Kural olarak manevi tazminat isteyemezler. Sorumluluğu olaydan zarar görenin yakın çevresini de içine alacak şekilde genişletmek mümkün değildir. Mahkemece bu yönler gözetilmeksizin kardeş Muhittin ve Rukiye için de manevi tazminata hükmedilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
Ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin kendisine destekte bulunduğunu ispat edebilen herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ölenin herhangi bir desteği olmamasına rağmen ölümden üzüntü duyan birinci derece yakınları da manevi tazminat davası açabilirler.
Ölüm halinde manevi tazminat davasını TBK md. 56 uyarınca ölenin yakınları açacaktır. Davacılar, bu hakka miras yoluyla değil, aslen, doğ-rudan doğruya sahiptirler. Bu nedenle mirasçılar dışında kalan ölenin yakınları da bu davayı açabilecektir.
Borçlar Kanunu'nun 47. maddesine göre manevi tazminat isteme hakkı doğrudan doğruya cismani zarara uğrayan kişiye aittir. Yansıma yoluyla aynı eylem nedeniyle manevi üzüntü duyanlar manevi tazminat isteyemezler.
Bu düzenleme gereğince, manevi tazminat talebi, kural olarak mirasçılara geçmez.
İlgili 29 soru bulundu
Tazminat davasına sebep teşkil eden konu ne olursa olsun, fiil veya işleme muhatap olan kişi maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Örneğin, trafik veya iş kazası nedeniyle yaralanan kazazede, doktor hatası nedeniyle vücut bütünlüğü zarar gören hasta, boşanma davasında eşler maddi manevi tazminat davası açabilirler.
Ayrıca manevi zararın somut olarak ispatı mümkün olmayıp, manevi cephede açılan yaraların elle tutulması, gözle görülmesi söz konusu değildir. O hâlde manevi zarar ancak duygu yaşamındaki kaybın dışa yansıyan görüntülerine dayanılarak ispatlanabilir[3].
Tavanı x Destek süresi x Kusur = Manevi tazminat” formülü denenebilir. İkinci ölçüt (kriter), bir zamanlar uygulanan “Hayat Standardı Temel Gösterge” formülleridir.
TBK m.56/2 uyarınca yansıma manevi zararın tazmin edilebilmesi için hukuka aykırı bir fiil ile kişinin ağır bedensel zarara uğraması, yakının bu nedenle manevi zarara uğraması, ihlal ile zararlı sonuç arasında uygun illiyet bağının ve bir sorumluluk sebebinin bulunması gerekir.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.
Tazminat davalarının açılabilmesi için, ortada haksız bir fiilin olması, borç ve alacak ilişkisine dayalı sözleşmenin ihlal edilmesi, haksız fiil karşısında bir zararın meydana gelmiş olması gerekir. Tazminat davası, ihlal fiili ile tazminat istemine ilişkin olayla bir nedensellik bağı kurulması durumunda açılabilir.
Manevî zarar, bir kimsenin hukuka aykırı bir fiil yüzünden çektiği bedenî acılarla ruhi elem ve üzüntülerin hepsine birden denir. Manevî zarar, gerçek anlamda bir zarar değildir; zira mal varlığında bir azalmayı ifade etmez. Bir acının veya elemin maddî zararlar gibi parayla ölçülmesine imkân yoktur.
Genellikle 7 ay ile 14 ay arasında kıdem tazminatı davaları sonuçlanmaktadır. Ancak belirttiğimiz gibi bu süre ilk derece mahkeme sürecidir. Kıdem tazminatı ne kadar sürer sorusuna binaen Yargıtay ve istinaf süreçleri eklendiği zaman bu süreç 2-3 yıla kadar uzamaktadır.
Adli para cezası da nitelik olarak adli cezalar ile aynıdır. Bu nedenle bireylerin aldığı adli para cezaları adli sicile işler.
tazminat genellikle para ile ifade ediliyor olsa da maddi tazminattaki gibi somut bir parasal zarar söz konusu değildir. Bu anlamda manevi zarar, söz konusu zarara yol açan fiilin işlendiği anda tam olarak belirlenemeyebilir.
Haksız eylem nedeniyle tazminat davalarında, haksız eylem tarihinden itibaren faiz istenebilir. Dava, haksız eylem nedeniyle tazminat istemine ilişkindir. Dava dilekçesinde hüküm altına alınacak tazminatlara yasal faiz yürütülmesi isteği bulunmaktadır.
Ancak genel olarak en çok görülen manevi tazminat davalarında süreler şu şekilde belirtilebilir: Temel kural, Türk Borçlar Kanunu m.72 hükmünde yer almıştır. Buna göre tazminat, zarar gören kişinin bu zararı ve zarardan sorumlu olan kişiyi öğrenmesini takiben 2 yıl içerisinde talep edilmelidir.
Bir kişi eğer açtığı davayı kaybederse mahkeme kararı kapsamında o kişi tazminat talep ettiği miktardan daha az veya hiç tazminat alamaz. Ayrıca davayı kaybeden tarafın ödemesi gereken masraflar da bulunmaktadır.
Maddi ve manevi tazminat davası, zararın meydana gelmesine neden olan ve borca aykırı veya hukuka aykırı fiili gerçekleştirilen kişiye karşı açılır. Haksız fiili işleyen kişi tazminat davasının kabulü halinde hükmedilen tazminatı ödemek zorundadır.
Manevi tazminat davası aynı işlem veya eylemler nedeniyle bireyin yaşadığı üzüntü, elem ve yıpranmanın yol açtığı manevi zararların giderilmesini amaçlayan bir dava türüdür. Maddi ve manevi tazminat davası birlikte açılabileceği gibi sadece maddi tazminat davası ya da manevi tazminat davası olarak da açılabilir.
Manevi Tazminat belirlenirken tarafların hal ve şartlarına bakılır. Yukarıda yazdıklarım YK'lardaki durumdur. Geneli bu olmakla beraber, maddi olgular yönünden tanık dinlenmesiyle ilgili bir durum yok gördüğümüz kadarıyla. Sadece hakimin takdirinden bahsediyor.
Boşanma davası neticesinde maddi manevi tazminat davası açma süresi, boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl olup boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi boşanma davasının kesinleşmesinden sonraki 1 yıl içinde de ayrı bir dava olarak açılabilir.
İş kazası sonucu ölüm nedeniyle maddi manevi tazminata, istem gibi, olay tarihinden faiz işletilmelidir.
Manevi tazminat davalarında ilgili hakkın doğması için tazminat tutarının hesaplanması ve haksız fiil işleyen kişiden talep edilmesi amacıyla yetkili ve görevli olan mahkemeye manevi tazminat başlığı altında bir dilekçe ile birlikte veya vekâleti olan avukat aracılığıyla başvuru yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri