizmaları öldürür. Karbonat, aynı zamanda sağlık ve güzellik alanlarında da kullanılır.
Deterjan ve sabun sanayisinde sodyum karbonat, doğal temizlik maddesi olarak tercih edilir. Çamaşır sodası yapımının olmazsa olmazlarından biri de sodyum karbonattır. Sodyum karbonat ılık su ile açılmasının ardından çamaşır sodası elde edilmektedir.
Sonuçlara inanamayacaksınız. Karbonat beyaz giysilerinizi parlatmanın yanı sıra, renkli kumaşların görünümünü geliştirir ve giysilerinize zarar vermeden kötü kokuları ortadan kaldırır. Karbonat, aynı zamanda çamaşır yıkamak için kullanılan suyu da yumuşatır.
Çamaşır sodası, kabartma tozu içeren bir doğal temizlik ürünü. Bu özelliği ile de çamaşırlardan bulunan lekelerin kabarmasını ve kolaylıkla çıkmasını sağlıyor. En etkili doğal temizlik ürünleri arasında yer alıyor. Kimyasal adı ise sodyum karbonat olarak biliniyor.
Posta'da yer alan habere göre; Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin.
SİRKE VE KARBONAT İKİLİSİ HER YERDE
Derin bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı karbonat ve 100 ml sıcak su ekleyip karıştırarak karbonatı eritin. Suyun üzerine yarım litre beyaz sirke ekleyin. Karışımı yumuşatıcı gözüne koyun ve yumuşacık çamaşırlarınızı kucaklayın.
Karbonat dişleri beyazlattığı gibi çamaşırları da bembeyaz yapıyor. Sonuçları gördüğünüzde hep bu yöntemi kullanmaya başlayacaksınız. Kumaşın en derinlerine işleyebilen karbonat, lekeleri çabucak geçiriyor. Aynı zamanda kumaşların yumuşaması konusunda yardımcı oluyor.
Bu nedenle deterjanları çöpe atın. Çamaşırları sodyum bikarbonat ile yıkayın. Bulaşıkları da makinede değil normal sabunla yıkayın.
Sade soda yapmak için, bir bardak suya yarım çay kaşığı karbonat ekleyin ve iyice karıştırın. İsterseniz, limon suyu veya bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. Gazlı içecekler kategorisinde yer alan sodaya eklenecek olan karbonatın miktarı ve kalitesi de sodadan tam verim alabilmek için oldukça önemlidir.
Sirke ile karbonat arasında bir kimyasal reaksiyon gerçekleşiyor ve karbondioksit denilen bir gaz açığa çıkıyor. Karbondioksit gazlı içeceklerde de bulunan bir gaz türü ve gazlı bir içeceği salladığınızda karbondioksit heyecanlanır ve kabararak dışarı çıkmaya çalışır.
Etkisi yalnızca beyazlarda sınırlı değildir ve renkliler için çamaşır sodası kullanıldığında da kıyafetlerin renklerinde solma yapmadan derinlemesine çıkarır.
Çiçeğim çamaşır sodası deterjan ile birlikte kullanıldığında çamaşırlarınız yıpranmadan tertemiz olur. Elde ve her türlü çamaşır makinesinde güvenle kullanabilirsiniz.
Tuz yerine 1 tatlı kaşığı karabiber de aynı işlevi görecektir. Beyaz çamaşırlarda kullanılan ve kirleri yumuşatan karbonat siyah giysilerin renginin korunmasında da yardımcı olabilir. Çünkü karbonat renklerde parlaklık sağlar.
Bir bardak sirkeyi 40 dereceye kadar ısıtın. İçine bir yemek kaşığı Karbonat ekleyip karıştırın. Karbonatlı sirkeli tuvalet temizleyici karışımı klozetin iç kısımlarına denk gelecek şekilde dökün. Dilerseniz sprey şişe ile iyice dağıtabilirsiniz.
Evet, karbonat, piyasada bulunan ve içinde çeşit çeşit kimyasal bulunan birçok temizleyiciye göre çok daha masum bir temizlik yardımcısı ve evet, evimizde birçok yeri temizlerken ondan hiç çekinmeden destek alabiliriz ama...
Kühne doğal beyaz sirke, çok amaçlı kullanıma uygundur. Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
Dr. Topaloğlu Demir, sosyal medyada uyuza karşı etkili olduğu iddia edilen çamaşır suyu, kül, sarımsak, karbonat, sirke gibi karışımların uygulanmaması gerektiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:"Uyuz tedavisinde sadece şikayetleri olan kişinin tedavisinin yeterli olmadığı unutulmamalıdır.
Karbonat Maskesi
Her gün, bir pamuk yardımıyla uygulayacağınız karbonat maskesini göz çevrenizde 10-15 dakika bekletmeniz yeterlidir. Karbonat, hem cilt rengini açmada hem cildi yumuşatmada etkili olduğu için, göz çevresindeki kan dolaşımını hızlandırır ve göz altı morluklarını azaltır.
Çoğumuz karbonat ve kabartma tozunun, görünüşleri aynı olduğu için özelliklerinin de aynı olduğunu düşünürüz. Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından birbirinden farklı ürünlerdir. Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri