Lastik havasının bir miktar indirilmesinin karda kullanımda belli koşullarda işe yaradığını söylemek mümkün. Eğer üzerinden hiç geçilmemiş 15-20 cm kalınlığında kar tabakasının üstünde otomobil sürecekseniz, lastiğinizin havasını bir miktar indirmeniz size avantaj sağlayabilir.
Kış sıcaklıkları lastiklerinize doğrudan etki eder: sıcaklık düştüğünde lastiklerinizin basıncı da düşer. Gerekli ayarı yapmak için lastik basıncınızı ayda bir kontrol edin. Lastik basıncınızı mutlaka dış ortam sıcaklığında kontrol etmenizi ve düzenlemenizi tavsiye ederiz.
Lastikten verim almak ve sürüş emniyetini güvende tutmak için lastik basıncını doğru ayarlamak ve düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Çünkü soğuk havalarda lastik basıncı düşer.
Soğuk havalarda sıcak gaz genleşir, soğuk gaz ise sıkışır. Bu nedenle kış aylarında hava sıcaklığı düştüğünden lastik basınçlarınızda yavaşlayacaktır. Otomobiliniz sebebi ile belirtilen değere 0,2 bar (üç psi) eklemeniz tavsiye edilir. Örneğin aracınız için müsait hava basıncı 2.2 bar 32 psi ye denk gelmektedir.
Aracın karlı havalarda kontrolünü kaybetmemesi ve bir kazaya karışmaması için doğru tercih edilmesi gerekmektedir. Tercih edilecek olan lastiklerin ilk olarak diş derinliğine bakılmalıdır. Diş derinliği eğer 1,5 mm nin altına inerse, kesinlikle bu lastiklerini kullanmaması gerekiyor.
İlgili 37 soru bulundu
Kar örtüsünde giderken geniş lastik daha iyi dönüş sağlar. Çamurda ve derin karlı yolda kolay kayabilir. Islak yolda yapışkanlık geniş lastikte artış gösterir.
Kar üzerinde hareket ederken yazlık lastiklerin yüzeyindeki oluklar kısa sürede karla dolar ve bu durum lastiğin yola tutunmasını engeller. Oysa kış lastiklerinin yüzeyindeki farklı şekil ve derinlikteki bu oluklar aracın ağırlığı nedeniyle kara tutunur.
Düşük hava basınçlı olarak kullanılan lastikler, yol tutuş kabiliyetini düşürür ve direksiyon hakimiyetinde tutarsızlığa neden olur. Lastiklerde düşük hava basıncı, lastiğin aşırı esneyerek ısınmasına ve bununla birlikte temas yüzeyinin bozularak yol tutuşunun azalmasına neden olur.
Ancak bu kış mevsiminde değişiklik gösterecektir. Şöyle ki; kış mevsiminde lastik basıncı 2.2 bar 32 Psi yerine, 2.4 bar 35 Psi olarak ayarlanmalıdır. Böylece kış mevsiminde aracınızdan daha iyi bir performans sağlayabilir ve yol güvenliğinizi artırırsınız.
4 mevsim lastikler karda tırmanmak için uygun değildir. Bu gibi durumlarda kar lastiği kullanılması gerekmektedir.
Lastikler, bir yerde kullanılmadan beklediğinde ya da araçta takılı halde beklediğinde veya aktif olarak kullanıldığında zamanla içinde hava basıncı azalır. Bu üç durumun hepsinde de farklı seviyelerde azalır ama sonuçta; zamanla basınç azalır. Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin ana nedeni, hava osmozudur.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Hiçbir zaman sıcak bir lastiğin basıncını düşürmeyin: Sıcaklık yüzünden hava basıncının fazla çıkması normal olacaktır. Basınç seviyesini doğru bir şekilde kontrol etmek için lastiğin soğumasını bekleyin.
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir.
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar.
Araç içerisinde ağırlık dengede adımı üzerinden ideal hava basıncı ele alınır. Bu bağlamda ön koltuklarda iki kişi var ise ve arka koltuklar boş ise, bu doğrultuda ön lastikler için 36 psi ve arka lastikler için ise 34 psi hava basıncı ele alınır.
Soğuk lastik şişirme basıncı ne anlama gelir? Lastik etiketlerinde soğuk lastik şişirme basıncını yazılır. Bu nedenle lastik basıncınızı kontrol ederken lastiklerinizin soğuk olmasına dikkat etmelisiniz. Soğuk lastik ve ısınmış lastik arasında yaklaşık 0.4bar (6 psi) kadar fark olabilir.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Hava basıncı temel bilgiler ;
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Yükseklere çıkıldıkça havayı çekme kabiliyeti azalır. Bu sebepten dolayı yukarıya doğru çıkıldıkça hava molekülleri daha seyrek olurlar ve yaptıkları basıncın etkisi azalır. Yani yükseklere çıkıldıkça hava basıncı düşer. O yüzden yükseklik arttığında, havadaki gazların yoğunluğu azalır.
Aman dikkat! Yalnızca 2 adet kış lastiği kullanarak aracınızın ön ve arka tekerleri arasında bir dengesizlik yaratabilirsiniz. Bunun sonucunda özellikle karlı veya buzlu zeminlerdeki yokuş aşağı sürüşlerde, frenleme sırasında ve virajda kavrama kaybı riskleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kışın çekişi kolaylaştıran esnek kauçuk sırt, sıcak havalarda hızla aşınır. Dört mevsim ve yaz lastikleri, sıcak havalara dayanacak şekilde yapılır, dolayısıyla daha uzun sürede aşınırlar. Performansın düşmesi: Sıcak havada, kış lastikleri, dört mevsim ve yaz lastikleriyle aynı yol tutuşu sağlamazlar.
Lastik daha çabuk ısınır. Isınma ve yumuşama sonucu özellikle yüksek hızlarda yarılma ihtimali artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri