Üç kg kadar zeytini yüz gram karbonatın bulunduğu iki - üç litre suya alarak yapılır. Hazırladığınız zeytinleri büyük bir cam kavanoza veya pet şişeye doldurun. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 5 kg zeytine 1 çay bardağı kaya tuzu eklemektir. Kaya tuzu zeytinlerin uzun süre muhafaza edilmesini sağlar.
1- Yeşil zeytinler sert bir zemine konup su bardağı altıyla zeytinin üzerine vurarak kırma işlemi yapılır. 2- Kavanoza konulan zeytinin üzerine eklenen su her gün değiştirilir. 3- Sürekli tatlı su ile değiştirmek, zeytinin acısını atmasını ve kısa sürede yeşil zeytinin tatlanmasını sağlar.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Öncelikle zeytinlerin iki üç tarafından çizik atıp, bidona koyup, her gün bir defa acı suyu gidene kadar (yaklaşık 10 gün) suyunu değiştirin. Tatlanınca bir litre suyun içinde kaya tuzu ve limon tuzunu eritip, bidona boşaltın. Kalan kısmı suyla doldurup, sıkıca kapatın.
Kostikle acılık giderime yöntemi hakkında bilgiler vere Güneşer konuyla ilgili olarak şunları söyledi; " İşlem zeytin tanelerinin yüzde 0,5-2 arasından değişen konsantrasyonlarda kostik solüsyonuna yatırılması ve hava ile temas etmeyecek biçimde zeytin etinin 2/3 üne işleninceye kadar yaklaşık 8-15 saat arası ...
İlgili 40 soru bulundu
Karbonatla Zeytin Tatlandırma, Karbonatla siyah zeytin yapımı Siyah zeytin tatlandırma yollarından biridir. Üç kg kadar zeytini yüz gram karbonatın bulunduğu iki - üç litre suya alarak yapılır.
Çoğu akdeniz ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de zeytini tatlandırmak için kostik (sodyum hidroksit) kullanılıyor. 13,5 değerinde pH'a sahip çok kuvvetli bir baz olan kostik, yakıcı ve kuvvetli bir kimyasal.
3kilogramyeşil zeytin. 1tatlı kaşığılimon tuzu. 1çay bardağısalamura tuzu.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin. Üzerine de içme suyu ilave edip 3 veya 4 gün boyunca bekletin. 4. Günün sonunda zeytinlerin oldu demektir.
Zeytinleri bidona doldurduktan sonra üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Arzu ederseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.) Bidonun ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırıp iyice sallayın.
Kapağını kapatıp güneş görmeyen serin bir yerde beklemeye alın. 2 gün sonra zeytinler hafif tuzu ve ekşiliği içerisine çekmiş oluyor. Yiyeceğiniz kadar kaşık yardımıyla içerisinden alıp kavanozu tekrar yerine kaldırın. Bu şekilde kırma yeşil zeytinlerinizi yumuşamadan daha uzun sürede tüketebilirsiniz.
Yeşil zeytinin acısının çıktığını düşündüğünüzde tatlandırmak için salamura tuz, kaya tuzu ya da iri tuz kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için sofra tuzu kullanılmamalıdır. Çünkü sofra tuzu yeşil zeytinlerin erimesine neden olur.
Zeytinlerin Acısını Çıkarma
20. günde acısı tamamen geçmişti. 10. günden itibaren her gün tadına bakarak acılığının geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer zeytinlerinizi hemen salamura yapmayacaksanız suyunu değiştirmeden, ilk eklediğiniz suda, kendi acısının koruyuculuğu sayesinde aylarca saklayabilirsiniz.
Zeytine acılık veren madde bileşiminde bulunan oleuropeindir. Oleuropein, glikozid yapıda bir polisakkarittir ve meyvenin ham döneminde fazla miktarda bulunurken olgunlaşmanın ilerlemesiyle azalmaktadır.
Son derece zahmetli olan bu işlem, yeşil zeytinin en doğal biber dolgulu halidir. Biberli Yeşil zeytin alırken içerisinde doğal kapya biberi olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Son zamanlarda bu işin zahmetli olmasından dolayı hazır sağlıksız kırmızı kremalar da zeytinlerin içerisine dolgu yapılmaktadır.
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz. 1 kg için %8-%10 arası kaya tuzu koyuluyor. 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram geliyor. Ben 1 kg için 4 yemek kaşığı kullanıyorum. 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım.
Kettle da su kaynatın sıcak sıcak içine dökün, ağzını kapatın ve beklesin. 5 gün sonra zeytinyağı limon tuz ve pul biber ile karıştırın ve afiyetle yiyin. Bu kadar kolay. Artık dışarıdan içine ne katıldığı belli olmayan zeytinden almam.Çok çok çooook basit.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir. Eğer kavanozun kapandığından emin olamıyorsanız, ağız kısmına bir poşet geçirip kapağı bu şekilde kapatabilirsiniz. Hem yeşil, hem de siyah zeytin güneş almayan ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Gurme Siyah Zeytin Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
10 kg zeytin,1 kg kalın tuz,1 kg zeytinyağ,1 kg sıkılmış limon suyu ,1 kg toz şeker gibi olmalı…
Tuzlu siyah zeytinleri tüketmeden bir gece önce sirkeli su içerisinde bekletiniz. Bu yöntem çok etkilidir ve kısa süre içerisinde tuzdan kurtulmuş olursunuz. Ancak zeytinlerin üzerine sinen sirke kokusundan kurtulmak için zeytinleri kullanmadan önce bol su ile yıkamanız gereklidir.
Bir bardak suyun içine karbonat karıştırmak isterseniz, çay kaşığının ucuyla karbonat atmanız yeterli olacaktır. Faydalarından daha iyi yararlanmak için karbonatlı suyu aç karnına içmeyi deneyebilirsiniz. Günde 2 – 3 litre karbonatlı su tüketebilirsiniz.
Karbonatlı su hazırlarken; 2 lt suya ,1 çay kaşığı eczaneden alınmış karbonat eklenir, karışım birkaç saat bekletilir ve içilir. Bazik su elde etmenin bir diğer yolu ise; pH malzemenin damla ile suya eklenmesidir.
Hamuru kabartmak için kullanılan kabartma tozu genellikle Sodyum bikarbonatın (NaHCO3), kuru asitin (H+) ve mısır nişastasının birleşimidir. Sodyum bikarbonat halk dilinde karbonat olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri