Sprey boya; ahşap, metal, beton, plastik, seramik, cam, kağıt, karton vb. her türlü yüzeyde kullanılabilir ayrıca Graffiti sanatçıları tarafından kullanılan sprey boyalar ile renkli ve canlı sanat eserleri çıkabilir.
Fayansta bir leke ile karşılaştığınızda “Fayanstan boya nasıl çıkar?” diye tedirginlik yaşamanız doğal. Cevabı ise oldukça basit. Fayanstaki boya lekesini sirkeli suyla veya limon suyuyla ıslattığınız bir bezle silip durulayın. Bu süreçte sert bir fırça kullanmadan nazikçe ovmanız gerekir.
Bu basit malzemelerden birkaçı; bebek yağı, hindistan cevizi yağı, tereyağı ve mayonezdir. Bu malzemeler ile de lekeyi çıkaramazsanız yumuşayan lekeyi aseton ile bastırmadan silerek çıkarabilirsiniz.
Sprey boya lekesini çıkarmak için özel olarak formüle edilmiş bir sprey boya sökücü kullanabilirsiniz. Bu ürünü lekenin üzerine püskürtün ve talimatlarına uygun olarak bekletin. Sökücüyü beklettikten sonra, nemli bir bez veya süngerle lekeyi nazikçe silin. Lekeyi ovmayın, sadece hafifçe silerek temizlemeye çalışın.
Fayans boyamada suya dayanıklı olabilecek bir boya tercihi yapılması gerekiyor, bu sebeple de sprey boya, yağlı boya ya da akrilik boya kullanabilirsin. Sprey boya püskürme durumları yüzünden, yağlı boya ise yoğun bir koku yapması yüzünden kapalı alanlarda tercih edilmiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Fayanslar buhara ve neme maruz kaldığından dolayı kalıcı ve sağlam bir boya olması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
Fayans boyamak için tercih edeceğin boyanın neme ve suya dayanıklı olmasına öncelik vermelisin. Genellikle fayans boyama işlemlerinde yağlı boya ya da epoksi boya tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra hobi boyaları, su bazlı boyalar veya silikon boyalar da fayans boyama uygulaması için tercih edebilirsin.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Yüzeye uygulama yaparken sprey kutusunu en az 30 cm uzakta tutmalısınız. Tek kat uygulama yaptığınızda ince bir kat oluşabilmektedir. Bu sebeple iki kat uygulama yapabilirsiniz. Katların arasında en az 30 dakika bekleyerek tamamen ilk katın kurumasını sağlayabilirsiniz.
KURUMA SÜRESİ Toz kuruma: 5-8 dk. - Dokunma: 15-20 dk. - Sertleşme: 12 sa. KİMYASAL DİRENÇ 24- 30 sa. Önemli: Sentetik boya üzerine kullanmayınız.
Parke boya lekesi kurumuş ise bir miktar tiner dökerek temizleyebilirsin. Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin.
Boya sökücü, istenilen yüzeye temas ederek, ürünün kabarmasını, böylece rahat bir şekilde istenilen forma gelmesini sağlayan kimyasal bir maddedir. Toz boya sökücü gibi kullanımı kolaylaştıran kimyasal üretimler, metalin üzerini çatlatarak çıkarır.
Kurumuş olan boya lekesini elden çıkarmak için ilk yöntem tinerdir. Tiner güçlü bir çözelti yapısına sahip olduğundan dolayı, elden çıkması çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırır. Henüz kurumamış olan boya lekesi ise ıslak bir bez ile hızlı şekilde ovalamak suretiyle çıkarılabilir.
Kurumamasının sebebi ara katlar arası az beklemenizdir çünkü havalarda soğuk birkaç gün hiç ellemeyin kendi kendine sertleşir ozaman da dayanıklı olur. Eğer 24 saate kurumazsa, selülozik tinerle temizleyip tekrar boyamak gerek. Boya üstünde uygulama sıcaklığı yazar, ona da dikkat etmek gerek ...
Sprey boyayı elden çıkarmak için birkaç pamuğa ve asetona ihtiyacınız olacaktır. Asetonu pamuğa döktükten sonra çok sert olmayacak şekilde ovalayarak çıkarmayı deneyiniz. Bu işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.
Bölgeyi su ve bulaşık sabunu karışımıyla ıslatın, birkaç dakika sonra fırçalayarak boyanın üzerine yapışan tabakayı çıkarmaya başlayın. Yüzeyde hala boya varsa fazlalığı gidermek için mineral ispirto veya alkol kullanın. Sabun ve su onu kesmiyorsa, biraz yardım almak için yerel bir ev tadilatı mağazasına gidin.
Plastik yüzey dışındaki ahşap, metal, beton, sıva gibi iç ve dış yüzeylere direkt uygulanabilir. 400ml'lik 1 kutu Akçalı sprey boya ile tek katta 2,5 - 3 m2 alanı boyayabilirsiniz.
Sprey Boyanın Üstüne Vernik Olur Mu? Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Daha sonra seçtiğiniz sprey boya türüne göre uygun bir maskeleme malzemesi kullanarak boyamak istemediğiniz bölgeleri örtün. Sprey boya kullanmadan önce, uygun bir maske ve eldiven kullanmalı, işlemi kapalı bir alanda veya havalandırması iyi bir yerde gerçekleştirmelisiniz.
Avret yerindeki kıllar (tüyler) uzun olursa namaz kabul olur mu? Gusül abdesti kabul olur mu ve günahı var mıdır? Aleykümselam.O kılların uzunluğu gusle ve namaza mani değildir.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Akrilik Boya Verniği
Genel olarak iki kat uygulanır. Su geçirmez özelliğe sahiptir.
Yer fayansları için kullanılan yer fayans boyası bu tür aşınmalara karşı dirençlidir. Bu nedenle, yer fayanslarını boyarken, özellikle zemin boyası olarak tasarlanmış dayanıklı bir boya seçmeniz gerekir. Yine epoksi veya poliüretan bazlı boya türleri tercih edilebilir. Bu boyalar, sert ve dayanıklı bir yüzey oluşturur.
Epoksi, doğru şekilde ve doğru ek etken malzemelerle kullanılması halinde ağaç, seramik, fayans, cam fark etmeksizin hemen her türlü zemin üzerine rahatça uygulanabilir. Ekstrem durumların gelişmesi halinde çalıştığınız ekip, zeminin sökülmesinin uygun olduğunu mutlaka tarafınıza iletecektir.
Bu nedenle su bazlı, tam silinebilir özelliğe sahip boyaları tercih etmeniz gerekir. Filli Boya nın su bazlı, lüks parlak, çok amaçlı boyası AquaLux seramik boyama çalışmanız için en ideal boyadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri