Yanıcı gazlara, metan ( ), karbonmonoksit (CO) ve hidrojen ( )örnek verilebilirken ; boğucu gazlara karbondioksit ( ), nitrojen ( ) ve metan ( ) örnek verilebilir. Zehirli gazlar ise karbonmonoksit (CO), azotun(N) tüm oksitleri, hidrojensülfür ( ), kükürtdioksit( ) vb. gazlardan oluşmaktadır. bağlıdır.
Kimyasal boğucu gazlar : Karbonmonoksit (CO), Hidrojen sülfür (H2S), Hidrojen siyanür (HCN), vb. dir. Havadaki oksijenin yerini alarak oksijen azlığından kaynaklanan boğulmaya sebep olurlar. ➢ Renksiz kokusuz gazdır.
Bunlar; Page 9 a) Basit Boğucu Gazlar; Azot (N2), karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir.
Karbondioksit zehirli değildir, fakat yüksek konsantrasyonda boğucu gaz olarak davranır.
a) İnsan vücudundan oksijeni yok ederek boğulmaya neden olan ve 1. grup boğucu etki yapan zehirli gazlar olarak tanımlanan bu gazlar: (Helyum, Neon, Argon, Kripton, Xenon), Hidrojen, Metan, Etan, Propan vb. 'dir.
İlgili 23 soru bulundu
Sekiz saatlik çalışma süresi için iş yeri havasında izin verilen karbonmonoksit düzeyi 25 ppm'dir. Yaşam ve sağlık için ani tehdit oluşturan miktarı ise 1200 ppm'dir.
G grubunda tabun,sarin,soman gazları, V grubunda ise Vx gazı bulunur. Bunlar en toksik kimyasal savaş ajanlarıdır. Gaz ya da sıvı halde bulunabilirler. Gaz halinde ise havada buharlaşarak solunum yolu ile, sıvı halde ise temasla veya elbiselerden geçerek deride bir tahribat yapmadan vücuda girer.
Karbondioksit gaz halinde iken zehirlidir. Özellikle boğucu özelliğe sahiptir. Karbondioksit sonucu meydana gelen ölümler, gazın boğucu etkisinden dolayıdır. CO2 kimyasal simge ile periyodik tabloda ifade edilir.
Kişi her solunum yaptığında tüm vücuda karbonmonoksit yayılır. Bu da vücudun yeterli seviyede oksijen alımını engeller ve vücut bir süre sonra oksijensiz kalır. Vücudu oksijen yerine karbonmonoksit gazıyla dolan bir kişi 5 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde hayatını kaybedebilir.
Karbonmonoksit Vücuttan Nasıl Atılır? Bol miktarda oksijen almak gerekir. Birçok durumda hiperbarik oksijen tedavisi tavsiye edilir. Böylelikle karbonmonoksitin kandaki oksijenle yer değiştirir.
Karbonmonoksit; renksiz, tatsız, kokusuz, parlayıcı, toksik bir gazdır. Çok yüksek yayılma yeteneğine sahiptir (tavanlara ve duvarlara nüfuz eder). Karbonmonoksit havadan ağır mı sorusuna istinaden; havadan daha hafiftir, bu nedenle havanın üzerine yükselir ve odanın içinde ise tavana en yakın kısımda birikir.
Yellenme ana olarak beş çeşit gazdan oluşur; nitrojen (N2) karbondioksit (CO2) hidrojen (H2)
Karbondioksit zehirli değildir, fakat yüksek konsantrasyonda boğucu gaz olarak davranır. İstenilerek solunulmamalıdır. Havadaki Oksijen seviyesinin % 19,5 altına düşmesi engelleyecek şekilde havalandırma yapılmalıdır.
Karbondioksit ve karbonmonoksit birbirinden iki ayrı bileşiktir. Karbonmonoksit CO şeklinde Karbondioksit ise CO2 şeklinde gösterilir. Yani yapısal olarak aralarında fark vardır. Karbonmonoksit bir oksijen atomuyla oluşurken karbondioksit iki oksijen atomu ile oluşur.
Karbonmonoksit, CO formülüne sahip sadece bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan inorganik bileşiktir Karbonmonoksitte karbon ve oksijen arasında üçlü bağ vardır. Endüstride jeneratör gazı, su gazı, kuvvet gazı ve hava gazı içinde kullanılır. Yakıt olarak da kullanılmaktadır.
Karbonmonoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır.
Gazda bulunan karbonmonoksit zehirli, renksiz ve kokusuzdur. Gaz yoğunluğunun miktar ve süresine göre öldürücü bir etkiye sahiptir.
Cilt soluk görülebilir veya mavimsi renk değişiklikleri gözlenebilir. Diğer belirtiler: Karbonmonoksit zehirlenmesi ayrıca anksiyete, ajitasyon, depresyon, görme bozuklukları, kas ağrıları, koordinasyon kaybı, baş dönmesi ve bilinç kaybı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
Solunum yolu zehirlenmesi yaşayan bireyler belirtileri kısa sürede ortaya çıkar. Bu süre genellikle 15-30 dakika içerisinde gerçekleşir.
LPG yanması sonucunda ortaya çıkan karbonmonoksit gazı zehirlidir. Solunduğunda ise ölümlere yol açabilir. Bu gazın bir diğer özelliği boğucu olmasıdır. Bulunduğu ortamda serbest hale geçmesiyle havanın o ortamdan uzaklaşmasına sebebiyet verir.
Doğal gaz havadan hafif bir gaz olduğundan dolayı kapalı alanlarda sızma durumunda yukarıda toplanır. Çok miktarda bulunduğunda ortamda oksijen azalacağından dolayı boğulmaya sebep olabilir. Doğal gaz bulunan ortamın derhal havalandırılması sonucu bu sorun ortadan kalkmaktadır.
Herhangi bir zehirli etkisi olmasa bile bulunulan ortama karışan diğer gazlar havanın oksijen oranını düşürerek oksijensiz kalmaya, boğulmaya neden olabilir. Bunlara boğucu gazlar denir. (Azot, helyum, argon, karbondioksit boğucu gazlara örnek verilebilir.)
Hidrojen siyanür (HCN): Karbonlu ve birçok azotlu madde yüksek sıcaklıklarda yanmasıyla bu asit oluşur. Hidrojen siyanür boğucu bir gazdır. Yangınlarda solunması durumunda mide bulantısı, baş dönmesi ortaya çıkar; soluk almada zorluk ve boğulma belirtileri başlar; yüzde morarma; en sonunda; komayla ölüm görülür.
Klor gazı oldukça zehirli bir gazdır. Mümkün olduğunca cilt ile temasından kaçınılmalıdır. Klor gazı suyla temas ettiğinde ortaya çıkan gaz akciğerler ve göz gibi vücudun nemli bölgelerini tahriş eder. Akciğer ödemine, mide ağrısına ve boğazda daralmaya sebebiyet vererek vücutta birçok tahribata sebep olur.
"di-etil di klorür"ün kükürt ile birleşiminden oluşan kimyasal yapısında, kimyasal bağlarının oynak olması sebebi ile vücuda temasında deri yanması, solunumu ile kaslarda şiddetli kasılma sonucu bel kemiğinin kırılması, sinir sisteminin çökmesi, vücudun dış ve iç yüzeylerinin erimesi gözlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri